Archive for iunie, 2013

Caruselul Natiunilor la Windsor, ON

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Caruselul Natiunilor la Windsor ON

În fiecare an, în a doua jumãtate a lunii iunie, are loc în orasul Windsor din Ontario “Caruselul Natiunilor” (Carrousel of the Nations) unul dintre cele mai vechi si îndrãgite festivaluri din aceastã provincie.
Festivalul atrage anual peste 300 000 de participanti, locuitori ai orasului si împrejurimilor, dar si vizitatori din alte orase canadiene si americane. Organizat de Multicultural Council of Windsor and Essex County, organizatie non-profit care oferã asistentã noilor emigranti prin cursuri de învãtare a limbii si servicii de orientare pentru integrarea în societatea canadianã, “Caruselul Natiunilor” este anul acesta la a 38-a editie.

Festivalul celebreazã diversitatea culturalã, rasialã si religioasã din societatea canadianã, în care trãiesc in armonie peste 30 de grupuri etnice. Germanii, maghiarii, vietnamezii, polonezii, croatii,italienii, sârbii, indienii, chinezii, dar si românii din Windsor se prezintã în fata celorlalte natiuni cu ce au fiecare specific si reprezentativ: muzicã si dansuri populare, traditii si obiceiuri, expozitii de artã si costume populare, mâncãruri traditionale.
Anul acesta, festivalul se desfãsoarã în perioada 7- 23 iunie. Poate cã alegerea lunii iunie pentru celebrarea natiunilor care trãiesc pe pâmânt canadian, în apropierea zilei nationale a Canadei, este o recunoastere a rolului important acordat multiculturalismului si diversitãtii, trãsãturã care dã specificul acestei tãri. “Caruselul Natiunilor” se înscrie asadar în rândul manifestãrilor culturale de sãrbãtoriere a zilei de 1 Iulie, Ziua Nationalã a Canadei.

“Caruselul de pe râu”, se numeste prima parte a festivalului, când are loc si deschiderea oficialã. În aceastã etapã, totul se desfãsoarã în parcul din centrul orasului, pe malul râului Detroit. Atunci are loc parada grupurilor etnice, prestatii ale trupelor de muzicã din oras sau împrejurimi si mâncare oferitã de diverse restaurante. În a doua etapã, care are loc pe parcursul urmãtoarelor douã weekend-uri fiecare grup etnic îsi organizeazã prezentarea, de obicei în jurul centrelor culturale, cluburilor etnice, bisericilor.
Românii din Windsor sunt la a cincisprezecea participare la acest festival. “Satul românesc” a fost asezat si anul acesta în fata Catedralei Ortodoxe “Sfantul Gheorghe”, centrul vietii comunitare al românilor din oras. Grupul inimos de organizatori, toti voluntari care au dãruit din timpul si energia lor, patronat de doamna Monica Mihãlceanu, s-a pregãtit luni întregi pentru aceastã desfãsurare de traditii culturale si culinare prin care România sã fie prezentatã locuitorilor orasului. În bucãtãria catedralei au fost gãtite sarmalele cu mãmãligutã, cârnatii cu fasole, langosii cu brânzã, mititeii si delicioasele prãjituri. Sala de festivitati a fost transformatã într-o expozitie de costume populare, obiecte de ceramicã si lemn cioplit, fotografii cu destinatiile turistice ale tãrii. În fata catedralei au fost asezate scena si mesele pentru participanti.

Încã de la ora amiezii au început sã se perinde vizitatorii dornici sã afle cât mai multe lucruri despre România si sã guste din bucatele pregãtite.
Îmbrãcati în costume populare din diferite zone ale tãrii, organizatorii i-au întâmpinat cu zâmbetul pe buze si urãri de bun venit, dovedindu-le astfel cã binecunoscuta ospitalitate româneascã, atât de remarcatã si apreciatã de toti cei care ne viziteazã tara, nu este doar o vorbã goalã. Seara a avut loc deschiderea oficialã în prezenta reprezentantilor de la Multicultural Council of Windsor and Essex County.
Emotionati participantii au cântat imnurile Canadei si României. “Îmi cer scuze cã nu am cântat si eu imnul vostru”, mi-a spus un domn care nu vorbea româneste, auzindu-mã rostind cuvintele celor douã imnuri. “Sper cã nu v-ati supãrat.” M-a impresionat cã s-a gândit la acest lucru. Dar si-a arãtat respectul ascultând în liniste si ridicat în picioare. Este minunat sã vezi cã România este respectatã si celebratã de cãtre cetãtenii tãrii în care locuim ca emigranti. De aceea Canada este consideratã una dintre cele mai bune tãri din lume. Pentru cã emigrantii de pretutindeni îsi întemeiezã aici o viatã nouã, pãstrându-si în acelasi timp traditiile si specificul national.

Vegheati de frumosul bust al lui Eminescu, de la moartea cãruia s-au împlinit ,în aceeasi zi, 124 de ani, am petrecut pânã noaptea târziu. Ne-am bucurat sã ne întâlnim cu prietenii, sã ascultãm muzicã popularã româneascã, interpretatã de grupul “Sideral” din Michigan si sã dansãm alãturi de grupurile “Rapsodia” din Windsor si “Arta”din Kitchener. Si poate cã cea mai mare bucurie sufleteascã a fost sã-i vedem pe copiii nostri, autentici românasi, îmbrãcati în costume populare, cu steagul tricolor pictat pe obrãjori, prinsi în dansurile populare alãturi de cei mari.

În acest fel ne asigurãm cã traditiile si obiceiurile românesti se vor perpetua si pe aceste meleaguri îndepãrtate în care, încã de la începutul secolului trecut, s-au asezat si emigranti români, punând bazele comunitãtilor românesti din diferitele provincii canadine si însemnând pe harta lumii încã un loc în care se vorbeste si se simte româneste.

Catedrala Sf. Împăraţi Constantin şi Elena organizează o TABĂRĂ PENTRU COPII

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Catedrala Sf. Împăraţi Constantin şi Elena organizează o TABĂRĂ PENTRU COPII între 30 iunie și 5 iulie 2013. Plecare este duminică după-amiază, după Sf. Liturghie iar întoarcere vineri seara 5 iulie. 
Anul acesta locatia a fost aleasa la Rainbow Christian Camp, Indiana (aprox. 3 ore de Chicago).
Copiii cu vârsta cuprinsa intre 7 – 15 ani vor avea parte de activităţi precum: pictură, muzică bisericească, sport (înot, volei, fotbal), jocuri.

Preţul: 125 USD de persoană. Pt mai multe informatii aveti ca persoană de contact pe Violeta Vancea: 847.942.8632; email: violetavancea@yahoo.com.

Organizaţia de tineret ortodox a Arhiepiscopiei noastre (ROYA) organizeaza Tabăra de Vară

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Organizaţia de tineret ortodox a Arhiepiscopiei noastre (ROYA) vă invită să participaţi la Tabăra de Vară care va fi organizată între 20 iulie şi 3 august 2013, la Lacul Cayuga, New York. Activităţile de agrement includ înnot, fotbal european, program de cultură română (muzică, dans, istorie, tradiţii), badminton, voley, foc de tabără, canotaj, windsurfing, si multe altele.

Activităţile duhovniceşti includ conferinţe, discuţii la nivelul vârstei, lecţii de iconografie, filme, discuţii despre relaţiile cu duhovnicul, rugăciune si asa mai departe. Preţul de persoană este de $275/pentru o săptămână; sau $550/pentru două săptămâni, iar grupele de vârstă sunt intre 14-17 şi 18-30. Data limită pentru înscriere este 15 iunie 2013.

Pentru detalii, vă rugăm să vizitati www.romarch.org sau sa sunaţi la (718) 426-0612.

Romanian Summer Festival, 27 iulie 2013

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Romanian Summer Festival, 27 iulie 2013

Sâmbătă 27 iulie 2013, la New Gracanica Serbian Monastery, 35240 W Grant Ave. Third Lake IL 60046, va avea loc a II-a ediţie a Romanian Summer Festival, organizat de Catedrala Sf. Impăraţi Constantin şi Elena din Chicago. Programul va cuprinde Sf. Liturghie de la 9.00 am, urmată de deschiderea Festivalului în frumosul peisaj al Mănăstirii. Nu vor lipsi formaţiile Vox Maris şi Rapsodia Carpaţilor. Printre artiştii invitaţi se numără Viorica Ţepeş, Doru Bândilă și ansamblurile Hora şi Mioriţa.

Va facem cunoscut ca in data de 27 iulie vom avea Festivalul Romanesc de Vara, organizat de Catedrala noastra, la Nova Gracanica, la care va asteptam sa participati. Printre activitatile desfasurate pe scena, se va organiza Parada Portului Popular la care va rugam sa va inscrieti, indiferent de varsta. Aceasta parada va constata in prezentarea detaliata costumului popular purtat de dumneavoastra. Vom avea si un juriu care va acorda premii.

Pentru mai multe informatii, va punem la dispozitie un e-mail: alinavance18@yahoo.com sau puteti sa va adresati direct doamnei Alina Vance Lupu.

De asemenea va fi organizat un turneu de fotbal. Pentru cei mici vor fi organizate jocuri distractive.

Vă rugăm să vă rezervaţi data de 27 iulie 2013 si sa anuntati si apropiatii din zona Chicago. 

THE MUSTARD SEED MEAL at St. Nicholas parish in Shrusbery, MA

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

St. Nicholas parish in Shrusbery, MA – THE MUSTARD SEED MEAL is scheduled for Friday, June 21-st. The Mustard Seed is a Catholic Worker home providing dinner to about 150 people in need each day. Help is needed THURSDAY evening at 6:30 pm to prepare the food, and at 4:45 pm on Friday evening to transport and serve.

There is a sign-up sheet on the Stewardship Board in the Hall or contact Chris Toda or Deb Sedares if you can help with preparing, delivering and/or serving the meal

Organizatia Doamnelor din parohia Sf. Maria din Atlanta, Ga organizeaza un yard sale de vara

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Sambata, 13 Iulie de la 10:00 am  pana la 5:00 pm , Organizatia Doamnelor din parohia Sf. Maria din Atlanta, Ga organizeaza un Yard sale de vara. Toti banii stransi din vanzarea obiectelor vor intra in contul de constructie a parohiei noastre.
Daca aveti acasa obiecte pe care doriti sa le donati in acest scop va rugam sa le aduceti la Biserica pana in ziua vanzarii sau in dimineata de 13 Iulie pana la ora 10:00. Toate obicectele vor fi depozitate in sala de clasa si scoase la vanzare in ziua de 13 Iulie.

Conditiile de participare la Yard sale:
–    Va rugam sa aduceti obiecte care inca se pot folosi si care sunt in buna conditie de functionare. Nu acceptam obicecte stricate, murdare sau de uz personal.
–    Toate abiectele aduse trebuie sa aibe lipite sau atasate preturile care vor fi stabilite de donatori. Noi nu avem voluntari destui si timpul necesar pentru a pune preturi la toate obiectele. Ajutati Biserica daca de acasa va etichetati toate obiectele cu preturile corespunzatoare.
–    Daca marfa va fi adusa inainte de ziua vanzarii noi ne vom ocupa cu sortarea ei. Daca aduceti obiectele in dimineata de 13 Iulie va rugam sa le sortati singuri punand fiecare obiect la categoria lui.
–    Vrem ca toata lumea sa inteleaga ca tot ceea ce facem la aceasta vanzare este pentru Biserica si pentru strangerea de fonduri. Toata munca voluntara si tot efortul depus fie prin aducerea obiectelor pentru vanzare fie prin prezenta la Biserica in ziua vanzari, este un efort depus pentru parohia noastra si buna ei functionare.
–    Se vor accepta numai bani cash fara alte mijloace de plata

 

Organizaţia de tineret ortodox ROYA organizeaza o Tabăra de Vară

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Organizaţia de tineret ortodox a Arhiepiscopiei noastre (ROYA) vă invită să participaţi la Tabăra de Vară care va fi organizată între 20 iulie şi 3 august 2013, la Lacul Cayuga, New York. Activităţile de agrement includ înnot, fotbal european, program de cultură română (muzică, dans, istorie, tradiţii), badminton, voley, foc de tabără, canotaj, windsurfing, si multe altele.

Activităţile duhovniceşti includ conferinţe, discuţii la nivelul vârstei, lecţii de iconografie, filme, discuţii despre relaţiile cu duhovnicul, rugăciune si asa mai departe. Preţul de persoană este de $275/pentru o săptămână; sau $550/pentru două săptămâni, iar grupele de vârstă sunt intre 14-17 şi 18-30. Data limită pentru înscriere este 15 iunie 2013.

Pentru detalii, vă rugăm să vizitati www.romarch.org sau sa sunaţi la (718) 426-0612.

TABĂRĂ PENTRU COPII organizata de Catedrala Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Catedrala Sf. Împăraţi Constantin şi Elena organizează o TABĂRĂ PENTRU COPII între 30 iunie și 5 iulie 2013. Plecare este duminică după-amiază, după Sf. Liturghie iar întoarcere vineri seara 5 iulie. 
Anul acesta locatia a fost aleasa la Rainbow Christian Camp, Indiana (aprox. 3 ore de Chicago).
Copiii cu vârsta cuprinsa intre 7 – 15 ani vor avea parte de activităţi precum: pictură, muzică bisericească, sport (înot, volei, fotbal), jocuri.

Preţul: 125 USD de persoană. Pt mai multe informatii aveti ca persoană de contact pe Violeta Vancea: 847.942.8632; email: violetavancea@yahoo.com

Romanian Summer Festival organizat de Catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

Romanian Summer Festival, 27 iulie 2013

Sâmbătă 27 iulie 2013, la New Gracanica Serbian Monastery, 35240 W Grant Ave. Third Lake IL 60046, va avea loc a II-a ediție a Romanian Summer Festival, organizat de Catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago. Programul va cuprinde Sf. Liturghie de la 9.00 am, urmată de deschiderea Festivalului în frumosul peisaj al Mănăstirii. Nu vor lipsi formațiile Vox Maris și Rapsodia Carpaților. Printre artiștii invitați se numără Viorica Țepeș, Doru Bândilă și ansamblurile Hora și Miorița. De asemenea va fi organizat un turneu de fotbal. Pentru cei mici vor fi organizate jocuri distractive.

Vă rugăm să vă rezervați data de 27 iulie 2013 si sa anuntati si apropiatii din zona Chicago. 

ICR New York a comemorat 124 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului naţional Mihai Eminescu

sâmbătă, iunie 22nd, 2013

În data de 13 iunie 2013,de la ora 19.00, ICR New York a comemorat 124 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului naţional Mihai Eminescu, printr-un amplu spectacol-recitare, cu poeme din creaţia eminesciană în versiunea engleză aparţinând cunoscutului traducător Adrian George Săhlean, în interpretarea acestuia. Poemele au fost selectate din volumul Mihai Eminescu – Eternal Longing, Impossible Love (2006). Regia spectacolului a aparţinut doamnei Roxana Albuţ Săhlean. 

Evenimentul va fi precedat de o comunicare despre viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu susţinută de directorul ICR New York, Doina Uricariu.

Pe parcursul evenimentului, s-au proiectat pe un ecran un slideshow documentar cu fotografii ale poetului, manuscriselor, copertelor de la volumele Eminescu în diferite ediţii române şi americane, ca şi imagini ale portretelor lui Eminescu realizate de cunoscuţi pictori şi sculptori români. Totodată, s-au audiat fragmente muzicale inspirate de versurile lui Eminescu.

 

Născut în România în 1951 şi naturalizat în SUA în 1985, Adrian George Săhlean este unul dintre cei mai cunoscuţi traducători ai lui Eminescu în engleză. Actualmente locuieşte în Needham, Massachusetts unde este co-fondator şi preşedinte al organizaţiei non-profit Global Arts, care promovează literatura, muzica şi arta românească din Statele Unite.

 

Adrian George Sahlean predă la Boston Graduate School of Psychoanalysis. Teza sa de doctorat, elaborată la aceeaşi instituţie, are ca temă interpretarea psihanalitică a baladei Mioriţa. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Society of Modern Psychoanalysts, al Asociaţiei Scriitorilor şi Ziariştilor Medici din Romania şi al US Pro Tennis Association.