Archive for ianuarie, 2013

Eveniment caritabil la catedrala Sf. Imparti din Chicago, IL

joi, ianuarie 31st, 2013

Duminica, 3 februarie la Catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago va fi organizat un eveniment de strangere de fonduri in vederea sprijinirii Asociatiei PRO VITA de la Valea Plopului.

Asociația Pro Vita pentru născuți și nenăscuți este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică. Misiunea asociației este să protejeze demnitatea vieții umane în general, iar în particular pe cea a copiilor născuți și nenăscuți. În tabăra din Valea Screzii locuiesc 120 de persoane, din care 80 copii și adolescenți, tineri orfani care au părăsit sistemul de stat, femei și bărbați în vârstă. Restul asistaților (în jur de 400 de persoane) se află în grija familiilor din satele Valea Plopului și Valea Screzii.

Sunteti cu totii asteptati sa luati parte la acest eveniment.

Sf. Liturghie in limba romana in Richmond, VA

joi, ianuarie 31st, 2013

In data de 02 Februarie incepand cu ora 10:30 a.m, la Catedrala Greceasca (Sts. Constantine and Helen Greek Orthodox Cathedral) 30 Malvern Avenue, Richmond  23223 VA  se va oficia slujba Sfintei Liturghii in limba romana.  Va asteptam sa participati, la o rugaciune comuna, o rugaciune ce va inalta sufletele si rugaciunile noastre ale tuturor, cu mai multa piosenie si caldura catre Domnul.

Detalii la:
Fr. Hieromonk Filip Rotaru <https://www.facebook.com/ieromonahFilip?group_id=112833108782020>
phone number: 757-354-6419
e-mail: ieromonahfilip@yahoo.com
 

Aducerea moastelor Sfantului Nectarie in Biserica Sfintii Stefan cel Mare si Nectarie

miercuri, ianuarie 30th, 2013

Zilele de 26 si 27 Ianuarie 2013, au fost zile de sarbatoare pentru Biserica Sfintii Stefan Cel Mare si Nectarie, deoarece Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina, vindecatorul de boli a binecuvantat credinciosii din Oshava, Canada cu aducerea sfintelor sale moaste. 
Cu binecuvantarea IPS Nicolae, un fragment din cinstitele moaste ale Sfantului Ierarh Nectarie, au fost aduse spre a se pastra in Biserica Sfintii Stefan cel Mare si Nectarie din Oshawa.
Aducerea moastelor Sfantului Nectarie in Biserica Sfintii Stefan cel Mare si Nectarie vine ca un raspuns la evlavia tot mai mare a credinciosilor pentru ierarhul taumaturg, si cunoscut mai ales ca ajutator al celor bolnavi de cancer. 
In seara zilei de 26 decembrie, IPS Nicolae impreuna cu PS Episcop Ioan Casian de Vicina si a unui sobor de preoti s-a savarsit slujba de primire a sfintelor maoste, dupa care a urmat Taina Sfantului Maslu.Duminica, 27 Ianuarie, s-a oficiat Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie Arhiereasca in prezenta IPS Arhiepiscopul Nicolae si PS Episcop Vicar Ioan Casian de Vicina, urmata de o Agapa Crestina, sarbatorind un an de la cumpararea bisericii. 

"Il vezi traind in lume, si totusi simti ca nu este al lumii, este om, dar traieste asemenea ingerilor. Slavit fiind de lucrarea Duhului, izvoraste tamaduiri si har bogat. Pentru aceea ii strigam, Bucura-te Parinte Nectarie!" 

 

George Alexe a trecut la Domnul

vineri, ianuarie 18th, 2013

George Alexe a trecut la Domnul

 

GEORGE ALEXE s-a născut la 26 noiembrie 1925, în Smârdan, judeţul Buzău. Fiul lui Constantin şi Vitza; căsătorit cu Ruxandra Didi în 1960. A părăsit România în 1968, stabilindu-se mai întâi în Canada şi apoi în Statele Unite (1971). În 1945 a absolvit Seminarul Teologic "Kesarie Episcopul" din Buzău, iar în 1948 Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti. Între 1951-1955 a urmat studii postuniversitare. Editor şi redactor la revistele religioase ale Patriarhiei Române din Bucureşti între 1956 şi 1959, bibliotecar la Biblioteca Sfântului Sinod şi inspector general la Departamentul de Relaţii Externe al Patriarhiei, George Alexe a avut o bogată activitate literară şi publicistică, eseuri, studii, comunicări, teologice, istorice şi literare. Redactor al revistei Glasul Bisericii şi apoi editor al calendarului Credinţa al Arhiepiscopiei noastre. Pentru mulţi ani în colegiul de redacţie al departamentului publicaţii al Arhiepiscopiei, ca şi secretar alături de IPS Bartolomeu Anania. A fost membru a numeroase societăţi româno-americane sau româno-canadiene. 

 

George Alexe a trecut la Domnul în ziua de 17 ianuarie 2013, la pomenirea Sf. Cuvios Antonie cel Mare. Slujba înmormântării va avea loc marți 22 ianuarie 2013 în biserica parohiei Sf. Treime din Troy, MI.

Veșnica lui poemenire!

 

IPS Arhiepiscop Nicolae a oficiat o cununie în Columbia, Mississippi

vineri, ianuarie 18th, 2013
IPS Arhiepiscop Nicolae a oficiat o cununie în Columbia, Mississippi

 

 

 

Sâmbătă 12 ianuarie 2013, IPS Arhiepiscop Nicolae împreună cu Pr. Vasile Mureșan au oficiat în Columbia, Mississippi căsătoria religioasă dintre doctorul neurochirurg Sebastian Koga din Charlottesville, Virginia și domnișoara Vaughan Simmons din Columbia, Mississippi. Sf. Liturghie s-a slujit dimineața, urmată de Taina Sfintei Cununii la ora 3:00 după amiază, ambele slujbe având loc în biserica anglicană Saint Stephen's, devenită lăcaș de cult ortodox pentru această ocazie. Nași de cununie au fost Cristian și Raluca Țopescu sosiți din București în acest scop.           

Mirele este de origine română, născut la Oradea și crescut în credința ortodoxă în Timișoara. Domnia sa este specializat în neurochirurgie și medicină de expediție, fiind medicul echipei naționale române de alpinism pe Muntele Everest în anul 2003. Dr. Koga a fost ales membru în mai multe Societăți Regale în Marea Britanie și este membru de onoare al Academiei de Științe Medicale a României. Mireasa a fost crescută în Biserica Anglicană și confirmată în Biserica Ortodoxă în cursul anului trecut. Tânărul cuplu au decis să organizeze o nuntă ortodoxă autentică în orașul natal al miresei, Columbia. Biserica Saint Stephen's, ctitorită de familia miresei, a fost pusă la dispoziția Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, iar Catedrala Ortodoxă Sf. Treime din New Orleans a împrumutat obiectele de cult necesare. Așadar, prin bunăvoința Bisericii și cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Nicolae, mirii, nașii și familia au avut privilegiul unei experiențe de neuitat primind Sfintele Taine într-un mic orașel din Mississippi.     

În cadrul cununiei, IPS Arhiepiscop Nicolae s-a adresat celor 200 de persoane prezente, majoritatea catolici și anglicani, explicând originea și profunzimea Tainei Sfintei Cununii în Biserica Ortodoxă. În cuvântul său, IPS Nicolae a subliniat veșnicia cununiei și importanța dăruirii în căsătorie, demonstrând că înțelesul creștin sacramental al cununiei întrece cu mult instituția modernă a căsătoriei.    

Pe 13 ianuarie, în duminica după Botezul Domnului, IPS Arhiepiscop Nicolae a slujit Sf. Liturghie la Catedrala Ortodoxă Greacă Sf. Treime din New Orleans, însoțit de Pr. Vasile Mureșan. Părintele paroh al Catedralei, Arhimandritul Maximos Pafilis, sub îndrumarea IPS Mitropolit Alexios, l-a primit pe IPS Nicolae cu tot fastul cuvenit rangului arhieresc după rânduielile Bisericii Ortodoxe. Slujba arhierească săvârșită în greacă, engleză și română a mișcat enoriașii prin frumusețea ei. La momentul predicii, IPS Nicolae a subliniat unitatea Ortodoxiei și importanța de a mărturisi în fața lumii că diferențele de etnie și tradiție în lumea ortodoxă nu ne separă de frații noștri întru Hristos. Drept exemplu al acestei frății, IPS Nicolae a reamintit credincioșilor din New Orleans de ajutorul acordat Catedralei în 2005 după uraganul Katrina, când voluntari din toată lumea ortodoxă, inclusiv reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, au contribuit la curățirea lăcașului. IPS Nicolae a mai vorbit și despre importanța pocăinței la început de an, reamintind credincioșilor că introspecția, pocăința și Taina Spovedaniei sunt indispensabile bunului creștin. Arhimandritul Maximos a exprimat mulțumirile IPS Mitropolit Alexios și al întregii parohii pentru onorea vizitei arhierești și mesajul pastoral al IPS Nicolae.   

În Catedrala plină s-au aflat și aproximativ 15 familii de români, reprezentați de Dl. Leonard Spânu care a adresat un mesaj de bun venit IPS Nicolae. Românii din parohie au auzit cu multă  smerenie și bucurie parte din Sf. Liturghie în limba română pentru prima dată în istoria recentă a Catedralei. Enoriașii au pregătit cozonac și alte specialități românesti în onoarea vizitei.  

Fondată în 1884, Catedrala Sf. Treime din New Orleans este prima parohie ortodoxă greacă din Statele Unite, construită în stil bizantin și activând fără întrerupere de 130 de ani. La încheierea vizitei în New Orleans, IPS Nicolae a vizitat Catedrala romano-catolică Saint Louis fondată de statul francez în 1727 și a admirat atmosfera franceză a orașului vechi.

Bobotează în California

vineri, ianuarie 11th, 2013

IPS Arhiepiscop Nicolae s-a aflat duminică 6 ianuarie, de Bobotează, în parohia Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Torrance, CA. IPS Nicolae a vorbit la momentul predicii despre importanța descoperirii Fiului lui Dumnezeu întrupat la momentul Botezului în Iordan, dar și despre misiunea de Înaintemergător a Sf. Ioan Botezătorul. Descoperirea dumnezeiască urmează pregătirii prin pocăință, după chemarea Sf. Ioan. Părintele paroh Mihai Cărpenișeanu a vestit credincioșilor bucuria acestui început de an pentru parohia din Torrance, respectiv primirea aprobărilor pentru noua sală socială a bisericii și i-a îndemnat pe toți să susțină acest proiect.

Luni 7 ianuarie 2013, la sărbătoarea Soborului Sf. Ioan Botezătorul, IPS Arhiepiscop Nicolae s-a aflat în parohia Înălțarea Sf. Cruci din Upland, CA. Alături de părintele paroh, Arhim. Nicodim Bibarț, a slujit și Pr. Protopop Mihai Cărpenișeanu. IPS Nicolae a vorbit credincioșilor despre misiunea Sf. Ioan Botezătorul de identificare și mărturisire a lui Mesia în persoana lui Iisus din Nazaret. Parohia din Upland se află într-un larg proces de înfrumusețare a bisericii cu pictură și iconostas. IPS Nicolae i-a felicitat pe credincioși pentru frumoasele împliniri din ultima perioadă. P. Arhimandrit Nicodim a mulțumit IPS Nicolae de vizită amintind că se împlinesc 10 ani de când, la praznicul Bunei Vestiri 2003, a avut loc prima vizită arhierească în această parohie.

Lansarea volumelor „Fratele fiului risipitor” de Aurel Cioran si „Daltuiri” de Radu Stanca la New York

joi, ianuarie 10th, 2013

Cenaclul Literar “Mihai Eminescu” si revista Lumina Lina din New York va invita Vineri, 11 ianuarie 2013, la ora 7:00 PM la lansarea volumelor "Fratele fiului risipitor" de Aurel Cioran si "Daltuiri" de Radu Stanca.

Vor vorbi Theodor Damian, M.N. Rusu, Sebastian Doreanu, Mircea Săndulescu, Valentina Ciaprazi, si autoarea

Evenimentul va avea loc la resedinta Pr. Theodor Damian
(30-18 50th Street, Woodside, NY 11377)
Pentru detalii sunati la tel. 917-892-6013
Urmeaza receptie

Simpozionul anual Mihai Eminescu la New York (163 de ani de la nasterea poetului)

joi, ianuarie 10th, 2013

Sambata, 12 ianuarie 2013, cu incepere de la ora 1:30 PM, la Consulatul General al Romaniei din New York (38 Street cu 3 Ave. in Manhattan, NY) se va desfasura simpozionul anual Mihai Eminescu.

In ultimele doua decenii Simpozionul “Eminescu” organizat de Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York, reprezinta cel mai amplu eveniment cultural academic dedicat lui Eminescu din Statele Unite ale Americii, la care au participat numerosi distinsi profesori, scriitori, cercetatori de profil si artisti.

In cadrul Simpozionului “Mihai Eminescu”, Galeria de arta “Spiritus” (Director artistic Viorica Colpacci) a Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, va prezenta o expozitie dedicata marelui geniu al poeziei romanesti.

IMPORTANT
Fiecare persoana care vrea sa participe la acest eveniment trebuie sa scrie la damianth@aol.com sau sa sune la 917-892 6013 sau 718-626 6013 pentru a cere ca numele sa-i fie pus pe lista ce va fi data la poarta consulatului. Accesul se va face in baza acestei liste potrivit uzantei Consulatului Roman.

10 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Vasile Vasilache

joi, ianuarie 10th, 2013

In ziua de Boboteaza a anului 2013 se implinesc 10 ani de cand Parintele Arhimandrit Mitrofor Vasile Vasilache (cunoscut in S.U.A. cu numele putin modificat, Vasilachi) a trecut la Domnul, la New York, la cateva ore dupa ce slujise Sfanta Liturghie alaturi de IPS Nicolae, Arhipastorul credinciosilor romani din America si Canada. Neobosit, la varsta de aproape 94 de ani, avea sa-si incheie viata pamanteasca la datorie, in vizita pastorala la o familie de enoriasi romani cu ocazia Sarbatorii Botezului Domnului.

Parintele Vasile Vasilache s-a nascut in anul 1909 in satul Idrici, comuna Rosiesti, judetul Vaslui (fostul judet Falciu). A urmat Seminarul Teologic la Husi, apoi Facultatea de Teologie la Bucuresti si a obtinut Doctoratul in Teologie la Chisinau. La 26 ani a fost calugarit la Manastirea Neamt.

A fost slujitor si predicator al Catedralei Mitropolitane din Iasi (1935-1939), apoi predicator la Catedrala Patriarhala din Bucuresti (1940-1944) si staret al Manastirii Antim (1944-1948), destinul sau fiind marcat, inca din anii de Seminar, de intalnirea cu Episcopul Nicodim, cel ce avea sa devina Patriarh al Romaniei.

Anul 1948 a fost un an de cumpana pentru Parintele Vasile Vasilache. Din cauza "Rugului Aprins", un fenomen cultural-religios care inflorise la Manastirea Antim sub patronajul sau ca staret si cu binecuvantarea Patriarhului Nicodim, Parintele Vasile a fost inlaturat din manastire de catre noul Patriarh, la presiunea autoritatilor comuniste.

In anul 1959, cei doi frati Vasilache sunt scosi din monahism si opriti de la slujire iar dupa cateva luni sunt arestati si condamnati la ani grei de inchisoare, scrierile si predicile lor foarte curajoase, de multe ori cu puternice accente anti-bolsevice, fiind considerate capete de acuzare importante la proces. Parintele Vasile Vasilache a fost eliberat in 1964 din inchisoarea de la Gherla si a ramas in Eparhia Clujului, ca preot in satul istoric Bobalna.

Dupa cinci ani, perioada in care a zidit o comunitate ortodoxa de exceptie in aceasta zona, a primit chemare de la Episcopul Victorin Ursache din S.U.A. de a sluji ca preot pe continentul American.

Din 1969 pana in 2003, cand a trecut la Domnul, a desfasurat o activitata pastoral-misionara de exceptie ca preot paroh la Southbridge – Massachusetts, la Detroit, in Windsor – Canada si, timp de 19 ani, la New York, la Biserica "Sf. Nicolae". A indeplinit si functia de Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a romanilor din Cele Doua Americi. A continuat sa scrie si sa publice carti in limba romana si engleza si a ajutat la renovarea si zidirea multor lacasuri de cult.

Parintele Vasile Vasilache a trecut la cele vesnice in urma cu 10 ani. Este inmormantat la Cimitirul "St. Michael’s" din New York. Dar gandurile monahilor de la Manastirea "Sf. Dimitrie Basarabov" din Middletown si ale credinciosilor din New York se indreapta spre stramutarea osemintelor Parintelui, la vremea cuvenita, in locul de veci pregatit la manastire, langa biserica cu hramurile "Inaltarea Domnului" si "Sf. Vasile", pe care vrednicul de pomenire Parinte Vasilache si-a dorit-o atat de mult.

Emisiunea – Cuvinte si Oameni

joi, ianuarie 10th, 2013

Cuvinte si Oameni

 

Emisiunea "Cuvinte si oameni" este o emisiune in care ne straduim sa invatam sa vorbim corect romaneste.

Realizatoarea emisiunii, Alina Lupu este absolventa a Facultatii de Litere, Univ. Oradea specializarea engleza-romana, 2004

– absolvent a a masteratului "Cultura si civilizatie europeana" Univ. Oradea, 2006
– doctorand cu bursa al Univ. Oradea, cu teza "Spiritul antic in literatura Renasterii engleze",       2005-2007(neterminat)
– colaborator permanent  al ziarului "Romanian Tribune", (Chicago) 2009-prezent
– fondator al Romanian Book Club( Chicago) 2011

 

Inregistrari / Arhiva emisiunii:

 

A avea o clasa si a citi o carte in zilele noaste. Emisiunte difuzata in data de 08 iunie 2014. Cuvinte si oameni_2014-07-08 

Invataturi latine. Emisiunte difuzata in data de 17 iunie 2014. Cuvinte si oameni_2014_06_17

Sa ne pastram limba vie. Emisiunte difuzata in data de 09 iunie 2014. Cuvinte si oameni_2014_06_09

Gustul Cuvintelor. Emisiunte difuzata in data de 31 decembrie 2013. Cuvinte si oameni_2014-05-27

Ne facem procese de constiinta cand ii gresim limbii romane? Emisiunte difuzata in data de 31 decembrie 2013. Cuvinte si oameni_2013-12-31

Noul Testament de la Balgrad. Emisiunte difuzata in data de 17 decembrie 2013. Cuvinte si oameni_2013-12-17 

Cazania lui Varlaam. Emisiunte difuzata in data de 10 decembrie 2013. Cuvinte si oameni_2013-12-10

Despre sarbatoarea "Zilei limbii romane". Emisiune difuzata la data de 05 noiembrie 2013. Cuvinte si oameni_2013-11-05  

Despre jumatati. Emisiune difuzata la data de 22 octombrie 2013 Cuvinte si oameni. Despre jumatati

Greseli frecvente, teste pentru ascultatori. Emisiune difuzata la data de 16 iulie 2013. Cuvinte si oameni 07-16-2013

Cateva reguli ale conversatiei.  Emisiune difuzata la data de 09 iulie 2013. Cuvinte si oameni_2013-07-09

Cateva reguli ale conversatiei. Emisiune difuzata la data de 25 Iunie 2013Cuvinte si oameni_2013_06_25

Greseli de exprimare facute din dorinta de hipercorectitudine. Emisiune difuzata la data de 18 Iunie 2013. Cuvinte si oameni_2013_06_18

Greseli de exprimare des intalnite. Emisiune difuzata la data de 04 Iunie 2013. Cuvinte si oameni_2013_06_04

Greseli morfologice si de scriere. Emisiune difuzata la data de 28 Mai 2013. Cuvinte si oameni_2013_05_27

Despre chici. Emisiune difuzata la data de 21 mai 2013. Cuvinte si oameni_2013_05_21

Dezacordurile gramaticale. Emisiune difuzata la data de 14 mai 2013. Cuvinte si oameni_2013_05_14

Cliseul – Emisiune difuzata la data de 02 april 2013. Cuvinte si oameni_2013_04_02

Dezacorduri – Emisiune difuzata la data de 26 martie 2013 Cuvinte si oameni_2013_03_26

Emisiune difuzata la data de 19 martie 2013 Cuvinte si oameni_2013_02_19

Emisiune difuzata la data de 12 martie 2013 Cuvinte si oameni_2013_03_12 

Emisiune difuzata la data de 05 martie 2013 Cuvinte si oameni 2013_03_05

Emisiune difuzata la data de 19 februarie 2013 Cuvinte si oameni 2013_02_19

Emisiune difuzata la data de 12 februarie 2013 Cuvinte si oameni 2013_02_12

Emisiune difuzata la data de 29 ianuarie 2013 Cuvinte si oameni_2013_01_29

Emisiune difuzata la data de 22 ianuarie 2013 Cuvinte si oameni_2013_01_22

Emisiune difuzata la data de 15 ianuarie 2013 Cuvinte si oameni_2013_01_15

Emisiune difuzata la data de 1 ianuarie 2013 Cuvinte si oameni_2012_12_31

Emisiune difuzata la data de 18 decembrie 2012 Cuvinte si oameni 3

Emisiune difuzata la data de 11 decembrie 2012 Cuvinte si oameni_2

Emisiune difuzata la data de 4 decembrie 2012 Cuvinte si oameni 1