Archive for martie, 2010

Noi hotarari administrative si pastorale in Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria

luni, martie 22nd, 2010

Sedinta de lucru a membrilor Permanentei Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, condusa de Preasfintitul Episcop Siluan, a avut loc joi, 18 martie, la Centrul eparhial din Gyula, in cadrul careia s-au luat noi hotarari, transmite Romanian Global News, care citeaza Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

 

Aici a participat, in calitate de invitat, si Tiberiu Iuhas, directorul Oficiului Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria.

In cadrul sedintei s-au discutat diferite aspecte legate de activitatea Episcopiei, intre care si precizarea formalitatilor de obtinere a aprobarilor necesare pentru amplasarea la Gyula, pe terenul din apropierea Catedralei eparhiale, aflat in proprietatea Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, a unei troite de lemn, dupa modelul celor din Maramures, precum si a statuii mitropolitului Andrei Saguna al Ardealului, simboluri importante pentru afirmarea identitatii nationale romanesti si a spiritualitatii ortodoxe.

In acest scop, membrii Permanentei s-au intalnit si cu reprezentantii Oficiului Monumentelor Istorice, cei care sunt competenti in acordarea acestor aprobari, pentru a stabili etapele care trebuiesc urmate in acest scop. Cu acest prilej au mai fost discutate si probleme importante care tin de activitatea pastorala dar si de posibilitatea efectuarii unor lucrari de restaurare, necesare la Catedrala episcopala din Gyula.
In ziua precedenta sedintei, membrii Permanentei Consiliului Eparhial s-au intalnit la Bichisceaba cu reprezentantii unei firme de producere a tiglei, in vederea incheierii unui contract pentru achizitionarea tiglei pentru restaurarea bisericilor din cadrul Episcopiei, in urmatorii cinci ani.

Activitati in cadrul campaniei pentru construirea la Stockholm a primei biserici romanesti

luni, martie 22nd, 2010

Vineri, 19 martie, a avut loc una dintre activitatile desfasurate in cadrul campaniei de apel pentru sprijinirea construirii la Stockholm a primei biserici romanesti din Scandinavia, actiune la care au participat sapte membri ai Asociatiei Culturale romano-suedeze Fratia si ai organizatiei de tineret a acesteia, "Activ Spirit", transmite Romanian Global News, care citeaza organizatia romana.

 

In cadrul actiunii s-a dorit informarea cat mai multor romani care locuiesc in Scandinavia despre proiectul edificiului ce urmeaza a fi construit aici la initiativa Asociatiei Culturale Romano-suedeze "Fratia", o biserica de lemn cu arhitectura traditionala maramureseana, purtand hramul Adormirea Maicii Domnului si un complex cultural situat in aceeasi incinta. Participantii la activitate au apelat telefonic zeci de romani din Suedia pentru a le aduce la cunostinta detalii despre proiect si pentru a le oferi oportunitatea de a deveni ctitori ai acestui complex arhitectural cu importante valente spirituale si de promovare a adevaratelor valori romanesti in Scandinavia. Ideea principala a acestei actiuni este aceea de a arata celor care doresc sa sprijine proiectul ca pot face acest lucru donand minim 100 coroane suedeze lunar, in contul mentionat pe siteul asociatiei Fratia, http://www.fratia.se/, astfel incat sa se obtina imprumutul bancar necesar derularii lucrarilor de constructie care urmeaza sa inceapa in curand.

Actiunile de acest fel vor continua, urmand ca cei care devin ctitori ai primei biserici romanesti din Scandinavia sa fie mentionati intr-o "Carte de aur" a acestui edificiu, document care va fi pastrat pentru generatiile viitoare.

Toti cei care vor sa sprijine proiectul pot afla mai multe detalii despre conturile in care pot face donatii pe siteul Fratia la adresa http://www.fratia.se/.

Un an de misiune ortodoxa printre romanii din Siria

luni, martie 22nd, 2010

Comunitatea crestina a romanilor ortodocsi din Siria a implinit luni, 15 martie, un an de la infiintare.

Pe 16 martie, dupa slujba Sfantului Maslu, parintele paroh Gheorghe Costea a oficiat o slujba de Te Deum, la care au participat ambasadorul Romaniei in Siria, Excelenta Sa Dan Sandovici, preotul arab, Abuna Nizacirca, credinciosi romani din Liban si aproximativ 30 de persoane din comunitatea pastorita de parintele Costea.

Comunitatea ortodoxa din Siria a fost infiintata in luna martie 2009. Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, l-a hirotonit preot pentru comunitatea ortodoxa romaneasca din Damasc pe tanarul Gheorghe Costea, licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul" din Bucuresti, specializarea Teologie Pastorala, si al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, specializarea Limba Araba. Aceasta decizie a fost luata ca urmare a cererii comunitatii romane din Siria.

Programul de Pasti la bisericile romanesti din Piemonte

luni, martie 22nd, 2010

Bisericile ortodoxe romane din zona Piemonte si-au anuntat programul de Pasti din acest an, asteptandu-i pe credincioii romani sa ia parte la acesta, transmite Romanian Global News, care citeaza Primaria din Torino.
Astfel, comunitatea ortodoxa romana "Sf. Parascheva" din Torino ii asteapta cu bucurie pe romani sa ia parte la Sarbatorile Invierii Domnului, incepand cu sfanta Saptamana Mare (28 martie – 04 aprilie 2010) dupa cum urmeaza: in Duminica Floriilor, 28 martie, "Intrarea Domnului in Ierusalim", la ora 10:30 are loc binecuvantarea ramurilor de salcie, maslin si dafin; dupa amiaza de la ora 19,30, are loc prima Denie, scoaterea Icoanei "Mirelui incoronat cu spini", si luni, 29, marti, 30, si miercuri, 31 martie, din Saptamana Patimilor, tot de la ora aun loc Deniile, in seara zilei de miercuri facandu-se randuiala "spalarii picioarelor". In Joia Mare, 1 aprilie, dimineata are loc Sfanta Liturghie si pomenirea mortilor, iar seara, de la ora 19:30, se oficiaza Denia celor 12 Evanghelii ale Patimilor Mantuitorului si scoaterea spre inchinare a Sfintei Cruci. In Vinerea Mare, 2 aprilie, credinciosii sunt asteptati de la ora 19:30 la Denia Prohodului Domnului si ocolirea cu Sfantul Epitaf, iar in Sambata Mare, 3 spre 4 aprilie, de la ora 24:00, se face impartirea luminii cu Slujba Sfintei Invieri, Canonul Invierii al Sf. Ioan Damaschinul si dumnezeiasca Liturghie a Pastilor.

In Duminica Sfintei Invieri, 4 aprilie are loc de la ora 17:30 Vecernia Mare numita "a doua Inviere", cu lectura Evangheliei in 12 limbi. Va urma agapa frateasca, cu daruri aduse de fiecare pentru binecuvantare (cozonaci, oua, branza, pasca si alte daruri traditionale).

La randul sau, Asociatia italiana-romana din Settimo T.se Amici di Romania Forum anunta ca slujba de Inviere va fi oficiata in noaptea de sambata, 3 aprilie, de la ora 24:00, de catre parintele Nicolae Vasilescu, in piata din fata bisericii Madona del Rosario Corso Galileo Ferraris n. 223, Chivasso.

Totodata, miercuri, 24 martie, de la ora 17.00, la Ivrea, la sediul Asociatiei ACERIC din via Varmondo Arborio n. 18, se vor reuni membrii asociatiei pentru a incondeia ouale asa cum se face in zona Radautiului, de unde provine cea mai mare parte a romanilor rezidenti in zona Canavese.

Pastile sunt o explozie de bucurie, care perpetueaza explozia de bucurie a ucenicilor care au vazut pe Domnul inviat. De aceea credinciosii se saluta cu vestea unei bucurii de necomparat cu nici o alta bucurie: „Hristos a inviat!", „Adevarat a inviat!", pana la Inaltarea Domnului, de cand se saluta cu alta veste tot asa de mare, legata interior de prima: „Hristos s-a inaltat!", pana la Cincizecime, care anticipeaza Cincizecimea deplina sau umplerea desavarsita a vietii de Duhul Sfant.

Inaugurarea noului lacas al bisericii romanesti „Inaltarea Sfintei Cruci” din Hollywood

luni, martie 22nd, 2010

Biserica ortodoxa romana „Inaltarea Sfintei Cruci" din Hollywood ii asteapta pe credinciosii romani care se afla in aceasta parte a Californiei sa vina in Duminica Floriilor, pe 28 martie, la ora 10:30, la slujba de inaugurare a noului sau lacas de inchinare, transmite Romanian Global News, care citeaza publicatia romaneasca „Clipa" din Statele Unite ale Americii. Noul lacas de inchinare este situat lla adresa 2442 N Euclid Avenue, Upland, CA 91784. Slujba de inaugurare va avea loc cu Sfanta Liturghie urmata de sfintirea Aghiasmei Mici si binecuvantarea nouli lacas. Pentru detalii suplimentare se poate lua legatura cu parintele Nikodim la numarul de telefon 310.874.9980.

Al III-lea Simpozion de Spiritualitate Ortodoxă Românească a avut loc la St. Paul, MN

luni, martie 22nd, 2010

A treia ediţie a Simpozionului de Spiritualitate Ortodoxă Românească organizat de Arhiepiscopia noastră a avut loc sâmbătă, 6 martie 2010, la Facultatea de Teologie a Universităţii St. Thomas din St. Paul, Minnesota. Sub titlul „Niceea şi Constantinopol: O mărturisire de credinţă şi sursă de unitate” au avut prezentări următorii:
1. IPS Arhiepiscop Nicolae – Ousia şi Hypostases în Crezul de la Niceea.
2. Dr. Dragoş Giulea – În căutarea „naturii dumnezeieşti”. Sinteza pro-Niceeană a Sf. Vasile al Cezareei Capadociei.
3. Pr. Dr. Paul Weche – Câteva implicaţii pastorale ale Crezului Niceo-Constantinopolitan.
4. Pr. Dr. Nicolai Buga – „Libertas Ecclesiae” de la Constantin la Theodosie.
5. Dr. Steven Matthews – Despre originea Crăciunului: Niceea şi Sărbătoarea Naşterii Domnului.
Fiecare prezentare a fost urmată de discuţii interesante asupra temei. Audienţa numeroasă, în majoritate ne-ortodocşi, au putut să descopere perspective puţin cunoscute asupra discuţiilor teologice ce au dus la formularea Crezului la primele două Sinoade Ecumenice, ca şi alte implicaţii ale acestei mărturisiri de credinţă asupra istoriei posterioare a Bisericii.
După prezentări şi recepţie, seara s-a încheiat cu slujba Vecerniei la parohia românească Sf. Ştefan din South St. Paul. Preoţii ortodocşi di zona Minneapolis-St. Paul s-au alăturat în rugăciune celor doi ierarhi români, IPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Episcop Vicar Ioan Casian, ca şi preotului paroh Ioan Poptelecan şi credincioşilor parohiei Sf. Ştefan.

Simpozionul de Spiritualitate Ortodoxa Romana in SUA

duminică, martie 21st, 2010

Facultatea de Teologie a Universităţii St. Thomas din St. Paul, Minnesota. Sub titlul „Niceea şi Constantinopol: O mărturisire de credinţă şi sursă de unitate” au avut prezentări următorii: 1. IPS Arhiepiscop Nicolae – Ousia şi Hypostases în Crezul de la Niceea. 2. Dr. Dragoş Giulea – În căutarea „naturii dumnezeieşti”. Sinteza pro-Niceeană a Sf. Vasile al Cezareei Capadociei. 3. Pr. Dr. Paul Weche – Câteva implicaţii pastorale ale Crezului Niceo-Constantinopolitan. 4. Pr. Dr. Nicolai Buga – „Libertas Ecclesiae” de la Constantin la Theodosie. 5. Dr. Steven Matthews – Despre originea Crăciunului: Niceea şi Sărbătoarea Naşterii Domnului. Fiecare prezentare a fost urmată de discuţii interesante asupra temei. Audienţa numeroasă, în majoritate ne-ortodocşi, au putut să descopere perspective puţin cunoscute asupra discuţiilor teologice ce au dus la formularea Crezului la primele două Sinoade Ecumenice, ca şi alte implicaţii ale acestei mărturisiri de credinţă asupra istoriei posterioare a Bisericii. După prezentări şi recepţie, seara s-a încheiat cu slujba Vecerniei la parohia românească Sf. Ştefan din South St. Paul. Preoţii ortodocşi di zona Minneapolis-St. Paul s-au alăturat în rugăciune celor doi ierarhi români, IPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Episcop Vicar Ioan Casian, ca şi preotului paroh Ioan Poptelecan şi credincioşilor parohiei Sf. Ştefan.

Un moment istoric-premiul NOBEL pentru literatura acordat unei scriitoare de origine romana

duminică, martie 21st, 2010

[audio:http://www.radiocredinta.org/wp-content/uploads/interviu.mp3]Pe 8 octombrie premiul academiei suedeze a fost acordat scriitoare romance de expresie germana, Herta Mueller pentru descrierea realitatilor romanesti ale anilor ‘70 -’80 din spatiul transilvan.Nascuta intr-o familie de svabi, Herta Mueller a fost crescuta si educata in timpul regimului comunist si odata cu publicarea primei carti <>, 1982- ea intra in vizorul Securitatii si isi pierde slujba de profesoara de limba germana, apoi e fortata sa -si paraseaca si postul de traducatoare dintr-o fabrica de pe langa Timisoara. Romanele sale descriu o viata sumbra in care oamenii sunt doar stafii in propria viata, cuprinsi de o deznadejde fara sfarsit si redusi la tacere de aparatul de represiune comunista.Romane ca << Tara prunelor verzi >> sau << Intalnirea >>, zugravesc o fresca sumbra a vietii banatenilor din acea perioada de existenta totalitara. Stilul Hertei Mueller este dupa declaratia membrilor academie suedeze unul foarte original,de o arta poetica impresionanta, presarat cu imagini vii de o sinceritate dezarmanta ce descriu destinul celor dezmosteniti de soarta.Ultima carte a autoarei << Rasuflare intretaiata >> este propusa pentru premiul national de carte din Gemania care urmeaza sa se decerneze la mijlocul lunii octombrie.Herta Mueller a emigrat in Germania in 1987 impreuna cu sotul ei nuvelistul Richard Wagner si a inceput sa publice masiv in limba germana care o va consacra mai tarziu.Herta Mueller este doar a 12- a femeie din lume care a primit vreodata premiul respectiv care se acorda anual de la stabilirea lui in 1895 de catre industriasul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.Acest premiu este primul acordat vreodata unui scriitor roman , desi au mai fost nominalizati in trecut si scriitorii Nichita Stanescu si Marin Sorescu.Au mai castigat premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, omul de stiinta american de origine romana G.Emil Palade si premiul Nobel pentru Pace, Elie Wiesel -scriitor evreu de origine romana.Acordarea acestui premiu are o dubla semnificatie si anume, plaseaza o epoca din istoria europeana moderna in circuitul mondial al literaturii si o semnificatie speciala : aseaza spatiul literar romanesc pe un teren ferm in constiinta universala.

Al III-lea Simpozion de Spiritualitate Ortodoxă Românească a avut loc la St. Paul

duminică, martie 21st, 2010

A treia ediţie a Simpozionului de Spiritualitate Ortodoxă Românească organizat de Arhiepiscopia noastră a avut loc sâmbătă, 6 martie 2010, la Facultatea de Teologie a Universităţii St. Thomas din St. Paul, Minnesota. Sub titlul „Niceea şi Constantinopol: O mărturisire de credinţă şi sursă de unitate” au avut prezentări următorii:
1. IPS Arhiepiscop Nicolae – Ousia şi Hypostases în Crezul de la Niceea.

2. Dr. Dragoş Giulea – În căutarea „naturii dumnezeieşti”. Sinteza pro-Niceeană a Sf. Vasile al Cezareei Capadociei.

3. Pr. Dr. Paul Weche – Câteva implicaţii pastorale ale Crezului Niceo-Constantinopolitan.

4. Pr. Dr. Nicolai Buga – „Libertas Ecclesiae” de la Constantin la Theodosie.

5. Dr. Steven Matthews – Despre originea Crăciunului: Niceea şi Sărbătoarea Naşterii Domnului.
Fiecare prezentare a fost urmată de discuţii interesante asupra temei. Audienţa numeroasă, în majoritate ne-ortodocşi, au putut să descopere perspective puţin cunoscute asupra discuţiilor teologice ce au dus la formularea Crezului la primele două Sinoade Ecumenice, ca şi alte implicaţii ale acestei mărturisiri de credinţă asupra istoriei posterioare a Bisericii.
După prezentări şi recepţie, seara s-a încheiat cu slujba Vecerniei la parohia românească Sf. Ştefan din South St. Paul. Preoţii ortodocşi di zona Minneapolis-St. Paul s-au alăturat în rugăciune celor doi ierarhi români, IPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Episcop Vicar Ioan Casian, ca şi preotului paroh Ioan Poptelecan şi credincioşilor parohiei Sf. Ştefan.

Asociaţia Culturală ADSUM şi Revista ZIP, organizează prima ediţie a Concursului de Poezie în Limba Română „Îngerul Blond”

sâmbătă, martie 13th, 2010

Asociaţia Culturală ADSUM şi Revista ZIP, organizează prima ediţie a Concursului de Poezie în Limba Română „Îngerul Blond”. Premiile concursului vor fi în bani şi obiecte, având o valoare totală de 8 000 RON, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie. Concursul se adresează tuturor vorbitorilor de limba română care au împlinit vârsta de 16 ani până la data de 15 februarie 2010. Concursul este organizat pentru a marca Ziua Internaţională a Poeziei (21 martie), dar şi ca un omagiu adus poetului Nichita Stănescu (născut în data de 31 martie) şi are ca scop dezvoltarea sensibilităţii estetice şi valorificarea potentialului creativ al participanţilor, în condițiile unei depline libertăti de creatie. Tema şi forma poeziei sunt la libera alegere a participanţilor, singurele condiţii fiind ca textul să se încadreze în genul „poezie” să fie corect redactat în limba română şi să nu depăşească 2500 de caractere fără spaţii. Toate creaţiile eligibile vor fi analizate de un juriu format din 7 (şapte) membri, câştigătorii concursului fiind desemnaţi în funcţie de punctajul acordat de juriu. Înscrierea în concurs se va desfăşura în perioada 15 februarie – 15 martie 2010, câştigătorii urmând a fi desemnaţi la data de 21 martie 2010, în cadrul evenimentului „Frunză verde de albastru” organizat de Asociaţia ADSUM în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României