Archive for mai, 2010

Catedrala Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago şi-a sărbătorit hramul

marți, mai 25th, 2010

Zilele trecute au revărsat bogate binecuvântări peste clerul şi credincioşii Catedralei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago. Ca în fiecare an, sfinţii ocrotitori, Împăratul Constantin şi mama sa Elena, au fost cinstiţi în mod deosebit la Chicago.

 

Prăznuirea a început încă de joi seara cu slujba Vecerniei şi a Litiei pentru sărbătoarea Sf. Împăraţi. Alături de IPS Arhiepiscop Nicolae, de clerul şi credincioşii Catedralei s-a aflat, ca invitat de onoare, IPS Arhiepiscop Seraphim de Ottawa (OCA). A doua zi, clerul şi credincioşii s-au aflat împreună la Sf. Liturghie. IPS Arhiepiscop Seraphim a vorbit la momentul predicii despre misiunea pilduitoare pentru fiecare creştin a Sf. Împăraţi Constantin şi Elena. Seara aceleaşi zile de vineri 21 mai a fost un prilej de bucurie pentru tinerii Catedralei care au avut ocazia să îl asculte din nou pe IPS Seraphim şi să adreseze întrebări. Ierarhul canadian a vorbit despre sensul mărturisirii creştine în lumea secularizată de astăzi.

 

Duminică 23 mai, de sărbătoarea Rusaliilor, s-a continuat şi serbarea hramului Catedralei. Mulţime de credincioşi au fost prezenţi în această zi când Duhul cel Sfânt vine în lume să  sfinţească şi să lumineze toată făptura. IPS Seraphim a vorbit după citirea Sf. Evanghelii despre semnificaţia praznicului Cincizecimii, despre cuviinţa cererii trimiterii Duhului şi mărturia creştină pe care trebuie să o aducem despre prezenţa Duhului în lume. La sfârşitul Sf. Liturghii, IPS Arhiepiscop Nicolae a vorbit despre exemplul Sf. Împăraţi ca cei ce au acceptat chemarea de la Dumnezeu şi au fost luminaţi de Duhul să îşi împlinească misiunea. IPS Nicolae a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţă, îndeosebi IPS Seraphim pentru dragostea arătată faţă de comunitatea românească din Chicago.

 

Sărbătoarea s-a încheiat cu masa festivă de hram, prilej de apreciere a programului pregătit de copiii Catedralei şi de formaţia de dansuri „Mioriţa”.

Seara Duhovniceasca la Chicago cu IPS Seraphim de Ottawa

joi, mai 20th, 2010

Maine, 21 Mai 2010, cu prilejul sarbatoririi Sf. Imparati Constantin si Elena, va avea loc slujba Sfintei Liturghii cu incepere de la ora 9:30 AM, la catedrala arhiepiscopala din Chicago (5410 N. Newland Ave., Chicago, IL). In cadrul slujbei va sluji Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Nicolae Condrea impreuna cu Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Seraphim de Ottawa (OCA).

Inaltpreasfintia sa Seraphim a raspuns invitatiei catedralei Sf. Imparati Constantin si Elena de a fi in mijlocul credinciosilor ortodocsi din Chicago pe durata sarbatorii hramului. Cu acest prilej Vineri, 21 Mai dupa slujba Vecerniei (7 PM), Arhiepiscopul de Ottawa va adresa un cuvant de invatatura celor prezenti. Sunteti cu totii asteptati sa participati la acest eveniment avand deasemenea ocazia de a intra in dialog cu distinsul oaspete al catedralei, un ales duhovnic.

Atat slujbele religioase, cat si Cuvantul IPS Seraphim vor fi transmise in direct de postul nostru de radio.

Slujba hramului se va oficia Duminica 23 Mai, cand pe langa cei doi prelati a fost invitat si Consulul General al Romaniei la Chicago, domnul Lucian Leustean.

Al doilea hram al mânăstirii Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou a fost prăznuit duminică 16 mai

miercuri, mai 19th, 2010

Înălţarea Domnului este al doilea hram al mânăstirii Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou din Middletown, NY. Duminică 16 mai, IPS Arhiepiscop Nicolae împreună cu părinţii slujitori la mânăstire, P. Cuv. Protosinghel Vincenţiu şi P. Cuv. Ierom. Paisie, P. C. Preoţi Andrei Turcoane de la parohia Sf. Nicolae din New York şi Ovidiu Sabău de la parohia Sf. Andrei din Reading, PA şi credincioşi din zona New York au slujit Sf. Liturghie şi s-au bucurat de agapa frăţească cu prilejul hramului. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei Sf. Nicolae din New York.

 

Dumnezeu a rânduit o zi frumoasă de primăvară, astfel că nu puţini credincioşi ai parohiilor învecinate, dar şi veniţi mai de departe au fost prezenţi la hram. IPS Arhiepiscop Nicolae a vorbit la predică despre semnificaţia acestei duminici a 7-a după Sf. Paşti, duminică aflată între două sărbători, Înălţarea Domnului şi Pogorârea Duhului Sfânt. Rugăciunea arhierească a Mântuitorului citită la Sf. Evanghelie este îndemn la înţelegere a modului cum se cuvine să primim şi să mărturisim cuvântul lui Hristos, ca şi adevărul de credinţă al dumnezeirii Sale. Din această perspectivă a mărturisirii înţelegem şi închinarea acestei duminici Sf. Părinţi de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325 care au stabilit primele 7 articole ale Crezului.

 

IPS Arhiepiscop Nicolae a vorbit apoi despre planul de încheiere a construcţiei noii biserici a mânăstirii, îndemnându-i pe toţi cei implicaţi la a lua aminte şi a programa cu seriozitate lucrările care mai sunt de încheiat în vederea sfinţirii bisericii.

Cel de-al 77-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe din cele 2 Americi va avea loc la Chicago intre 1-4 Iulie 2010

luni, mai 17th, 2010

In perioada 1-4 Iulie 2010 va avea loc la Chicago cel de-al 77-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele 2 Americi. Evenimentul va fi gazduit de catedrala Arhiepiscopala Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago si are ca invitati preoti si reprezentanti ai organizatiilor parohiale din cadrul Arhiepiscopiei.

 

 

PROGRAMUL

 

 

Adunării Generale a celui de-al 77 – lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi

 

Joi 1 iulie 2010

 

8:30 am – Şedinţa Consiliului Eparhial

1:30 pm – Prânz

2:30 pm – Conferinţă AROLA

2:30 pm – Conferinţă ROYA

5:00 pm – Conferinţă preoţească  (seară liberă pentru delegaţi)

8:00 pm – Cină

 

Vineri 2 iulie 2010

 

9.30 am – Sf. Liturghie urmată de Te-Deum.

12.00 pm – Prânz.

1.30 pm – Conferinţa: Întrebări pentru Bioetica Creştină într-o lume post-creştină, susţinută de Dr. Mark J. Cherry, profesor de Etică aplicată şi filozofie la St. Edward’s University, Austin, Texas.

3.00 pm  a) Rugăciune.

b) Deschiderea Congresului.

c) Cuvânt de bun venit al IPS Arhiepiscop Nicolae.

d) Apelul nominal.

e) Aprobarea Agendei.

f) Numirea comisiilor:

1) Secretariat.

2) Comisia de mandate.

3) Comisia de verificare a rapoartelor parohiilor şi a propunerilor.

4) Comisia de nominări.

g) Proces Verbal al Congresului din 2008.

h) Mesaje oficiale.

4.00 pm   Pauză de cafea.

4.15 pm   Raportul Arhiepiscopului şi al Episcopului Vicar urmate de discuţii.

5.30 pm   Raport despre Adunarea Episcopilor, New York, Mai 2010.

7.00 pm   Cina.

 

Sâmbătă 3 iulie 2010

 

9.00 am   Conferinţă: 125 de ani de autocefalie ai Bisericii Ortodoxe Române, susţinută de Pr. Dr. Theodor Damian.

10.00 am   Raport asupra Dialogului cu Episcopia Ortodoxă Română din America.

10.30 am   Pauză de cafea.

10.45 pm   RAPOARTE:

1) Departamentul Publicaţiilor.

11.30 am   Rapoatele financiare şi Bugetul 2011-2012.

1.00 pm     Prânz.

2.30 pm     RAPOARTE:

2) Rapoarte asupra Adunărilor de Protopopiat/Raport de activitate al                       protopopilor.

3) Raport al Departamentului de Educaţie Religioasă.

4) Rapoarte bi-anuale ale parohiilor şi propuneri.

5) Raport AROLA.

6) Raport ROYA.

4.30 pm     Raport al Comisiei de nominări şi alegerea Consiliului Eparhial.

4.50 pm     Cuvânt de încheiere al IPS Arhiepiscop Nicolae.

5.00 pm     Închiderea lucrărilor şi rugăciunea.

 

5.30 pm   Vecernia.

7.00 pm    Cina.

 

Duminică 4 iulie 2010

 

8.30 am – Utrenia.

10.00 am – Sf. Liturghie.

1.30 pm – Banchet.

IPS Arhiepiscop Nicolae a vizitat parohia Sf. Simeon din Detroit, MI

luni, mai 10th, 2010

Duminică 9 mai, IPS Arhiepiscop Nicolae s-a aflat în parohia Sf. Simeon din Detroit. Împreună cu părinte paroh, Pr. Radu Roman, IPS Nicolae a săvârşit Sf. Liturghie şi a adresat cuvânt de învăţătură despre semnificaţia Evangheliei Duminicii a 6-a după Sf. Paşti. IPS Nicolae a vorbit despre vederea pe care orbul a primit-o prin ascultarea cuvântului Mântuitorului de a se spăla la scăldătoarea Siloamului, dar şi înţelegea duhovnicească la care acesta a ajuns treptat până la mărturisirea credinţei în dumnezeirea lui Hristos. De la această tâlcuire, IPS Nicolae a trecut la înţelegerea pe care fiecare creştin se cuvine să o aibă în Biserică, prin participarea activă şi responsabilă pentru propria mântuire la Sf. Liturghie şi la Sf. Taine. Căutarea lui Hristos în Biserică nu poate fi întâmplătoare şi lipsită de sens. Această căutare se împlineşte prin înţelegerea rânduielilor Bisericii şi respectarea lor.

După Sf. Liturghie, credincioşii prezenţi în număr mare au fost invitaţi, împreună cu IPS Nicolae, la o agapă frăţească. IPS Nicolae a discutat cu părintele paroh şi cu membrii Consiliului parohial despre planurile de viitor. Parohia Sf. Simeon a cumpărat în urmă cu trei ani actuala proprietate de 1 acre şi o biserică. Proprietatea este însă destul de mică pentru necesităţile parohiei, de aceea primul proiect de viitor se leagă de posibilitatea cumpărării unei proprietăţi vecine. IPS Nicolae i-a îndemnat pe toţi să considere cu seriozitate acest plan pentru viitorul parohiei.

Zilele Portului Popular Românesc la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei de la Roma

miercuri, mai 5th, 2010

Sâmbătă 1 mai, de Praznicul Sfântului Proroc Ieremia, a avut loc la Sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, prima ediție a ”Zilelor Portului Popular Românesc” de la Roma, la care au participat 8 Parohii Ortodoxe Române din Roma și împrejurimi. Prima ediție a Zilelor Portului Popular Românesc a fost inaugurată de cuvântul de întâmpinare a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, care a fost urmat de o prezentare generală a costumelor populare din toate zonele României, după care fiecare parohie și-a prezentat propriile costume din diversele zone ale țării. Din cadrul frumosului eveniment nu au lipsit dansurile populare, precum și cântece și poezii recitate de cei mici și mari.

 

Toți participanții au avut cinstea de a fi premiați de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, cu diplome pentru cel mai frumos costum, cea mai frumoasă prezentare, pentru cei mai tineri participanți și diplome de participare.

În Duminica a 5-a după Paști, a Samarinencii, fiecare Parohie din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei va sărbători la nivel local Zilele Portului Popular Românesc.

La sfârșitul zilei, cei peste 300 de participanți s-au bucurat de prezentarea unei galerii de fotografie, cu titlul ”Costumul Popular Românesc – Comunicare prin Imagine”, prezentând costume populare din toate zonele țării.

Vizita IPS Arhiepiscop Nicolae în Vancouver

miercuri, mai 5th, 2010

În perioada 30 aprilie – 2 mai 2010, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Nicolae a vizitat  parohiile ortodoxe românesti din Vancouver, BC, Canada. Cu ocazia vizitei, care este a patra în numărul vizitelor pastorale de la instalarea IPS Nicolae, Înalt Prea Sfinţia Sa a oficiat o serie de slujbe pentru folosul credincioşilor români ortodocşi din Lower Mainland, după cum urmează:

 

 

Vineri, 30 aprilie ora 7.00 pm – taina Sf. Maslu la biserica Sf. Nicolae din Port Kells, BC, unde Înalt Prea Sfinţia Sa a fost primit cu pâine şi sare, după datină, de grupul de copii de la Şcoala de duminică. La oficierea slujbei au participat preoţii Nicolae Lăpuşte, de la biserica Sfânta Treime din New Westminster; Pr. Nicu Liuţa de la biserica Sf. Gheorghe din New Westminster şi Pr. Corneliu Iulian Dragomir de la biserica gazdă. În cuvântul de învăţătură, primit cu multă atenţie de către credincioşi, Înalt Prea Sfinţitul a vorbit despre tămăduirea sufletească şi trupescă pentru “zdrobirile sufletelor şi trupurilor”, cum menţionează rugăciunea de la sfinţirea untdelemnului, tămăduire ce vine prin credinţă şi participarea la Sfintele Taine ale Bisericii. Agapa frăţească pregătită cu ocazia vizitei de Comitetul de Doamne a fost mult apreciată de cei prezenţi care au mulţumit ostenitorilor pentru primirea călduroasă.

 

 

Sâmbătă 1 mai, după o scurtă vizită a împrejurimilor Vancouverului, inclusiv locul unde a fost aprinsă flacăra olimpică pentru jocurile de iarnă, Înalt Prea Sfinţia Sa s-a întâlnit cu membrii Consiliului Parohial al bisericii Sf. Nicolae pentru a sublinia grija pentru viitorul bisericii şi prezenţa tinerei generaţii în viaţa bisericii, cât şi necesitatea finalizării lucrărilor de remodelare şi pictură a bisericii în vederea târnosirii şi sfinţirii programată în trei ani. Sâmbătă seara, Înalt Prea Sfinţia Sa s-a aflat în mijlocul credincioşilor bisericii Sf. Gheorghe din New Westminster. Întâmpinat de preotul Nicu Liuţa şi credincioşii parohiei, IPS Nicolae a oficiat slujba Vecerniei pentru Duminica Samarinencii, alături de preoţii Corneliu Iulian Dragomir şi Nicu Liuţa. La sfârsitul Vecerniei, Înalt Prea Sfinţia Sa a vorbit despre mărturisirea Învierii prin salutul “Hristos a Înviat” – “Adevărat a Înviat”, la înjumătăţirea praznicului şi de necesitatea transformării interioare pe măsura mărturisirii prin iertare, dragoste şi generozitate faţă de semeni. Tot sâmbătă, Înalt Prea Sfinţia Sa a vizitat şi apreciat progresele de la biserica Sf. Treime prin remodelarea şi adăugarea cafasului pentru cor, pictura interioară şi renovările exterioare. Deşi biserica ţine de Episcopia Ortodoxă Română din America, s-a subliniat dragostea şi ajutorarea frăţească între preoţii şi credincioşii români din Vancouver, bază pentru mult aşteptata unire.

 

 

Duminică 2 mai, Înalt Prea Sfinţia Sa a oficiat Sf. Liturghie în mijlocul credinciosilor de la biserica Sf. Nicolae împreună cu preotul paroh Corneliu Iulian Dragomir. După Sf. Liturghie au fost rostite rugăciunile de sfinţire pentru reparaţiile săvârşite în biserică şi stropire cu Aghiasmă a bisericii împreună cu binecuvântarea credincioşilor. Cuvântul de învăţătură despre închinarea în duh şi adevăr a cuprins şi descrierea Locurilor Sfinte din Ierusalim vizitate de Înalt Prea Sfinţia Sa la începutul anului şi o invitaţie pentru toţi creştinii să participe la astfel de experienţă. După încheierea slujbei a fost organizat un picnic în grădina bisericii unde Înalt Prea Sfinţia Sa a urmărit piesa “Prostia omenească” realizată de copiii de la Şcoala de Duminică şi jocurile ce au fost organizate cu acest prilej. Deşi a fost o vreme capricioasă, bucatele gustoase, emoţia copiilor, bucuria gazdelor şi a celor prezenţi au fost contagioase şi benefice. Au mai participat Pr. Nicu Liuţa cu familia şi Rev. Alvin Hindman de la biserica Vechie Catolică, bun prieten şi vecin al parohiei Sf. Nicolae. Ziua s-a încheiat cu tortul de bun venit şi sărbătorirea anilor de păstorie a Înalt Prea Sfinţiei sale împreună cu mulţumirea tuturor exprimată pentru prilejul special de trăire spirituală şi comunitară oferite.

Cuvant de invatatura pentru tinerii casatoriti

marți, mai 4th, 2010

IPS Nicolae – Catedrala Sf. Imparati C-tin si Elena, Chicago

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi anunţă prima ediţie a OLIMPIADEI DE RELIGIE

marți, mai 4th, 2010

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi anunţă prima ediţie a OLIMPIADEI DE RELIGIE. Olimpiada de religie reprezintă un concurs de excelenţă care se adresează copiilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru Religie, din parohiile Arhiepiscopiei noastre. Participarea la această olimpiadă este opţională şi individuală. Copii, între 7-18 ani înscrişi sau nu în programul Şcolilor de Duminică parohiale, pot participa la olimpiadă la nivelul uneia dintre cele trei categorii de vârstă. 
Aceste categorii sunt:
•    Între    7-10 ani
•    Între  11-14 ani
•    Între  15-18 ani

OLIMPIADA DE RELIGIE din 2010 va avea ca temă generală: „Poruncă sau îndemn? -Lăsaţi copii să vina la mine ….. (Mt. 19.14)-

Etapele, datele şi locul desfăşurării olimpiadei.
•     Etapa locală (parohie)
•    Va avea loc Duminica 6 iunie 2010, Duminica a doua după Rusalii.
•    La etapa parohială pot participa şi filiile acolo unde este cazul.
•    Olimpiada este de preferabil să aibă loc după Sf. Liturghie.
•     Etapa pe centru metropolitan
•    Va avea loc în Duminica a 4 a după Rusalii, 27 iunie 2010.
•    Centrele Metropolitane si parohiile arondate sunt după cum urmează:
•    Boston ( Worcester, Southbridge, Boston)
•    New York ( NYC, Rochester, Syracuse, Philadelphia, Reading, Norfolk)
•    Atlanta (Atlanta, Orlando, Nashville) 
•    Austin ( Austin, Houston, San Antonio)
•    Chicago ( Chicago, Fort Wayne, Lansing, S.Saint Paul)
•    Detroit ( Detroit, Troy, Windsor, Cleveland)
•    Los Angeles ( Los Angles, Sacramento, Las Vegas, Hayward, Torrance)
•    Edmonton ( Boian, Calgary, Edmonton)
•    Vancouver ( New Westminster, Victoria, Winnipeg, Saskatoon)
•    Toronto ( parohiile din Ontario mai putin Windsor)
•    Montreal (parohiile din Quebec)

Ca material didactic se recomandă pe lângă textul Sfintei Scripturi, „Învăţătura de credinţă Creştin Ortodoxă” Tematica pentru olimpiadă atât la etapa pe parohie cât şi la cea metropolitană este următoarea:

– pentru  grupa între 7-10 ani:
Trăirea învăţăturii creştine
1. Legea Vechiului Testament – Decalogul.
2. Legea cea nouă – Fericirile.
3. Rugăciunea Domnească (comentariu), Simbolul de credinţă.
4. Faptele bune – roade ale virtuţilor.
5. Faptele rele – încălcări ale voii lui Dumnezeu
– pentru grupa între 11-14 ani:
Credinţa Creştină
1. Crezul – sinteza învăţăturii de credinţă
2. Învăţătura despre Sfânta Treime în Crez
3. Sfintele Taine (numărul lor, instituire, săvârşitor, efecte)
– pentru grupa între 15-18 ani:
Se va evalua un eseu scris pe care tineri îl vor susține oral în faţa comisiei pe una dintre temele:
1. „Poruncă sau îndemn? -Lăsaţi copii să vină la mine ….. (Mt. 19.14)-”
2. Rolul tânărului creştin ortodox în apărarea vieţii (combaterea violenţei, a suicidului, a eutanasiei şi a degradării demnităţii umane)
La etapa metropolitană, premiile I aduc participarea gratuită la tabăra de vară a Arhiepiscopiei de la Emlenton PA, între 21 august şi 4 septembrie.
Fiecare parohie şi centru metropolitan va avea un regulament precis cu precizări cu privire la desfășurarea Olimpiadei. Mai multe informații se pot obține de la părintele Daniel Ene, secretar Eparhial, părintele Nicolae Clempuș, sau părintele Cornel Dragomir.

SUCCES TUTUROR !

The Application can be found HERE

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi organizeaza tabara de vara pentru copii

marți, mai 4th, 2010

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi va anunţa a şaptea ediţie a taberei ortodoxe pentru copii. Tabăra va avea loc şi anul acesta în Emlenton, Pennsylvania (110 All Saints Road, Emlenton, PA 16373) astfel oferind ocazia participării până la 80 de copii, cu vârsta minimă de 4 ani. Tabăra se va desfăşura între 21 august şi 4 septembrie 2010.

Tematica taberei va fi Viaţa Mântuitorului Iisus Hristos„Poruncă sau îndemn? -Lăsaţi copii să vină la mine ….. (Mt. 19.14)-”. 
Programul include participarea la slujba de dimineaţă şi seara, pictura de icoane pe sticlă, ore de muzică, lectură şi discuţii deschise şi activităţi sportive ca înot, volei, fotbal şi drumeţii.
Preţul: $400.00/copil pentru cele doua săptămâni. Pentru familiile cu mai mulţi participanţi la tabără: preţul pentru primul copil se va plăti integral apoi se oferă o reducere de $20.00 pentru fiecare copil. Copii sub 7 ani participă gratuit însă vor trebui însoţiţi de unul din părinţi sau cu un însoţitor aprobat de părinte.(însoţitorul va plăti preţ integral)

Pentru a participa la această tabără este necesară completarea formularelor ataşate şi trimiterea lor împreună cu plata la adresa menţionată în formulare. Termenul limită pentru înscriere este de 21 iulie 2010.

Pentru detalii vă rugăm sa contactaţi:

Pr. Daniel Adrian Ene 1(585)705-9288
Florina Radu 1 (917) 916-0612