Archive for noiembrie, 2012

Pictura bisericii manastirii „Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi”‏

vineri, noiembrie 23rd, 2012

Pictura bisericii manastirii "Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi"‏

            Mănăstirea "Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi" a început pictarea zidurilor interioare a noii bisericii. O biserica creştin ortodoxă nu poate fi concepută fără pictură, ea fiind un element important al cultului divin şi nu doar un element decorativ. "Universul adăpostit sub bolţile bisericii, spune Patriarhul Fotie al Constantinopolului, reprezintă imaginea unităţii creaţiei sfaramata de caderea omului si refacuta de venirea Mantuitorului".


                Cheltuielile totale pentru pictarea bisericii vor ajunge in jurul sumei de 120,000$, bani de care mănăstirea în prezent nu dispune, de aceea se face un apel către toti cei ce doresc sa doneze pentru pictura bisericii şi să fie număraţi printre ctitorii acestui sfânt aşezământ să ia legătura cu mănăstirea la numărul de telefon (845)-386-3998 sau să scrie pe adresa 1572 Mountain Road, Middletown, NY 10940 sau e-mail sfdumitru_ny@yahoo.com.

IPS Arhiepiscop Nicolae a participat la întâlnirea Episcopilor Ortodocși Canonici din America de Sud

vineri, noiembrie 23rd, 2012

În zilele de 6 și 7 noiembrie 2012 a avut loc, în Caracas, Venezuela, ședința Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din America de Sud. A fost a treia întâlnire a Episcopilor Ortodocși din America de Sud după cele organizate în Sao Paolo (2010) și Buenos Aires (2011). Întâlnirea a fost găzduită de parohia ortodoxă grecească din Caracas.

După săvârșirea Sf. Liturghii, primul punct pe ordinea de zi a fost meditația IPS Mitropolit Tarasios al Mitropoliei Grecești de Buenos Aires și America de Sud despre slujirea noastră comună și împreuna lucrare spiritual-pastorală în Biserica Mântuitorului. IPS Mitropolit Athenagoras al Mitropoliei Grecești pentru Mexic și America Centrală, președintele Adunării, a explicat apoi pe larg dialogul purtat cu Episcopii Bisericii Antiohiei cu parohii în America de Sud privind participarea lor la această Adunare. Reprezentanții jurisdicțiilor ortodoxe prezenți la Adunare (cinci din șase jurisdicții) au luat act cu regret despre neparticiparea episcopilor antiohieni și au hotărât să adreseze o scrisoare exprimând acest fapt.

Lucrările au continuat prin stabilirea a 4 Comitete de lucru ale Adunării:

1. Comitetul pentru alcătuirea listei preoților și parohiilor canonice din America de Sud.

2. Comitetul pentru înregistrarea Adunării Episcopilor în Argentina.

3. Comitetul pentru traduceri însărcinat cu alcătuirea, în primă instanță, a unei liste cu cărțile de cult și de catehism disponibile în limbile spaniolă și portugheză.

4. Comitetul pentru relații interbisericești.

Conform hotărârilor de la Chambesy, a fost alcătuită lista ierarhilor membrii ai Comitetului Executiv al Adunării.

În contextul evenimentelor din lumea ortodoxă, membrii Adunării au alcătuit o scrisoare de condoleanțe pentru trecerea la cele veșnice a Preafericitului Părinte Maxim al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei și o scrisoare de felicitare IPS Mitropolit Platon al Bisericii Ortodoxe Ruse, fost membru al Adunării, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de slujire preoțească. A fost stabilită și data următoarei Adunări, 6-7 noiembrie 2013 în Bigorilho, Curitiba, Brazilia.

Emisiunea – Expeditie in cautarea patriei dorului

luni, noiembrie 19th, 2012

 

Emisiune realizata de Doru Bandila

 

Inregistrari / Arhiva emisiunii:

Emisiune difuzata in data de 5 decembrie 2013 "Patria in sarbatoare" Expeditie – Patria in sarbatoare

Emisiune difuzata in data de 28 noiembrie 2013 "Pamantul stramosesc" Expeditie in Patria Dorului – Pamantul Stramosesc

Emisiune difuzata in data de 14 noiembrie 2013 "Corona Montium" Expeditie in Patria Dorului – Corona Montium

Emisiune difuzata in data de 27 iunie 2013 "Hora batraneasca" Expeditie in cautarea Patriei Dorului-HORA BATRANEASCA

Emisiune difuzata in data de 20 iunie 2013 " Jocul de-a lungu' " Expeditie in cautarea Patriei Dorului- Jocul Popular De-a Lungu

Emisiune difuzata in data de 6 iunie 2013 "Cantecul ciobanului" → Descarca aici Expeditie in Cautarea Patriei Dorului _Cantecul Ciobanului

Emisiune difuzata in data de 30 mai 2013 "Dorul si doina de dragostel" → Descarca aici Expeditie in Cautarea Patriei Dorului – Dorul si Doina de Dragoste

Emisiune difuzata in data de 16 mai 2013 "Dorul" → Descarca aici Expeditie in cautarea Patriei Dorului-Dorul

Emisiune difuzata in data de 18 aprilie 2013 "Stefan Cel Mare si Sfant – partea a II-a" → Descarca aici Expeditie in Patria Dorului – Stefan Cel Mare si Sfant -partea a doua

Emisiune difuzata in data de 11 aprilie 2013 "Stefan Cel Mare si Sfant" → Descarca aici Expeditie in Patria Dorului – Stefan Cel Mare si Sfant

Emisiune difuzata in data de 4 aprilie 2013 "Limba Romana" → Descarca aici Expeditie 4 Aprilie Limba Romana

Emisiune difuzata in data de 28 martie 2013 "Doina" → Descarca aici Expeditie 28 Martie-Doina

Emisiune difuzata in data de 21 martie 2013 "Intoarcere in patria dorului" → Descarca aici ExpeditieMartie21 -Intoarcerea in Patriador

Emisiune difuzata in data de 14 martie 2013 → Descarca aici Expeditie in Cautarea Patriei Dorului_2013_03_14

Emisiune difuzata in data de 7 martie 2013 "Dorul Mamei" → Descarca aici Expeditie in cautarea Patriei Dorului – Dorul Mamei

Emisiune difizata in data de 28 februarie 2013 → Descarca aici Expeditie in cautarea Patriei Dorului_2013_02_28

Emisiune difizata in data de 31 ianuarie 2013 "Hora Unirii" → Descarca aici ExpeditieCuHoraUnirii_2013_01_31

Emisiune difizata in data de 13 decembrie 2012 "Colinde – partea a treia" → Descarca aici Expeditiecolinde3

Emisiune difizata in data de 6 decembrie 2012 "Colinde – partea a doua" → Descarca aici Expeditiecolind2

Emisiune difuzata in data de 29 noiembrie 2012 "Colinde – partea intai" → Descarca aici ExpeditieColind1

Emisiune difuzata in data de 22 noiembrie 2012 → Descarca aici EmisiuneExpeditie2 B

Emisiune difuzata in data de 15 noiembrie 2012 → Descarca aici EmisiuneExpeditie1

 

Postul Crăciunului

vineri, noiembrie 16th, 2012

 

Anul acesta Postul Craciunului a fost precedat de o zi de post si anume miercuri 14 noiembrie 2012. Astfel, conform, randuielilor bisericesti, lasatul secului a fost marti, 13 moiembrie, postul incepand miercuri pe14 noiembrie.

 

Ca orice post, în primul rând el trebuie să reprezinte o abţinere de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu şi de oameni. Din punctul de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin, untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în Calendarul creştin ortodox fie prin menţiunea dezlegare la peşte, fie prin simbolul unui peşte.

 

Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament în aşteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul  sau cele 10 porunci, scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Al doilea hram la biserica Sf. Stefan cel Mare din Oshawa, ON

vineri, noiembrie 16th, 2012

 

Cu ingaduinta si ajutorul Bunului Dumnezeu, si cu binecuvantarea Inaltpreasfintiei Sale Nicolae, Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Stefan cel Mare din Oshawa, ON a primit cel de-al doilea hram, si anume Hramul Sfantului Ierarh Nectarie, vindecatorul de boli. 

 

Cu acest prilej au fost oficiate Sf. Taina a Maslului, vineri, 9 noiembrie 2012, iar duminica, 11 noiembrie Sf. Liturghie arhiereasca de PS Ioan Casian, urmata de masa de hram.

 

Parohia Sf. Mihail din Southbridge a primit moastele Sf. Ierarh Andrei Saguna

vineri, noiembrie 16th, 2012

Duminica, 11 noimbrie 2012, comunitatea ortodoxa de pe langa parohia Sf. Mihail din Southbridge, MA s-a bucurat de vizita IPS Nicolae. La liturghia arhiereasca, devenind un obicei in ultimii ani, au participat si credinciosii parohiei  ortodoxe albaneze Sf. Nicolae (OCA). Parohia Sf. Mihail a primit binecuvantarea moastelor Sfantului. Ierarh Andrei Saguna, ocrotitorul Comitetului de Doamne. Cu acest prilej a fost sfintita noua icoana a Sf. Andrei Saguna.

 

IPS arhiepiscop Nicolae a amintit, la momentul predicii, ca atat Sf. Mihail cat si Sf. Andrei Saguna au fost aparatori ai credintei. Asadar a indemnat comunitatea sa se gandeasca la Sf. Andrei Saguna ca la al doilea hram al bisericii. In continuare IPS Nicolae a reamintit celor prezenti ca avem misiunea nu numai de a propovadui cuvantul Evangheliei ci si de al apara, asa cum au facut-o  sfintii ocrotitori. Dupa sfanta liturghie credinciosii au avut posibilitatea sa se inchine moastelor Sf. Andrei Saguna, precum si noii icoane a sfantului.

Vizită pastorală în Caracas

vineri, noiembrie 16th, 2012

Între 3 și 8 noiembrie 2012, IPS Arhiepiscop Nicolae s-a aflat în Caracas, Venezuela. Duminică 4 noiembrie, IPS Nicolae a vizitat parohia ortodoxă românească Sf. Împărați Constantin și Elena pentru a treia oară.

Duminică 4 noiembrie, IPS Nicolae a slujit Sf. Liturghie în biserica parohiei Sf. Împărați împreună cu Pr. Vasile Lungeanu, paroh, și Pr. Alexander Djurdjevic de la biserica sârbă din Caracas. Alături de credincioșii ortodocși români au participat mulți localnici ne-ortodocși dornici să cunoască ortodoxia și atrași de frumusețea locașului de cult românesc. La slujbă a participat și doamna Elena Lincan, consul general și însărcinat cu afaceri al României în Venezuela. 

Parohia ortodoxă românească Sf. Împărați Constantin și Elena din Caracas a fost fondată în anul 1968 de Pr. Costică Popa împreună cu o mână de credincioși ortodocși români. În anii 1990, prin râvna și dragostea pentru Biserică a mai multor români, a fost adusă din România și instalată o frumoasă biserică maramureșeană. În noiembrie 1999, PF Patriarh Teoctist în fruntea unei delegații a Bisericii Ortodoxe Române a vizitat Caracasul și a sfințit locașul de cult.

Emisiunea – Mesaje mantuitoare

joi, noiembrie 15th, 2012

Emisiunea "Mesaje mântuitoare" este realizată de Pr. Aurel Sas si este difuzată în fiecare marți de la ora 20:30 (CST) Reluarea acesteia o veti putea urmări în fiecare miercuri dimineata de la ora 11 (CST)

 

Inregistrari / Arhiva emisiunii:

Nasterea lui Hristos si salvarea omenirii – emisiune difuzata in data de 10 decembrie 2013 Mesaje_Mantuitoare_2013-12-10

Adulterul partea a II-a – emisiune difuzata in data de 3 decembrie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-12-03

Adulterul – emisiune difuzata in data de 26 noiembrie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-11-26

Avortul – emisiune difuzata in data de 19 noiembrie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-11-19

Familia Crestina partea a IV-a – emisiune difuzata in data de 5 noiembrie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-11-05

Familia Crestina partea a III-a – emisiune difuzata in data de 29 octombrie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-10-29

Familia Crestina partea a II-a – emisiune difuzata in data de 22 octombrie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-10-22

Familia Crestina partea a I – emisiune difuzata in data de 15 octombrie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-10-14

A doua venire a Domnului – partea a IV-a– emisiune difuzata in data de 23 iulie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-07-23

A doua venire a Domnului – partea a III-a– emisiune difuzata in data de 16 iulie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-07-16

A 2-a Venire a Domnului – Partea a II-a. Emisiune difuzata in data de 9 iulie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-07-09

A 2-a Venire a Domnului– emisiune difuzata in data de 2 iulie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-07-02

Pogorarea Duhului Sfant – partea a II-a– emisiune difuzata in data de 25 iunie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-06-25 

Pogorarea Duhului Sfant– emisiune difuzata in data de 18 iunie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-06-18

Despre Inaltarea Domnului. Emisune difuzata in data de 11 iunie 2013.Inaltarea Domnului final

Despre numarul aratarilor. Emisiune difuzata in data de 4 iunie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-06-04

Invierea lui Hristos, chezasia invierii omenirii – partea a 2-a. Emisiune difuzata in data de 28 mai 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-05-28

Strigatul Transilvaniei– emisiune difuzata in data de 21 mai 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-05-21

Invierea Domnului– emisiune difuzata in data de 14 mai 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-05-14

Joi in Saptamana Patimilor– emisiune difuzata in data de 29 aprilie 2013. Mesaje_Mantuitoare_2013-04-30

Iisus la Templu din Ierusalim (Miercuri in Saptamana Patimilor) Partea a doua – emisiune difuzata in data de 9 aprilie 2013. Mesaje Mantuitoare_2013_04_09

Iisus la Templu din Ierusalim (Miercuri in Saptamana Patimilor) Prima parte – emisiune difuzata in data de 2 aprilie 2013. Mesaje mantuitoare_2013_04_02

Iisus la Templu din Ierusalim (Marti in Saptamana Patimilor) Partea a doua – emisiune difuzata in data de 26 martie 2013. Mesaje mantuitoare_2013_03_26

Iisus la Templu din Ierusalim (Marti in Saptamana Patimilor) – emisiune difuzata in data de 19 martie 2013. Mesaje mantuitoare_2013_03_19

Iisus la Templu din Ierusalim (Luni in Saptamana Patimilor) – emisiune difuzata in data de 12 martie 2013 Mesaje mantuitoare_2013_03_12

Intrarea Domnului in Ierusalim –partea a doua – emisiune difuzata in data de 5 martie 2013 Mesaje_2013_03_05

Intrarea Domnului in Ierusalim – prima parte – emisiune difuzata in data de 26 februarie 2013 Mesaje Mantuitoare_2013_02_26

Sensul vietii este in taina Sf. Cruci – partea a saptea – emisiune difuzata in data de 19 februarie 2013 Mesaje Mantuitoare_2013_02_19

Sensul vietii este in taina Sf. Cruci – partea a sasea – emisiune difuzata in data de 12 februarie 2013 Mesaje Mantuitoare_2013_02_12

Sensul vietii este in taina Sf. Cruci – partea a cincea – emisiune difuzata in data de 05 februarie 2013 Mesaje Mantuitoare_2013_02_05

Sensul vietii este in taina Sf. Cruci – partea a patra – emisiune difuzata in data de 29 ianuarie 2013 Mesaje Mantuitoare_2013_01_29

Sensul vietii este in taina Sf. Cruci – partea a treia – emisiune difuzata in data de 22 ianuarie 2013 Mesaje Mantuitoare_2013_01_22

Sensul vietii este in taina Sf. Cruci – partea a doua – emisiune difuzata in data de 15 ianuarie 2013 Mesaje Mantuitoare_2013_01_15

Sensul vietii este in taina Sf. Cruci – prima parte – emisiune difuzata in data de 1 ianuarie 2013 Sensul vietii este in taina Sf. Cruci_prima parte

Bucurii si lacrimi la Nasterea lui Iisus – partea a doua – emisiune difuzata in data de 25 decembrie 2012 Bucurii si lacrimi la Nasterea lui Iisus_2012_12_25

Bucurii si lacrimi la Nasterea lui Iisus – prima parte – emisiune difuzata in data de 18 decembrie 2012 Bucurii_si_Lacrimi_la_Nasterea_lui_Iisus

Intoarcerea la lumina Nasterii lui iisus Hristos – emisiune difuzata in data de 11 decembrie 2012 Mesaje_5

Nasterea lui Mesia Hristos Iisus si renasterea spirituala a omenirii – partea a treia – emisiune difuzata in data de 4 decembrie 2012 Mesaje_4 Mix Final

Nasterea lui Mesia Hristos Iisus si renasterea spirituala a omenirii – partea a doua – emisiune difuzata in data de 27 noiembrie 2012 Emisiune Pr Aurel2

Miracol salvator in univers si omenire, Vestea  Nasterii lui Iisus Hristos – emisiune difuzata in data de 13 noiembrie 2012onair

Nasterea lui Mesia Hristos Iisus si renasterea spirituala a omenirii – emisiune difuzata in data de 20 noiembrie 2012 Emisiune Pr.Aurel 2 Mix

 

 

Emisiunea – Cuvantul Ierahului

joi, noiembrie 15th, 2012

 

Emisiunea "Cuvântul Ierarhului" este realizată de Înaltpreasfintia sa Nicolae, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi.

Inregistrari / Arhiva emisiunii:

Duminica a XV-a dupa Rusalii – emisiune difuzata in data de 30 noiembrie 2013. Cuvantul Ierarhului_2013_11_30

Duminica a XXVI-a dupa Rusalii – emisiune difuzata in data de 16 noiembrie 2013. Cuvantul Ierarhului_2013_11_16

Duminica a XXIV-a dupa Rusalii – emisiune difuzata in data de 9 noiembrie 2013. Duminica_Samarineanului_Milostiv

Duminica a XXI-a dupa Rusalii – emisiune difuzata in data de 12 octombrie 2013. Duminica_XXI_Dupa_Rusalii_Pilda_semanatorului

Duminica Rusaliilor – emisiune difuzata in data de 22 iunie 2013. Cuvantul Ierarhului_2013_06_22

Duminica dupa Inaltarea Domnului – emisiune difuzata in data de 16 iunie 2013. Cuvantul Ierarhului_2013-05-15

Duminica Inaintea Inaltarii Domnului – emisiune difuzata in data de 8 iunie 2013. Cuvantul Ierarhului_2013_06_08

Duminica Invierii – emisiune difuzata in data de 4 mai 2013. Cuvantul Ierarhului_2013_05_04

Duminica a 2-a din Post – emisiune difuzata in data de 30 martie 2013 Cuvantul Ierarhului_2013_03_30

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – emisiune difuzata in data de 16 martie 2013 Cuvantul Ierarhului_2013_03_16

Duminica Infricosatoarei Judecati – emisiune difuzata in data de 9 martie 2013. Cuvantul Ierarhului_2013_03_09

Duminica femeii cananeence – emisiune difuzata in data de 16 februarie 2013 Cuvantul Ierarhului_2013_02_16

Parabola talantilor – emisiune difuzata in data de 09 februarie 2013 Cuvantul Ierarhului_2013_02_09

Duminica lui Zaheu vamesul – emisiune difuzata in data de 02 februarie 2013 Cuvantul_Ierarhului_2013_02_02

Duminica vindecarii celor 10 leprosi – emisiune difuzata in data de 19 ianuarie 2013 Cuvantul Ierarhului_2013_01_19

Duminica dupa Botezul Domnului – emisiune difuzata in data de 12 ianuarie 2013 Duminica_Dupa_Boboteaza_2013_01_13

Duminica Botezului Domnului – emisiune difuzata in data de 5 ianuarie 2013 Duminica Botezului Domnului_2013_01_05

Duminica Inaintea Nasterii Domnului – emisiune difuzata in data de 22 decembrie 2012 Duminica Inaintea Nasterii Domnului_2012_12_22

Pilda celor poftiti la cina – emisiune difuzata in data de 15 decembrie 2012 Pilda celor poftiti la cina_15 decembrie_2012

Duminica vindecarii femeii garbove – emisiune difuzata in data de 8 decembrie 2012 Vindecarea femeii garbove

Duminica vindecarii orbului din Ierihon – emisiune difuzata in data de 1 decembrie 2012 Cuvantul Ierarhului_1_Decembrie Mix Final

Postul Nasterii Domnului – emisiune difuzata in data de 17 noiembrie 2012 Cuvantul Ierarhului Mix

 

 

Particele din moastele Sfantului Nicolae Velimirovici la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Ellenville, New York

marți, noiembrie 13th, 2012

 

 

 

Moment de bucurie pentru Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Ellenville, New York. Dupa ce I.P.S. Nicolae, Arhirpiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe din cele doua Americi si Maica Stareta a manastirii Acoperamantul Maicii Domnului Stravrofora Theodora, au trimis cu doua luni in urma o scrisoare catre Episcopul Milutin de Valjevo, prin care au cerut particele din moastele Sf. Nicolae Velimirovici, spre a fi transferate in America. P.S. Milutin a dat  Binecuvantare pentru aducere unei particele din moastele Sfantului Nicolae Velimirovici in America. In prezent o particica moastele sfantului se afla la Catedrala Sf Imparati Constantin si Elena di Chicago, pana in 6 decembrie,  dupa care vor fi duse la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, din Ellenville, New York.