Archive for octombrie, 2012

Lansare de carte la New York

miercuri, octombrie 17th, 2012

 

Institutul  Roman de  Teologie si Spiritualitate  Ortodoxa din New York si Capela “Sf. Apostoli Petru si Pavel” au gazduit vineri 19 octombrie 2012 incepand cu ora 7 PM lansarea volumului de poezie Chemarea la judecata de Virgil Ciuca. Evenimentul a fost organizat de Cenaclul Literar "Mihai Eminescu" si revista Lumina Lina, luand cuvantul Pr. Theodor Damian, M.N. Rusu, Mircea Sandulescu, Valentina Ciaprazi si Mariana Terra.

 

 

Institutul  Roman de  Teologie si Spiritualitate  Ortodoxa din New York si Capela “Sf. Apostoli Petru si Pavel” au gazduit duminica, 20 octombrie 2012, incepand cu ora 3 PM lansarea volumelor Presa literara din exil: al doilea val si Je ne regrette rien de Mihaela Albu, precum si a revistei Carmina Balcanica. Evenimentul cultural a fost organizat de Cenaclul Literar "Mihai Eminescu" si revista Lumina Lina. In cadrul prezentarilor au vorbit scriitorii: Pr. Theodor Damian. M.N. Rusu, Mireca Sandulescu si Valentina Ciaprazi.

Tabără pentru tineri la YMCA-Greenkill Retreat Center

miercuri, octombrie 17th, 2012

Grupul de tineri de la parohia Sf. Nicolae din New York, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Nicolae, va invita sa participati la întâlnirea tinerilor (peste 16 ani) din SUA si Canada.

Organizata în perioada 27-31 decembrie 2012 la YMCA- Greenkill Retreat Center (la 15 mile departare de Manastirea Sf. Dumitru din Middletown), întâlnirea are tematica: Vino Duhule Sfinte! Cautarile si împlinirile tinerilor în Biserica.

 

La aceasta întâlnire sunt invitati IPS Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele doua Americi si Parintele Bogdan Bucur de la parohia Sf. Antonie din Butler, Pennsylvania.
Toti tinerii participanti la acest eveniment sunt rugati sa citeasca cartea Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie (The Gurus, the Young Man, and Elder Paisios by Dionysios Farasiotis), aceasta fiind unul dintre subiectele de discutie. Alte propuneri pentru teme de discutie pot fi trimise la adresa de e-mail: soprana90@hotmail.com.
Ultima zi de înscriere a participantilor este 6 decembrie 2012. 

 

Invitatie la hramul Mănăstirii Sfântul Dimitrie Basarabov din Middletown NY

miercuri, octombrie 17th, 2012

Sambata 27 Octombrie 2012, va avea loc Hramul Manastirii Sfantul Dimitrie Basarabov din Middletown NY. 

Slujba va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi inconjurat de un sobor de preoti de la parohiile si manastirile ortodoxe din Nord-Estul Statelor Unite.

Moment aniversar la parohia Sf. Treime din Victor, NY

miercuri, octombrie 17th, 2012

 

Week-endul din 13 – 14 octombrie 2012 a fost bogat în evenimente pentru parohiile Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi. În data de 13 octombrie, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nicolae și Preasfintitul Episcop Vicar Ioan Casian au fost prezenți în parohia cu hramurile Sf. Treime, Sf. Apostol Andrei și Sf. Teodora Împărăteasa din Victor, statul New York cu prilejul aniversării a 10 ani de la fondarea parohiei și de la hirotonia Pr. Daniel Adrian Ene, parohul acesteia.

 

Demersurile pentru înființarea unei comunități ortodoxe românești în centrul și vestul statului New York au început la sfârșitul anului 2001. La data de 8 martie 2002 parohia a fost primită în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi. 

 

Noua comunitate s-a închegat repede și numai după câteva luni, la sarbatoarea Floriilor din anul 2003, s-a putut savarsi prima Sf. Liturghie în propriu locaș de cult, cumpărat în Victor, NY. De-a lungul anilor noua biserica a fost împodobita, după rânduiala ortodoxă, cu iconostas și pictură, întreaga proprietate fiind renovată. Sfințirea bisericii a avut loc la data de 9 octombrie 2011.

Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York va invita la lansarea volumelor „Presa literara din exil: al doilea val” si „Je ne regrette rien” de Mihaela Albu

luni, octombrie 15th, 2012

 

Institutul  Roman de  Teologie si Spiritualitate  Ortodoxa
Capela “Sf. Apostoli Petru si Pavel”
 

 

Preot Dr. Theodor Damian  *  30-18 50th Street  *  Woodside, New York 11377  *  Tel./Fax: (718) 626 6013  *  E-mail: DamianTh@aol.com
 
 
Invitatie
Cenaclul Literar “Mihai Eminescu”
si revista Lumina Lina
din New York
(Director Theodor Damian si redactor-sef adjunct M.N. Rusu)
 
va invita
 

Duminica 20 octombrie 2012

ora 3:00 PM
dupa Sf. Slujba
la Biserica “Sf. Ap. Petru si Pavel”, Astoria, New York
 
 
la lansarea volumelor
Presa literara din exil: al doilea val
si
Je ne regrette rien
de

Mihaela Albu

 
precum si a revistei

Carmina Balcanica

 
Vor vorbi scriitorii Theodor Damian, M.N. Rusu, Mircea Sandulescu si
Valentina Ciaprazi
 
Pentru detalii sunati la tel. 917-892-6013
Urmeaza receptie 

Invitație la Hramul Bisericii Sfântul Dimitrie cel Nou, Montreal

luni, octombrie 8th, 2012
Consiliul parohial al Bisericii "Sfântul Dimitrie cel Nou" din Montreal invită credincioșii români din Montreal și împrejurimi la evenimentele ocazionate de cea de a treia sărbătorire a hramului. 
Sâmbătă 27 octombrie 2012 se face pomenirea Sfântul Dimitrie cel Nou la Sfânta Liturghie, începând cu ora 10.


Duminică 28 octombrie 2012 se săvârșește Sfânta Liturghie, începând cu ora 12, urmată de masa tradițională de hram.
 
Sunteti asteptati cu toată dragostea!
 
Pentru mai multe detalii:


       Preot Ion Ceauşu, tel. 514-358-5121
       www.bisericasfdimitriecelnou.com

Vesmantul Cuvioasei Parascheva la Misiunea „Sf. Parascheva” din Newmarket, ON

vineri, octombrie 5th, 2012

 

Dumnezeu, in marea Sa milostivire, face lucruri mari si minunate si pentru noi romanii de pe meleagurile canadiene.

Cu totii stim ca parasind iubita noastra tara, am lasat acolo lucruri, amintiri, rude si mai ales o stare, o stare a sufletului la care gandindu-ne acum, aici ne face sa oftam adanc si sa ni se umezeasca ochii sufletului.

Fara dorinta de a transmite un sentiment melancolic, as dori sa va reamintesc ca in data de 14 Octombrie noi romanii sarbatorim pe una dintre cele mai dragi si mai iubite sfinte, pe Sfanta Cuvioasa Parascheva.

Ea este numita ocrotitoarea Moldovei si ajutatoarea noastra a tuturor in toate nevoile noastre. Mitropolia Moldovei face eforturi mari pentru a permite accesul a sute de mii de pelerini la sfanta noastra draga.

Armata, politia, jandarmii pun in aplicare diferite planuri pentru a facilita accesul cat mai multor persoane la racla unde odihnesc sfintele moaste ale Sfintei noastre Parascheva.

Cine sunt cei care vor sa o vada, sa i se inchine si sa-i ceara ajutorul?

Noi toti, mamele cu pruncii lor, elevii cu profesori, studentii din marele centru universitar din Iasi dinpreuna cu profesorii lor, bolnavii din spitale dinpreuna cu doctorii, si toti credinciosii ortodocsi dinpreuna cu preotii lor.

Vestea buna este ca Sfanta Cuvioasa Paraschiva nu ne-a uitat nici pe noi.

La cererea parintelui Mihail Cristea de la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Newmarket, Inalt Prea Sfintitul Nicolae, Arhiepiscopul din cele doua Americi a solicitat si primit vesmantul cu care a fost imbracata Sfanta Cuvioasa Parascheva ca odor de mare pret pentru aceasta biserica nou infiintata.

Acest demers a fost posibil cu bunavointa Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei care a autentificat acest dar printr-un hrisov emis de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Iata dar, frati crestini, ca acum, in aceasta parte de lume, ne putem bucura de prezenta, as indrasni sa spun, a maicii noastre Parascheva si binenteles de mijlocirea ei catre Domnul pentru nevoile si necazurile noastre.

Biserica Ortodoxa Romana" Sfanta Cuvioasa Parascheva" prin reprezentantii ei; preot Mihail Cristea, diacon Vasile Aileni, membrii consiliului parohial dinpreuna cu toti enoriasii va invitam sa veniti atunci cand timpul va permite si in mod special la hramul bisericii noaste sa va inchinati, sa lasati un pomelnic si sa va rugati scumpei noastre ocrotitoare sa ne ajute pe toti dupa nevoile noastre.

  • Sambata, 20 octombrie 2012 cu incepere de la ora 6:30 pm – Taina Sf. Maslu savarsita de PS Ioan Casian in prezenta unui sobor de preoti
  • Duminica, 21 octombrie 2012 cu incepere de la ora 12:30 pm – Sf. si Dumnezeiasca Liturghie arhiereasca savarsita de PS Ioan Casian
  • 3:00 pm – Masa festiva de hram

 

Sunteti asteptati cu mare dragoste!

 

 
Pr. Mihail Cristea(416 897 3111)
Biserica Ortodoxa Romana "Sf. Cuvioasa Parascheva"
227 Church St. Newmarket, On. L3Y 4C5

 

SfCuvioasaParascheva.com

 

 

Hramul parohiei „Sf. Parascheva” din Wakefield, MA

vineri, octombrie 5th, 2012

Duminică, 14 Octombrie 2012 parohia ortodoxa romana din Wakefield, MA sărbătoreste Pomenirea Sfintei Parascheva – ocrotitoarea comunitătii si 10 ani de la Sfintirea Bisericii.

Slujba va fi oficiată de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nicolae.
La ora 9:30 va incepe Slujba Utreniei urmată la ora 10:30 de Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nicolae.
Masa praznicului va fi organizată la in salonul Knigths of Columbus – 570 Norht Ave, Wakefield, 01880 intre orele 1:30 si 4:30.
Pentru fiecare loc la masa de hram sugerăm o donatie de $25.00 / de persoană (copiii cu varsta inre 13  si 16 ani $10 / persoană).
Rezervarea locurilor poate fi făcută la biserică sau prin e-amil la adresa stparascheva@comcast.net
Sunteti asteptati cu totii !
 
COLECTA SPECIALA PENTRU BISERICA
 
Comunitatea românească crestin-ortodoxă a Bisericii Sfânta Parascheva din estul statului Massachusetts se bucură din anul 1999 de propriul lăcas de cult, Biserica Sfânta Parascheva din Wakefield devenind centrul de referintă al comunitătii românesti din aceasta zonă.
    In decursul anilor, vis-a-vis de achitarea in fiecare lună a imprumutului financiar către bancă, a intretinerii bisericii si a cultului, comunitatea a depus eforturi mari pentru aducerea la starea existentă in care biserica se prezintă astăzi. 
Incercând să infruntăm dificultătile vietii, cu nădejde in Dumnezeu Tatăl, dorim ca in următoarele două luni să colectăm suma necesară achitării imprumutului bancar.
    De ce lucrul acesta si in ce scop?
Două sunt motivele principale pe care le avem:
O mare suma din banii colectati merg la dobânda bancară, bani ce sunt colectati cu deosebit de mare efort. In prezent plata lunară către bancă este de 588.oo de dolari pe lună din care jumătate sunt directionati către dobânda bancară (aproximativ 4,000.oo de dolari anual);
Necesitatea fondării unui Centru Românesc pentru comunitatea românească din jurul marei metropole a orasului Boston.
    Prin plata integrală a proprietătii, comunitatea Bisericii Sfânta Parascheva va avea fundatia necesară pregătirii planului pentru mult-doritul Centrul Românesc de cultura si spiritualitate din marea metropolă a Bostonului. In felul acesta, activitătile culturale, de artă, stiintă si educationale, cât si actiunile caritabile se vor putea desfăsura intr-un cadru exceptional. In felul acesta comunitatea noastră va arăta comunitătii americane respectul si specificul nostru crestin, dar si valorile noastre artistice, culturale si educationale pe care le avem si le putem oferi.
    Dragi prieteni si credinciosi,
    Suma pe care o datorăm in continuare băncii este de 58,000.oo de dolari.
Colectând suma necesară, primul punct al Adunării Parohiale pe agenda proiectelor de viitor va fi Fondarea Primului Centru Cultural Românesc din marea metropolă a Bostonului.
    Numai prin donatia dumneavoastră financiară aceste proiecte pot fi realizate!
    Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă daruiască sănătate, pace si spor!
 
 
 
Preot Paroh Nicolae Simion
Cătălin Nicolae Gătej – Presedintele Consiliului Parohial

 

DE RETINUT
 
·         14 -Octombrie – Hramul Bisericii Sfânta Parascheva; Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nicolae
·           9 -Decembrie – Masa de Sfântul Nicolae;
·         23 -Decembrie – Serbarea de Crăciun a copiilor
 

Parohia Sf. Maria, Gatineau, QC organizeaza un pelerinaj la manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, Wentworth, QC

miercuri, octombrie 3rd, 2012

Parohia Sf. Maria din Gatineau, QC organizeaza un pelerinaj la manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Wentworth,QC, cu prilejul sarbatoririi hramului, sambata 6 octombrie 2012.

Pentru cei care doresc sa participe, punctul de intalnire este parcarea bisericii (45 rue St Jean-Bosco, Gatineau – QC) la ora 7:45. Cei care nu au mijloc de deplasare dar voiesc sa participe la hram vor fi luati de cei care au locuri libere in masini.

Parohia Sf. Maria, Gatineau, QC

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Ellenville si-a serbat hramul

marți, octombrie 2nd, 2012

Ziua de duminică 30 septembrie 2012 a reprezentat o mare binecuvântare pentru noua obște a mânăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Ellenville, New York. Maica Domnului, ocrotitoarea mânăstirii, a fost cinstită cu ocazia sărbătorii Acoperământului ei. Mulțime de credincioși ortodocși români din zona orașului New York au fost prezenți să primească binecuvântarea lui Dumnezeu cu acest prilej.

 

Slujba Sf. Liturghii a fost oficiată duminică 30 septembrie de IPS Arhiepiscop Nicolae înconjurat de părinții: Ieromonah Mina, preotul slujitor al mânăstirii, Ieromonah Paisie de la mânăstirea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din Middletown, NY și Pr. Marius Dumitrescu de la parohia Sf. Nicolae din New York. La momentul predicii, IPS Nicolae a vorbit despre Maica Domnului ca cea care este rugătoare și ocrotitoare a creștinilor, precum și mamă pentru toți și model de viețuire creștină. Cu ocazia prăznuirii hramului, IPS Nicolae a hirotesit și instalat noua stareță a mânăstirii, Monahia Teodora Videscu. 

 

Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Ellenville a fost fondată în anul 2000. În februarie 2001, la ședinta Consiliului Eparhial din Detroit, Mânăstirea a fost acceptată în Arhiepiscopia Ortodoxă Română din America și Canada cu  binecuvântarea, pe acea vreme a IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei și primul Locum Tennens al Arhiepiscopiei. IPS Nicolae, după hirotonia sa ca și Arhiepiscop, s-a ocupat în mod constant de menținerea grupului de credincioși care sprijină mânăstirea. În aprilie 2002 s-a amenajat un mic paraclis pentru slujbele religioase. În 2005, Mânăstirea a primit statutul federal de scutire de taxe 501 (c) (3). La data de 17 iunie 2012, în Duminica Sfinţilor Români, Mănăstirea și-a reluat activitatea prin sosirea din România a trei maici şi a unui preot-slujitor.