Archive for martie, 2013

Cărţi duhovnicesti, documentare şi muzică religioasă din România

duminică, martie 31st, 2013

Stocul nostru de produse este actualizat zilnic şi este în creştere continuă .Aprovizionarea o facem de la depozite şi edituri din toată ţara. Suntem receptivi la solicitarile şi sugestiile dumneavoastră.
De două ori pe an sunt aduse din România un număr de peste 400 de titluri de carte religioasă oferite credincioşilor spre zidirea sufletească şi apropierea lor de Dumnezeu.
 

RomarchBookstore
5410N.NewlandAve.
Chicago,IL60656
Tel:773-774-1677
Web:www.bookstore.catedrala.org
Email:bookstore@catedrala.org "
 

Slujba arhiereasca la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului- Ellenville, NY

duminică, martie 31st, 2013

Slujba arhiereasca la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului- Ellenville, NY savarsita de Inaltpreasfintia Sa  Dr. NICOLAE Condrea Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Celor Doua Americi. 7 APRILIE 2013 ora 10,00 am DUMINICA a  III – a din Post DUMINICA SFINTEI CRUCI

In acest an 2013 se împlinesc 1700 de ani de la proclamarea Edictului de la Milan (313)

duminică, martie 31st, 2013

In acest an 2013 se împlinesc 1700 de ani de la proclamarea Edictului de la Milan (313) de cãtre Sf. Imp. Constantin care a dat libertate creştinismului precum şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a Pãrintelui Dumitru Stãniloae teolog român de renume mondial.

 

De mai bine de 5 ani Arhiepiscopia Ortodoxã Românã din cele douã Americi a început un program de promovare a unui simpozion de teologie ortodoxã în colaborare cu una dintre instituţiile academice laice. Partenerul de anul acesta este Trinity Anglican College din Toronto. Simpozionul poartã titlul: SFINŢII ÎMPĂRAŢI CONSTANTIN ŞI ELENA ŞI MOŞTENIREA LOR. Credința creştină în noul context de libertate. Dinamica transformativã a Bisericii între responsabilitate socială şi angajamentul creştin.

 

Sâmbãtã 13 Aprilie 2013 / 9:00 am –5:00 pm – TRINITY COLLEGE (University of Toronto) 6 Hoskin Ave., Toronto On, M5S 1H8 – COMBINATION ROOM.

Simpozionul îşi propune sublinieze valorile tradiţionale care care au constituit tradiţia comunã creştinã şi sã descopere noi perspective care pot fi utile societãţii noastre contemporane.

 

Vor prezenta lucrari PS Episcop Alexander din partea Bisericii Ortodoxe Americane (OCA), Prof. Lucian Turcescu (Concordia University – Montreal), Prof. Maria-Fotini Polidoulis Kapsalis (Trinity College – Toronto), Dr. Adriana Bara (Concordia University – Montreal), Prof. Richard Schnelder (Trinity College – Toronto), Prof. David Wagschal (St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary – New York), Dr. Dragos Giulea (Concordia University – Montreal), Maria Simakova (Trinity College – Toronto).

Din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele douã Americi şi a Trinity Anglican College în calitate de organizatori IPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar respectiv Decanul David Neelands.

 

Eveniment de strangere de fonduri la Catedrala cu hramul Buna Vestire din Cleveland, OH

duminică, martie 31st, 2013

Duminica 24 Martie 2013, la Catedrala cu hramul Buna Vestire din Cleveland, OH a avut loc un eveniment de strangere de fonduri. A fost organizata o masa de peste in sala sociala a parohiei, fondurile obtinute fiind directionate catre proiectul de constructie a noii biserici.

Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din cele doua Americi anunta a zecea editie a taberei ortodoxe pentru copii

duminică, martie 31st, 2013

Va fi o noua locatie care ne permite desfasurarea taberei in luna iulie. Tabara ucrainiana din Emlenton nu era accesibila decat la sfarsitul lunii august. Noua tabara are urmatoarea locatie 4125 Sam Adams Lane, Auburn NY si se afla in centrul statului NY, la doar 4 ore distanta de Montreal, Toronto, NYC, Philadelphia sau Boston si la 6 ore de Detroit sau Windsor. Pe malul lacului Cayuga fosta tabara Girl Scout, YAIEWANO este un loc special cu conditii extraordinare oferind astfel ocazia participării până la 120 de copii, cu vârsta minimă de 7 ani.

Tabăra se va desfăşura între 06 iulie si 03 august 2013. Tematica taberei va fi: "Sf. Constantin si Elena: puterea credintei si libertatea religioasa”

Programul include participarea la slujba de dimineata si seara, pictura de icoane pe sticla, ore de muzica, limba romana, lectura si discuţii deschise, activităţi sportive ca înot, volei, fotbal, drumeţii si multe altele

Pentru detalii si voluntariat va rugam sa contactati pe Daniel Adrian Ene la frdaniel@romanianholytrinity.org sau la tel 585-924-8737 până la data de 1 iunie 2013.

Duminica Ortodoxiei sărbătorită la Chicago

duminică, martie 31st, 2013

Duminica Ortodoxiei a fost sărbătorită în mod deosebit şi anul acesta la Chicago. Cinci ierarhi, patruzeci de preoţi şi diaconi şi câteva sute de credincioşi ortodocşi din zona metropolitană Chicago s-au adunat la Catedrala Ortodoxă Sârbă Învierea Domnului pentru slujba Vecerniei sâmbătă 23 martie 2013. Răspunsurile au fost date de corul Pan-Ortodox din Chicago dirijat de doamna Gordana Trbuhovich în limbile engleză, greacă, slavonă, română şi arabă.

 

IPS Arhiepiscop Nicolae a rostit cuvântul de învățătură despre cinstirea ce se cuvine icoanelor, cinstire bazată pe Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Această cinstire este o chemare la sfințenie, chemare împlinită de sfinții Bisericii reprezentați în icoane. IPS Nicolae a vorbit apoi despre rugăciune ca împlinire a Ortodoxiei, a dreptei cinstiri adusă lui Dumnezeu. La sfârşitul slujbei Vecerniei, s-a citit Sinodiconul Ortodoxiei şi Crezul ca şi mărturisire comună a dreptei credinţe. O procesiune cu sfintele icoane a încheiat această slujbă a Vecerniei săvârşită de clerul şi credincioşii ortodocşi din Chicago. Alături de IPS Nicolae au participat preoţii slujitori şi mai mulţi credincioşi ai Catedralei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago.

 

Duminică 24 martie, în Duminica Ortodoxiei, credincioșii Catedralei Sf. Împărați au avut marea bucurie să primească spre închinare și păstrare în Catedrală o raclă cu moaștele mai multor sfinți ierarhi și martiri ai Bisericii. Racla a fost lucrată în Atelierele Patriarhiei Române.

 

Luni 25 martie, după Sf. Liturghie a sărbătorii Bunei Vestiri, IPS Arhiepiscop Nicolae a participat la retragerea spirituală a clerului ortodox din zona Chicago. Evenimentul a avut loc mânăstirea sârbească New Gracanica din Grass Lake, IL. IPS Nicolae a prezentat tema ”Pastorația bolnavilor. Metode, mijloace, dificultăți pastorale.”

Postul Mare si sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos

luni, martie 18th, 2013

În Biserica Ortodoxă, luni, 18 martie, începe Postul Mare care precede sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care, anul acesta, o vom sărbători duminică, 5 mai. Astfel, perioada de postire pentru sărbătoarea Sfintelor Paști, anul acesta, este de luni, 18 martie, până sâmbătă, 4 mai, inclusiv.

 

Postul Paştilor, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe; de aceea în popor e numit, în general, Postul Mare sau Postul prin excelenţă. El a fost orânduit de Biserică pentru cuviincioasa pregătire a catehumenilor de odinioară, care urmau să primească botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor şi a Învierii Domnului; totodată ne aduce aminte de postul de patruzeci de zile ţinut de Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice

În Duminica Ortodoxiei, in Catedrala noastra, vom avea spre inchinare mostele mai multor sfinti

luni, martie 18th, 2013

În Duminica Ortodoxiei vom avea bucuria de a primi spre închinare și păstrare în Catedrala noastră racla cu moaștele mai multor sfinți. Pisania ce poate fi citită pe una din laturile raclei spune: Cu ajutorul Preasfintei Treimi, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Nicolae, s-a lucrat, în anul 2013, la Institutul Biblic și de Misiune al Patriarhiei Române – secția cizelură de la Mânăstirea Pasărea, această raclă ce va păstra spre închinare moaștele următorilor sfinți: Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Nectarie Taumaturgul, Sf. Andrei Șaguna, Sf. Ioan Maximovici, Sf. Epictet și Astion, Sf. Mucenici de la Niculițel (Zotic, Atal, Camasie, Filip). Această raclă este donația doamnei Dr. Tatiana Păunescu pentru Catedrala Sf. Împărați Constantin și Elena din Chicago.

Vă veți putea închina la sfintele moaște și aduce pomelnicele dumneavoastră. Părintele Nicolae Simion de la parohia Sf. Parascheva din Wakefield, MA va lucra un baldachin în lemn pentru așezarea potrivită a raclei. Orice donație pentru acest proiect este binevenită. Mulțumiri doamnei Dr. Tatiana Păunescu și tuturor celor ce veți ajuta la lucrarea baldachinului. Domnul să vă ocrotească și să vă ajute!

Duminica Ortodoxiei – Vecernie Pan Ortodoxă la Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral

luni, martie 18th, 2013

Duminica Ortodoxiei – Vecernie Pan Ortodoxă cu ierarhii, preoții și credincioșii ortodocși din zona Chicago sâmbătă 23 martie ora 6.30 pm la Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral, 5701 N. Redwood Drive, Chicago. IPS Arhiepiscop Nicolae va predica. Sunteți cu toții invitați!

„Sfintii – Prietenii lui Dumnezeu si Ocrotitorii Copiilor”, martie-aprilie, 2013 la biserica Sf. Nicolae din Vancouver, BC

luni, martie 18th, 2013

Incepand din Duminica Ortodoxiei si continuind in perioada postului biserica Sf. Nicolae din Vancouver, BC organizeaza o sesiune de prezentari cu tema: 

"Sfintii – Prietenii lui Dumnezeu si Ocrotitorii Copiilor", martie-aprilie, 2013.

Temele, referitoare atat la triumful icoanei si impactul modelului crestin in viata familiei, cat si la prezentarea icoanelor cu care este impodobita biserica, vor fi prezentate in powerpoint de catre parinti si copiii de la scoala de duminica din cadrul bisericii si vor fi urmate de sesiuni de intrebari si raspunsuri, cu implicarea prezentatorilor dar si a participantilor si a parintelui C.I.Dragomir, parohul bisericii. Sesiunile se vor incheia cu acatiste si rugaciuni adresate sfintilor. Primul acatist va fi acatistul Buneivestiri, in anticiparea sarbatorii din 25 martie.