Archive for decembrie, 2013

Proiectul „Daruri de Craciun” la final

sâmbătă, decembrie 7th, 2013

Catedrala ortodoxa romana cu hramul Sf. Imparati Constrantin si Elena din Chicago a participat si anul acesta in proiectul „2013 Christmas Gifts Drive – Daruri de Craciun” prin care se ofera cadouri unor copii aflati in orfelinate din zona orasului Chicago. Acest proiect a fost initiat de Chicago Department of Children and Family Services (DCFS), iar Asociatia Bisericilor Ortodoxe din Chicago este principalul partener. Peste 21 800 de copii au fost ajutati incepand cu anul 1998 cand organizatia bisericilor ortodoxe a inceput primul proiect filantropic pan-ortodox din zona metropolei Chicago.

Anul acesta 30 de copii vor primi cadouri din partea membrilor catedralei Sf. Imparati, care s-au straduit sa urmeze cuvintele Mantuitorului nostru Iisus Hristos: „Adevarat va zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut.” (Mt. 25:40)

Activitati in cadrul parohiei Sf. Treime din Rochester, NY

miercuri, decembrie 4th, 2013

Pe data de 25 noiembrie s-a savarsit Taina Sf. Maslu. Alaturi de pr. Daniel Ene au slujit pr. Nicolai Buga de la "Sf. Treime" din Philadelphia, PA, pr. Georgian Voicila de la "Izvorul Tamaduirii" din Rockaway, NJ si pr. Catalin Mot de la biserica ortodoxa greaca "Bunavestire" din Rochester NY. Au participat de la manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" maica Tatiana si maica Singlitichia. Credinciosii au avut pentru prima oara bucuria de a se putea inchina moastelor Sf.Mare Mucenite Ecaterina, moaste ce au fost primite in dar de parohia noastra din Italia de la Biserica Sf Dumitru din Genova. Din 1730 Sf. Moaste ale Sfintei Ecaterina se afla in aceea biserica primate de la Sinai. Biserica care inainte de a intra in posesia comunitatii romanesti din Genova purta hramul Sf Ecaterina si facea parte din Arhiepiscopia Catolica. Sfintele ei Moaste vor reaprinde de acum candela rugaciunii si vor fi izvor de binecuvantare si mangaiere la vremuri de incercare credinciosilor romani din Vestul Statului New York. Sfintele Moaste vor poposi de asemenea vineri 6 decembrie la Biserica Sf Treime din Philadelphia iar duminica la biserica Sf Nicolae din Sunnyside, NY cu ocazia hramului.

Duminica 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita si la Biserica Sf Treime din Rochester NY cu o agapa organizata de Reuniunea Doamnelor , care a urmat Sfintei Liturghii si Slujbei Tedeumului. Dl. Gheorghe Anitescu din Syracuse, NY a citit cateva din poeziile dansului din volumul "Catrene din Anotimpurile Vietii". Copiii de la scoala romaneasca au prezentat in limba engleza piesa de teatru "Mircea cel Batran". Pentru eforturile lor au fost rasplatiti cu numeroase aplauze.

Pe data de 8 dec tinerii ROYA din parohia Sf. Treime din Rochester NY in colaborare cu adapostul "Open Doors" vor imparti pachete oamenilor home-less in cadrul proiectului "Loving means Caring". Proiectul acesta va fi anual organizat de biserica noastra si el va avea ca scop ajutorarea oamenilor fara adapost. Tinerii parohiei noastre vor invata ca fiecare din noi meritam sa avem sanse egale de care sa ne bucuram si pentru care trebuie sa multumim lui Dumnezeu. 

Ziua Nationala a Romaniei la Chicago

miercuri, decembrie 4th, 2013

Duminica 1 dececembrie, de Ziua Nationala A Romaniei, la Catedrala cu hramul Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago a fost organizat un eveniment comemorativ special. Dupa slujba Sf. Liturghii a fost savarsit un Parastas pentru eroii neamului romanesc care s-au jertfit pentru apararea Romaniei si a credintei ortodoxe.

Cu incepere de la ora 1:00 pm, corala barbateasca a catedralei a pregatit un program muzical dedicat zilei festive. Momentul emotionant a cuprins un repertoriu bogat de melodii patriotice, rugaciuni si poezii. De acestea s-au bucurat enoriasii prezenti alaturi de invitatul de onoare, consulul general al Romaniei la Chicago, domnul Gheorghe Predescu.
 

Daruri și binecuvântări de la Ziua României până la Crăciun la Vancouver

miercuri, decembrie 4th, 2013

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, în cadrul parohiei Sf. Nicolae din Vancouver, BC, Canada se desfășoară un bogat program spiritual și social în postul Nașterii Domnului.


Din program amintim sărbătorirea Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României, sărbătorirea Zilei Naționale a României, atât prin participarea la Sf. Liturghie, cât și cu o sesiune de comunicări despre Sfinții Români și personalități românești. Comunicările sunt susținute de tinerii parohiei în fața oaspeților români și canadieni pentru înțelegerea specificului și spiritualității neamului nostru românesc.         

Comunicările continuă pe parcursul Postului, onorate și de prezența în mijlocul parohiei a Prea Sfințitului Părinte Episcop Vicar Ioan Casian de Vicina care va oficia Taina Sf. Maslu alături de soborul de preoți din zonă. Prea Sfinția Sa va oficia Sf. Liturghie pe data de 6 decembrie, 7 decembrie și 8 decembrie cu împărtășirea credincioșilor pentru pregătirea sărbătorii Nașterii Mântuitorului. Pregătirea spirituală va continua cu sesiunea de prezentări cu întrebări și răspunsuri prezidată de PS Ioan Casian.        

În săptămânile ce vor urma, comunicările vor continua până la programul de colinde din ajunul Crăciunului, program susținut de tinerii parohiei. Sărbătoarea Nașterii Domnului va fi prilej de bucurie a parohiei prin sfintele slujbe, bucatele bogate, tradiționale pregătite de părinți, dar și grija pentru pentru cei săraci (homeless) prin pregătirea de pachete ce vor fi oferite de copiii și tinerii comunității.

Aniversarea de 40 de ani a Catedralei Sf. Ioan Botezătorul din Montreal

miercuri, decembrie 4th, 2013

Week-endul din 22-24 noiembrie 2013 a reprezentat o importantă dată istorică în viaţa comunităţii Sf. Ioan Botezătorul din Montreal. Biserica a sărbătorit cu mare bucurie a 40-a aniversare de la fondarea comunităţii. Noua parohie a fost înregistrată în luna noiembrie a anului 1973. Pe 23 decembrie 1973, duminica dinaintea Crăciunului, a fost săvârşită prima Sf. Liturghie de către P.C. Protopop Constantin Iuga şi de P.C. Pr. George Chişcă, nou hirotonit preot de către IPS Arhiepiscop Victorin.

 

În timpul celor 40 de ani de slujire a românilor ortodocşi din Montreal, parohia a fost martoră a multor evenimente istorice. În mai 1978, IPS Mitropolit Teoctist al Moldovei şi Bucovinei a condus slujba de sfinţire a bisericii. În mai 1979, PF Patriarh Iustin a vizitat parohia. Amintim deasemeni importantul eveniment din viaţa Arhiepiscopiei noastre care a avut loc pe 14 iulie 2002. PF Patriarh Teoctist a prezidat slujba hirotoniei noului Arhiepiscop, IPS Nicolae.

 

Sărbătoarea a început vineri 22 noiembrie cu slujba Sf. Maslu săvârșită de IPS Arhiepiscop Nicolae, PS Episcop Vicar Ioan Casian și sobor de 7 preoți. Sâmbătă seara la slujba Vecerniei credincioșii s-au bucurat să primească binecuvântarea și să asculte cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, invitat special la această aniversare și delegat al PF Patriarh Daniel.

Duminică dimineaţa 24 noiembrie ierarhi, preoţi şi credincioşi s-au adunat pentru Sf. Liturghie. La sf. altar au slujit IPS Mitropolit Teofan, IPS Arhiepiscop Nicolae, PS Episcop Ioan Casian, P. Cuv. Arhimandrit Nichifor Horia, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, Pr. Prot. George Chişcă, alături de alţi preoţi din Montreal. Au mai fost prezenţi Excelenţa Sa doamna Maria Ligor, Ambasadoarea României în Canada, Excelenţa Sa doamna Lucica Iaţic, Consulul General al României la Montreal, alţi oaspeţi de onoare. IPS Teofan a citit mesajul PF Patriarh Daniel la acest eveniment şi a oferit, în numele PF Daniel mai multe daruri.