Archive for iulie, 2013

Cenaclul Literar “Mihai Eminescu” si revista Lumina Lina din New York

marți, iulie 23rd, 2013

Cenaclul Literar “Mihai Eminescu” si revista Lumina Lina din New York (Director Theodor Damian si redactor-sef adjunct M.N. Rusu) a organizat Vineri, 19 Iulie 2013, la ora 7:00 PM o seara de convorbiri pe tema fenomenului literar actual basarabean.

Au fost invitati scriitorii si editorii Ana Bantos si Alexandru Bantos din Chisinau

Evenimentul a avut loc la restaurantul Bucharest

Parastas de obste pentru parintele Justin Parvu

marți, iulie 23rd, 2013

Duminica 21 iulie 2013, la implinirea celor 40 de zile de la trecerea la cele Sfinte
a parintelui Justin Parvu, la parohia cu hramul sf. Gheorghe din Saint Hubert, QC s-a slujit un PARASTAS DE OBSTE in memoria Sfintiei Sale si a Sfintilor din inchisorile comuniste, in ceata carora s-a dus sa se odihneasca, dupa o lunga si muceniceasca patimire.

Vesnica lui pomenire!

Romanian Summer Festival, 27 iulie 2013

marți, iulie 23rd, 2013

Sâmbătă 27 iulie 2013, la New Gracanica Serbian Monastery, 35240 W Grant Ave. Third Lake IL 60046, va avea loc a II-a ediție a Romanian Summer Festival, organizat de Catedrala noastră. Programul va cuprinde Sf. Liturghie de la 9.00 am, urmată de deschiderea Festivalului în frumosul peisaj al Mănăstirii. Nu vor lipsi formațiile Vox Maris și Rapsodia Carpaților. Printre artiștii invitați se numără Viorica Țepeș, Doru Bândilă și ansamblurile Hora și Miorița. De asemenea va fi organizat un turneu de fotbal. Pentru cei mici vor fi organizate jocuri distractive.

Vă rugăm să vă rezervați data de 27 iulie 2013. Spuneți și altora!

 

PARADA PORTULUI POPULAR LA FESTIVAL

Printre activitățile desfășurate pe scena Festivalului se va organiza Parada Portului Popular la care vă rugam să vă înscrieți, indiferent de vârstă. Această paradă va consta în prezentarea detaliată a costumului popular purtat de dumneavoastră. Vom avea și un juriu care va acorda premii.

Pentru mai multe informații, vă rugam sa scrieti la adresa de email alinavance18@yahoo.com sau puteti să vă adresați direct doamnei Alina Vance Lupu.

A doua Sinaxã monahalã a mãnãstirilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele douã Americi Middletown 13-14 iulie 2013

marți, iulie 23rd, 2013

În zilele de 13 – 14 iulie 2013 a avut loc la mãnãstirea cu hramul Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi cea de-a doua sinaxã a mãnãstirilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele douã Americi.

Au participat la întâlnire: IPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar, Arhim. Nicodim Bibarţ şi monahul Efrem (Parohia Înãlţarea Sfintei Cruci, USA), arhim. Nicholas Giroux (Mãnãstirea Sfânta Cruce, Canada), protosinghel Vincenţiu Temirov şi ierom. Paisie Buhnilã (Mãnãstirea Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi, USA), ierom. Peter Preble (Parohia Sf. Arh. Mihail, USA), rasofor Ilie (Mãnãstirea Acoperãmântul Maicii Domnului, Canada) şi maica Tatiana (Mãnãstirea Acoperãmântul Maicii Domnului, USA). 

Ordinea de zi a avut douã pãrţi importante: tematica legatã de sãrbãtorirea Sf. Împ. Constantin şi Elena şi redactarea statutului de funcţionare al mãnãstirilor din cadrul Arhiepiscopiei.

Ziua de sâmbãtã 13 iulie a fost deschisã prin sãvârşirea Sf. Liturghii de cãtre IPS Arhiepiscop Nicolae înconjurat de un sobor de preoţi.

Şedinţa s-a deschis printr-un cuvânt de bun venit adresat de  IPS Arhiepiscop Nicolae celor prezenţi.

Prima conferinţã a fost susţinutã de Protos. Vincenţiu Temirov şi a avut ca temã : ″Politica religioasã  a împãratului Constantin cel Mare dupã Sinodul I Ecumenic de la Niceea.  Conferinţa a subliniat importanţa sinodului I ecumenic şi a urmãrit felul în care deciziile acestuia s-au reflectat în perioada imediat urmãtoare pânã la moartea împãratului Constantin cel Mare. Au fost punctate complexitatea situaţiei politice şi religioase a acestei perioade şi eforturile Sf. Atanasie cel Mare în pãstrarea ortodoxiei niceene. Botezul împãratului Constantin pe patul de moarte va consfinţi crezul sãu profund de promovare în imperiu pacea inspirat fiind de învãţãtura creştinã.

A doua conferinţã susţinutã de ierom. Peter Preble a avut ca temã : Monahismul Ortodox în sec. al XXI – lea în America de Nord – perspectiva unei schimbãri radicale.Dupã o scurtã trecere în revistã a istoriei monahismului pe teritoriu nord american de la începuturile sale prin Sf. Herman de Alaska, ierom. Peter Preble, plecând de la un text a Sf. Vasile cel Mare – ″Despre dreptatea socialã″, aratã importanţa prezenţei aici în America de Nord a unui monahism deschis spre lume care sã aibã în vedere aspectul social ca mijloc concret şi imediat al cunoaşterii lui Dumnezeu. Au fost prezentate şi douã exemple în acest sens : monahismul inspirat de Sf. Benedict de Nursia şi maica Maria Skobţova.

La sfârşitul fiecãrei conferinţe au urmat discuţii care au abordat problemele impactului durabil al deciziilor împãratului Constantin asupra societãţii precum şi criza valorilor în societatea de astãzi şi dificultãţile pe care le întâmpinã monahismul în contextul contemporan secularizat. A urmat apoi o prezentare a ultimelor noutãţi despre fiecare mãnãstire.

Dupã amiazã întâlnirea a continuat cu discuţiile legate de redactarea statutului de funcţionare a mãnãstirilor. S-a subliniat necesitatea redactãrii acestuia şi adãugãrii lui la actualului statut de funcţionare al Arhiepiscopiei. S-au trecut în revistã punctele principale care vor trebui abordate : aşezãmintele monahale şi menirea lor, primirea în viaţa monahalã, conducerea şi organizarea internã a mãnãstirilor etc. A fost discutatã necesitatea adaptãrii acestui statut la legislaţia specificã din America de Nord. S-a decis ca un grup mai restrâns dintre cei prezenţi sã lucreze la redactarea statutului de funcţionare sub îndrumarea PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar. 

La sfârşitul zilei s-a slujit Vecernia Mare.

Duminicã 14 iulie s-a sãvârşit Sfânta Liturghie pomenindu-se ctitorii mãnãstirii Sf. Dimitrie, Arhim. Mitrofor Vasile Vasilachi şi dl. Dumitru Minciu.

În cuvântul rostit la Sfânta Evanghelie IPS Arhiepiscop Nicolae a subliniat importanţa curãţiei spirituale ca element important care sã asigure o vedere a realitãţii înconjurãtoare în lumina pe care Dumnezeu a dat-o la creaţie. 

Cu ocazia împlinirii în aceeaşi zi a 11 ani de la hirotonia întru arhiereu membrii sinaxei monahale au dãruit IPS Arhiepiscop Nicolae la sfârşitul Sfintei Liturghii mantia arhiereascã ca semn de apreciere pentru toatã activitatea de pânã acum.

Ziua s-a încheiat cu o agapa frãţeascã la care au participat şi credincioşii prezenţi la Sf. Liturghie.

Parastas pentru IPS Victorin Ursache

marți, iulie 23rd, 2013

Marti 16 iulie 2013 a fost slujit un parastas la 12 ani de la trecerea la Domnul a IPS Arhiepiscop Victorin Ursache. Slujba de pomenire a fost săvârsită de IPS Arhiepiscop Nicolae împreună cu Pr. Daniel Ene, secretar eparhial si Pr. Călin Barbolovici la tabăra de copii a Arhiepiscopiei care se desfăsoară în Auburn, NY.

 

La data de 16 iulie 2001, Înaltpreasfintitul Victorin Ursache, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America si Canada, trecea la cele vesnice în Detroit, Michigan, în vârsta de 89 de ani, după 35 de ani de păstorire ca ierarh. IPS Victorin s-a născut la 24 iulie 1912 în comuna Mănăstioara Siret, judetul Suceava, a urmat cursurile teologice ale Universitătii din Cernăuti, după care si-a continuat studiile la Institutul Biblic din Ierusalim. În 1937 a intrat în monahism la Mânăstirea Neamt, iar la vârsta de 34 de ani a fost numit reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte din Israel. Timp de 10 ani a fost profesor la Seminarul ortodox Sf. Tikhon din Pennsylvania, după care a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române Misionare din SUA si Canada. La 11 iunie 1973 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop.

 

Vesnica lui pomenire!

Emisiunea – Tinere tie iti zic scoala-te

miercuri, iulie 17th, 2013


Teodora Ioana Pop a fost presedinta ROYA (Organizatia de Tineret Roman Ortodox din America de Nord) in perioada 2004-2012 si are un Masterat in Political si Drept
Busines Analyst si Project Manager in the field of business intelligence for medical education in Canada.

Ea este realizatoarea emisiunii "Tinere tie iti zic scoala-te" si vă asteaptă sa-i fiti alaturi în fiecare miercuri seara cu incepere de la ora 20:30 (CST) la o emisiune dedicata tinerilor si apropierii lor de Dumnezeu. In reluare puteti asculta emisiunea in fiecare joi cu incepere de la ora 11 (CST)

Inregistrari / Arhiva emisiunii:

Prezentare articol "A spune cuiva te iubesc inseamna tu nu vei muri niciodata" (Fericitul Augustin) – Emisiune difuzata in data de 24 iulie 2013 Memo tot fianal

Conferinta parintelui Vasile Mihoc despre familie – Emisiune difuzata in data de 10 iulie 2013

final emisiune 23  

Adolescenta, Feciorie si Casatorie – partea a 2-a. Emisiune difuzata in data de 05 iunie 2013. Adolescenta_Feciorie_Casatorie_Partea_2-a

Adolescenta, Feciorie si Casatorie. Emisiune difuzata in data de 29 mai 2013 Adolescenta_Feciorie_Casatorie

Despre intilnirea tinerilor din Ontario Canda si Michigan in Southfield Michigan. Diverse anunturi ROYA -emisiune difuzata in data de 5 mai 2013 – Tinere 22 final

Anunturi ROYA si un articol despre sarbatoarea Sfintelor Pasti prezentate de Teodora Ioana Pop -emisiune difuzata in data de  8 mai 2013 – Tinere 21 final

Saptamina patimilor -ce sunt deniile si semnificatia lor -ne vorbeste parintele Nicolae Clempus -emisiune difuzata in data de 5 mai 2013 – Emisiune 20 final

Spovedania ce este, cum este ea practicata si inportanta ei in evolutia spiritula a omului -emisiune difuzata in data de 17 aprilie 2013 – Emisiune 19 final

Ne vorbeste parintele Nicolae Clempus preot paroh al bisericii Sf.Maria Atlanta-Georgia si indrumator spiritual al ROYA despre postul mare ca urcus spiritual – emisiune difuzata in data de 10 aprilie 2013 –Tinere 18 final

Discoteca si pericolul ei in viata unui tinar crestin ortodox -emisiune difuzata in data de 3 aprilie 2013 Emsiunea 17 final

Postul Pastelui -importanta si semnficiatia postului -Emisiune difuzata in data de 27 martie 2013 Tinere 16 final

Invitata a emisunii este Sofia Turcan  vicepresedinta pe America a ROYA despre sfintul inchisorilor Valeriu Gafencu -Emisune difuzata in data de 20 martie 2013Tinere 15 final

Interviuri cu tinerii membrii ROYA ai bisericii Al Saints Toronto Canada despre mama si semnificatia zilei mamei in viata de zii cu zii – Emisiune difuzata in data de 6 martie 2013 Tinere 14 final

Despre Conferinta ROYA Ottawa,despre  Dragobete si Sarbatoarea Martisorului la romani . – invitat Daniel Tapuc (vicepresedinte ROYA Canada) -Emisiune difuzata in data de 20 feburarie 2013 Tinere emisiune 13 final

O scurta istorie a Romanilor povestita celor tineri – invitat este domnul Constantin Banica-partea a doua- Emisiune difuzata in data de 13 februarie 2013 Tinere emisiune 12 final

Indraznirea si curajul – cuvant al IPS Bartolomeu Anania – Emsiune difuzata in data de 06 februarie 2013 Tinere tie iti zic scoala-te final

Cuvinte pentru pentru tineri. Articol de Emanoil Morarescu -Emisiune difuzata in data de 30 ianuarie 2013Tinere final

Cuvinte pentru noul an din partea lui Daniel Tapuc, vicepresedinte ROYA (Organizatia de Tineret Roman Ortodox din America de Nord) – Emisiune difuzata in data de 16 ianuarie 2013 Tinere _2013_01_16_Cuvinte_pentru_noul_an

O scurta istorie a Romanilor povestita celor tineri – invitat este domnul Constantin Banica- Emisiune difuzata in data de 9 ianuarie 2013 Tinere_2012_01_10_Scurta_istorie_a_Romanilor_povestita_celor_tineri

Colinde interpretate de grupul ROYA din Toronto – Emisiune difuzata in data de 2 ianuarie 2013 Prezentare de carte Invitat domnul Constantin Banica_2013_01_12

ROYA – Toronto – Emisiune difuzata in data de 19 decembrie 2012 ROYA_Toronto

ROYA – Atlanta – Emisiune difuzata in data de 12 decembrie 2012 ROYA_Atlanta

Organizatia Tinerilor Ortodocsi din America de Nord – Emisiune difuzata in data de 14 noiembrie 2012 ROYA

Prins intre doua lumi – Emisiune difuzata in data de 21 noiembrie 2012 Prins intre 2 lumi

Tehnologiile moderne -Emisiune difuzata in data de 28 noiembrie 2012 Tehnologiile moderne

Lansare de carte la Toronto – Emisiune difuzata in data de 5 decembrie 2012 Emisiunea Tinere 4 Mix Final

 

 

Carte religioasă la pangar

luni, iulie 8th, 2013

O varietate de carte religioasă din România poate fi găsită la pangarul Catedralei.

De curand au fost aduse peste 240 de titluri noi de carte religioasa. Se pot cumpara carti si prin intermediul magazinului online.   Adresa web: www.bookstore.catedrala.org    

Biblioteca Catedralei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, cu sală de lectură special amenajată la etaj, vă oferă un număr de peste 1300 de titluri în limba română şi engleză care vă asteapta să le răsfoiţi sau să le împrumutaţi în regim de bibliotecă.

Parohia Sf. Maria din Dacula, GA organizeaza un Yard sale de vara

luni, iulie 8th, 2013

Sambata, 13 Iulie de la 10:00 am  pana la 5:00 pm , Organizatia Doamnelor din parohia Sf. Maria din Dacula, GA organizeaza un Yard sale de vara. Toti banii stransi din vanzarea obiectelor vor intra in contul de constructie a parohiei noastre.
Daca aveti acasa obiecte pe care doriti sa le donati in acest scop va rugam sa le aduceti la Biserica pana in ziua vanzarii sau in dimineata de 13 Iulie pana la ora 10:00. Toate obicectele vor fi depozitate in sala de clasa si scoase la vanzare in ziua de 13 Iulie.

Conditiile de participare la Yard sale:
–    Va rugam sa aduceti obiecte care inca se pot folosi si care sunt in buna conditie de functionare. Nu acceptam obicecte stricate, murdare sau de uz personal.
–    Toate abiectele aduse trebuie sa aibe lipite sau atasate preturile care vor fi stabilite de donatori. Noi nu avem voluntari destui si timpul necesar pentru a pune preturi la toate obiectele. Ajutati Biserica daca de acasa va etichetati toate obiectele cu preturile corespunzatoare.
–    Daca marfa va fi adusa inainte de ziua vanzarii noi ne vom ocupa cu sortarea ei. Daca aduceti obiectele in dimineata de 13 Iulie va rugam sa le sortati singuri punand fiecare obiect la categoria lui.
–    Vrem ca toata lumea sa inteleaga ca tot ceea ce facem la aceasta vanzare este pentru Biserica si pentru strangerea de fonduri. Toata munca voluntara si tot efortul depus fie prin aducerea obiectelor pentru vanzare fie prin prezenta la Biserica in ziua vanzari, este un efort depus pentru parohia noastra si buna ei functionare.
–    Se vor accepta numai bani cash fara alte mijloace de plata.

Tabăra de Vară organizată între 20 iulie şi 3 august 2013, la Lacul Cayuga, New York

luni, iulie 8th, 2013

Organizaţia de tineret ortodox a Arhiepiscopiei noastre (ROYA) vă invită să participaţi la Tabăra de Vară care va fi organizată între 20 iulie şi 3 august 2013, la Lacul Cayuga, New York. Activităţile de agrement includ înnot, fotbal european, program de cultură română (muzică, dans, istorie, tradiţii), badminton, voley, foc de tabără, canotaj, windsurfing, si multe altele. Activităţile duhovniceşti includ conferinţe, discuţii la nivelul vârstei, lecţii de iconografie, filme, discuţii despre relaţiile cu duhovnicul, rugăciune si asa mai departe.

Preţul de persoană este de $275/pentru o săptămână; sau $550/pentru două săptămâni, iar grupele de vârstă sunt intre 14-17 şi 18-30.

Data limită pentru înscriere este 15 iunie 2013.

Pentru detalii, vă rugăm să vizitati www.romarch.org sau sa sunaţi la (718) 426-0612.

Romanian Summer Festival, 27 iulie 2013

luni, iulie 8th, 2013

Sâmbătă 27 iulie 2013, la New Gracanica Serbian Monastery, 35240 W Grant Ave. Third Lake IL 60046, va avea loc a II-a ediție a Romanian Summer Festival, organizat de Catedrala noastră. Programul va cuprinde Sf. Liturghie de la 9.00 am, urmată de deschiderea Festivalului în frumosul peisaj al Mănăstirii. Nu vor lipsi formațiile Vox Maris și Rapsodia Carpaților. Printre artiștii invitați se numără Viorica Țepeș, Doru Bândilă și ansamblurile Hora și Miorița. De asemenea va fi organizat un turneu de fotbal. Pentru cei mici vor fi organizate jocuri distractive.

Vă rugăm să vă rezervați data de 27 iulie 2013. Spuneți și altora!

 

PARADA PORTULUI POPULAR LA FESTIVAL

Printre activitățile desfășurate pe scena Festivalului se va organiza Parada Portului Popular la care vă rugam să vă înscrieți, indiferent de vârstă. Această paradă va consta în prezentarea detaliată a costumului popular purtat de dumneavoastră. Vom avea și un juriu care va acorda premii.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să scrieți la adresa de email: alinavance18@yahoo.com sau puteti să vă adresați direct doamnei Alina Vance Lupu.