Archive for noiembrie, 2013

Colinde si obiceiuri traditionale romanesti la catedrala Sf. Imparati din Chicago

vineri, noiembrie 29th, 2013

Catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago va invita sa luati parte la o prezentare de colinde si obiceiuri traditionale romanesti, pe data de 29 decembrie 2013, duminica, dupa slujba. Aceasta prezentare se vrea a fi pe zone folclorice, oferindu-ne astfel, tuturor,  bucuria de a cunoaste mai bine obiceiurile stramosesti din preajma sfintei sarbatori a nasterii Mantuitorului. Copiii nostri pot sa afle lucruri pe care nu le stiau despre traditiile noastre si, totodata, devenind familiarizati cu ele, le-ar putea prelua si duce mai departe. Cei interesati se pot adresa pentru:
– zona Moldovei, Roxanei Iacob
-zona Ardealului, Ionel Marginean
                                    
Asteptam ca si alte zone folclorice sa fie reprezentate sau, mai bine-zis, sa isi gaseasca reprezentantii: Banatul, Oltenia, Maramuresul, Dobrogea si Republica Moldova.
Vor veni sa ne colinde, grupurile de colindatori de la Biserica Sf. Maria si de la Biserica Nasterea Domnului din Chicago conduse de d-l Gavril Rus.

Serbare de Craciun la parohia Toti Sfintii din Toronto, ON

vineri, noiembrie 29th, 2013

Duminica, 15 Decembrie, biserica ortodoxa romana "Toti Sfintii" din Toronto organizeaza dupa Sfanta Liturghie de la ora 10:30 AM, Serbarea Pomului de Craciun, in prezenta lui insusi Mos Craciun, care va imparti daruri copiilor cuminti. Va rugam sa inscrieti copiii care vor fi prezenti in biserica, print-un mesaj e-mail trimis Consiliului Parohial la allsaints.romanian@gmail.com indicand numele si varsta copiilor.

Teatru de papusi la Chicago

vineri, noiembrie 29th, 2013

Pe data de 8 decembrie toti copilasii, indiferent de varsta, sunt asteptati la teatru de papusi. In sala sociala a catedralei Sf Imparati Constantin si Elena din Chicago, incepand cu ora 1 dupa-amiaza trupa de teatru romanesc Ro Act din Chicago va interpreta piesa Punguta cu 2 bani de Ion Creanga. Un eveniment gratuit, deosebit pentru cei mici dar si pentru cei mari, care vor avea ocazia sa retraiasca prin ochii copiilor lor  povestea cocosului si sa auda din nou celebrele cuvinte : cucurigu boieri mari dati punguta cu 2 bani !

1 decembrie sarbatorit la Chicago

vineri, noiembrie 29th, 2013

Pe data de 1 decembrie cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago invita toata comunitatea romaneasca la un program special de sarbatoare imediat dupa sfanta liturghie.

Haideti sa sarbatorim impreuna Marea Unire, sa cantam cantece patriotice, si sa ascultam poezie romaneasca si rugaciuni.

Ziua Romaniei la Hamilton, ON

vineri, noiembrie 29th, 2013

Parohia ortodoxa romana Invierea Domnului din Hamilton Ontario organizeaza vineri, 29 noiembrie cu incepere de la ora 12 dupa-amiaza Festivitatea de celebrare a zilei nationale a Romaniei in queens park Toronto, se vor intona imnurile de stat ale Romaniei si Canadei , si se va ridica drapelul national al Romaniei in fata cladirii parlamentului. sunteti asteptati in numar cat mai mare sa sarbatorim acest eveniment emotionant.

Hram la parohia Sf. Mihail din Southbridge, MA

vineri, noiembrie 29th, 2013

   In week-endul din 16-17 noiembrie 2013 IPS Nicolae a vizitat parohia cu hramul Sf. Mihail din Southbridge, MA cu ocazia praznuirii hramului. Anul acesta sarbatoarea hramului a fost mutata o saptamana mai tarziu, pentru a coincide cu sedinta Adunarii pentru protopopiatul de est care s-a desfasurat in Southbridge.
Praznuirea a inceput cu slujirea Vecerniei de catre IPS Nicolae impreuna cu preotii de la celelalte parohii ortodoxe din zona si credinciosii parohiei. Ziua de duminica a inceput cu slujirea Sf. Liturghii de catre IPS Nicolae ajutat de Pr. Peter Michael Preble, preotul paroh si Pr. John Daly de la parohia albaneza Sf. Nicolae din Southbridge.


    Dupa Sf. Liturghie toti cei prezenti au fost invitati la o masa festiva in sala sociala a parohiei Sf. Mihail unde IPs Nicolae a multumit credinciosilor pentru ospitalitatea cu care au gazduit Sedinta Adunarii de Protopopiat pentru Estul SUA. In anul 2014 parohia Sf. Mihail din Southbridge, MA va aniversa 90 de ani de la infiintare, eveniment ce va fi marcat prin evenimente speciale.

Postul Nasterii Domnului

vineri, noiembrie 29th, 2013

Perioada pe care o traversăm ne pregăteşte spiritual pentru Naşterea Domnului, viaţa Bisericii şi slujbele ei conducându-ne spre acest mare praznic. Aceste săptămâni de post care preced Crăciunul nu sunt doar o perioadă în care scoatem din alimentaţia zilnică produsele de origine animală, ci şi una în care înmulţim rugăciunea şi încercăm să ducem o viaţă cât mai curată. Postul devine astfel o punte de legătură între lumea materială şi mărginită şi Împărăţia cea veşnică.
    Perioada postului este una de curăţire sufletească, de sinceră pocăinţă. Biserica îi îndeamnă pe credincioşi să-şi mărturisească păcatele pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile curate. Eliberarea de păcate şi binecuvântarea pentru a primi Sfintele Taine trebuie să constituie mereu principala preocupare a creştinului, nu doar în această perioadă.
    Biserica a randuit ca, în fiecare sâmbătă şi duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să se facă dezlegare la peşte.
Ultima zi a a acestui post, 24 decembrie, este una de ajunare totală, obicei consemnat încă din secolul al IV-lea.

Hram la parohia Sf. Andrei, Reading PA

vineri, noiembrie 29th, 2013

Biserica Sf Andrei din Reading Pa  va sarbatori pe 1 decembrie hramul bisericii si totodata si pe ocrotitorul ei spiritual Sf Andrei .
Programul liturgic va incepe cu utrenia, urmata de la ora 10 dimineata de sfanta liturghie arhiereasca savarsita de Inalt Preasfintitul Nicolae.  Agapa frateasca de hram va incepe la ora 1 dupa-amiaza la Biserica Catolica Sf Caterina de Siena la care sunteti asteptati cu drag.

Dogmatica Pr. Dumitru Staniloae in limba engleza

vineri, noiembrie 29th, 2013

In timpul lunii noiembrie, luna in care s-a nascut Parintele Staniloae in a 16-a zi in urma cu 110 ani, acum cand anul comemorativ dedicat dansului la 20 de ani de la trecerea la cele vesnice se apropie de sfarsit, a  aparut la Editura Holy Cross din Statele Unite ale Americii volumul 6 si ultimul din seria The Experience of God (Experienta lui Dumnezeu). Acest volum cuprinde versiunea in limba engleza a Dogmaticii celui mai mare teolog roman din toate timpurile, traducere dusa la bun sfarsit de Pr. Ioan Ionita, si  intitulat The Fulfillment of Creation (Implinirea Creatiei).
 
 Mitropolitul Kallistos de Diokleia scrie in Prefata la acest volum: "Cu publicarea volumului 6 din Experienta lui Dumnezeu, Editura Ortodoxa Holy Cross incheie proiectul inceput in 1994: traducerea integrala in engleza a Teologiei Dogmatice Ortodoxe a Protopresbiterului Dumitru Staniloae (1903-1993). Metoda dansului nu este nicidecum 'dogmatica' intr-un sens autoritar. El nu se multumeste niciodata de a declara in mod simplu adevaruri propozitionale intr-un fel doctrinar, ci cauta sa expuna ratiunile ce stau la baza invataturii Bisericii, aratand logica launtrica a credintei Ortodoxe, unitatea si coerenta ei precum si relevanta personala ce o are pentru trairea crestina cotidiana.

Acest al saselea si ultim volum din Experienta lui Dumnezeu are ca subiect ceea ce in teologia Occidentala sunt numite 'cele patru lucruri de pe urma': moartea, judecata, cerul si iadul. Parintele Dumitru sustine ca viata aceasta de acum reprezinta pentru fiecare din noi timpul alegerii decisive; si totusi exista in acelasi timp un progres dupa moarte. Credinta [dansului] neclintita in inviere—in biruinta ultima a vietii asupra mortii—confera intelegerii de catre Parintele Dumitru a lucrurilor de pe urma o nota accentuata de speranta.
Completarea cu succes a traducerii in engleza a Teologiei Dogmatice Ortodoxe este o realizare remarcabila. Aceasta va constitui pentru multi ani de acum inainte un izvor inestimabil pentru toti cei care cauta sa patrunda mai adanc in sensul launtric al Ortodoxiei."

Ziua Romaniei sarbatorita in California

vineri, noiembrie 29th, 2013

Copiii de la parohia ortodoxa romana "Invierea Domnului" din Sacramento, CA va invita duminica, 1 decembrie, cu incepere de la ora 3 dupa-amiaza la serbarea organizata cu prilejul sarbatorii nationale a tuturor romanilor: Unirea cea mare de la 1 decembrie 1918. Evenimentul va avea loc in holul Bisericii Melkite Saint George, la adresa 1620 Bell Street, Sacramento, CA. Ne bucuram daca si alti copii se vor alatura acestei sarbatori, ii asteptam cu drag alaturi de parintii lor.