Archive for martie, 2014

Duminica Ortodoxiei la Parohia Sf. Ștefan cel Mare din Oshawa, ON

miercuri, martie 12th, 2014

Duminica Ortodoxiei, prima duminicã din Postul mare, este un popas important în drumul fiecãrei comunitãți creștine cãtre Înviere. Cinstim în aceastã duminicã biruința învãțãturii despre sfintele icoane. Al VII-lea Sinod Ecumenic din 787, completat prin deciziile celui din 843, au reconfirmat hotãrârile sinoadelor ecumenice anterioare arãtând cum învãțãturile acestora se reflectã fidel în cea despre prezența icoanelor în biserici.

În Duminica Ortodoxiei seara se sãvârșește slujba Vecerniei la care participã împreunã ierarhi, preoți, diaconi și credincioși din diferite comunitãți entice. Prin aceasta se dorește manifestarea în mod vizibil a unitãții de credințã și viațã a tuturor Bisericilor Ortodoxe.

Anul aceasta, în partea de est a orașului Toronto, mai precis în Oshawa, Vecernia a fost gãzduitã de parohia cu hramurile Sf. Ștefan cel Mare și Sf. Nectarie. Slujba Vecerniei a fost condusã de PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar. Alãturi de Pãrintele paroh Petre Busuioc au participat preoți din celelalte comunitãți românești din zona Toronto, preoți și credincioși din comunitãțile greacã și ucraino-românã. În cuvântul ținut cu acest prilej PS Ioan Casian a subliniat importanța evenimentului Întrupãrii ca element fondator al învãțãturii despre sfintele icoane. Slujba Vecerniei s-a încheiat prin binecuvãntarea Litiei și prin procesiunea cu sfintele icoane. A urmat apoi agapa frãțeascã în sala socialã a bisericii.       

 

Cursuri gratuite de limba engleza la Catedrala Sf. Imparati din Chicago

miercuri, martie 12th, 2014

Pentru cei interesati in a invata limba engleza sau a-si consolida cunostintele de limba engleza, la Catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena din Chicago se vor tine cursuri gratuite, in fiecare vineri seara intre orele 6.00 si 7.00 pm.

Asadar sunteti asteptati la etajul II, sala 201 (biblioteca). Cei care doresc sa afle mai multe detalii o pot face la adresa de email alinavance18@yahoo.com

www.catedrala.org

Duminica Ortodoxiei la Chicago

miercuri, martie 12th, 2014

Duminica Ortodoxiei este prima duminica din Postul Sfintelor Pasti. Aceasta duminica aminteste de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, cand a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

Pentru ca aceasta zi a fost considerata o noua victorie a Ortodoxie impotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa aminteasca de biruinta Bisericii asupra ereziilor.

Mentionam ca in aceasta duminica se citea in cadrul Liturghiei un document care purta numele de Synodicon. Acest document condamna toate ereziile si celebra memoria tuturor celor care au contribuit la stabilirea si aplicarea credintei adevarate in Biserica. Avem documente care atesta ca aceasta citire se facea in secolele IX-X, in cadrul Sfintei Liturghii, intre "Sfinte Dumnezeule" si pericopa din Apostol. Mai tarziu, cand textul s-a extins, citirea Synodiconului era la finalul Utreniei sau in cadrul acesteia.

La aceasta lectura a Synodiconului participau si credinciosii cu raspunsurile "Anatema sa fie!", atunci cand se aminteau ereticii si "Vesnica pomenire!", cand erau mentionati aparatorii dreptei credinte.
Credinciosii ortodocsi din zona Chicago au participat si anul acesta la Vecernia Pan Ortodoxa, Duminica 9 Martie de la 6:30 PM – la St. John the Baptist, Greek Orthodox Church in Des Plaines.

Taina Sf. Maslu la Misiunea Sf. Trei Ierahi din Syracuse, NY

miercuri, martie 5th, 2014

Joi 13 martie ora 6 pm, se va savarsi taina Sf. Maslu la Syracuse, la misiunea Sf.Trei Ierarhi, in capela bisericii grecesti Sf. Sofia. Preoti participanti: Pr.Daniel Ene de la biserica Sf.Treime din Rochester, NY, Pr. Nicolai Buga de la biserica Sf.Treime din Philadelphia, PA, Pr. Ionut Georgian de la misiunea Izvorul Tamaduirii din Rockaway NJ si Pr. Protosinghel Vincentiu Temirov de la manastirea Sf. Dumitru din Middletown, NY. Vineri 14 martie de la ora 6 pm se va savarsi taina Sf.Maslu la biserica Sf.Treime din Rochester, NY. Preotilor slujitori li se va alatura Pr. Catalin Mot, de la Biserica Greaca Bunavestire din Rochester NY. Duminica 23 martie va fi Masa de Bunavestire, la care copiii vor sustine un spectacol pentru Mama Crestina.

Sunteti cu totii asteptati la impreuna rugaciune !

Revista Lumina Lina

miercuri, martie 5th, 2014

A aparut nr. 1/2014 al revistei Lumina Lina din New York in cadrul Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa.
Unul dintre principalele obiective ale Bisericii si Institutului nostru consta in organizarea si desfasurarea unei sustinute activitati teologice, pastorale, spirituale si culturale, de prezentare a ideilor teologice care framanta lumea actuala, si de asemenea de prezentare a literaturii romane clasice si contemporane. In acest scop a fost publicata revista Lumina Lina trimestrial (din 1996), in format carte, in conditii grafice de inalta tinuta profesionala, corespunzatoare cu aspiratiile si interesul pentru spiritualitatea si cultura romaneasca autentica manifestate in comunitatea noastra.

Revista Lumina Lina a fost mentionata, recenzata, prezentata in numeroase reviste din tara si din strainatate. Dintre acestea se pot numi cateva: Romania Literara, Tribuna, Tomis, Convorbiri Literare, Dacia Literara, Poesis, Gazeta de Transilvania, Poezia, Viata Cultelor, Graiul Maramuresului, Literatura si Arta, Hyperion, Meridianul Romanesc, New York Magazin, Romanian Journal, Origini, Metamorfoze, Salonul Literar, Luminatorul, Credinta, Lumea Romaneasca, Scala Coeli, Eminescu, Oglinda Literara, Adevarul Literar (Vaslui), Viata de pretutindeni, Opinia Nationala, Biblioteca Bucurestilor, s.a.

A inceput Postul Sf. Pasti

miercuri, martie 5th, 2014

În Biserica Ortodoxă luni, 3 martie 2014, a început Postul Mare care precede sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe care, anul acesta, o vom sărbători duminică, 20 aprilie. Astfel, perioada de postire din postul Sfintelor Paști anul acesta este de luni, 3 martie, până sâmbătă, 19 aprilie, inclusiv.

Postul Paştilor, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe; de aceea în popor e numit, în general, Postul Mare sau Postul prin excelenţă. El a fost orânduit de Biserică pentru cuviincioasa pregătire a catehumenilor de odinioară, care urmau să primească botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor şi a Învierii Domnului; totodată ne aduce aminte de postul de patruzeci de zile ţinut de Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) 42, de unde i s-a dat şi denumirea de Păresimi (de la latinescul quadragesima) sau Patruzecime (Τεσσαραϗοτή).

Durata aceasta de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine: potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi (Facere 7, 11-17); patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei (Deut. 7, 7 şi 29, 5-6); Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea (Ieşire 34, 28); ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi (Iona 3, 4-10); Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice (Matei 4, 1-2 şi Luca 4, 1-2) ş.a.m.d.

Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna primă) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor. Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. Se dezleagă de asemenea la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), Sfinţii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea şi după-serbarea Buneivestiri (24 şi 26 martie), precum şi în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie), iar după unii şi în Joia Patimilor. La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).

Carte religioasa online

miercuri, martie 5th, 2014

Carte religioasa online prin bookstore.catedrala.org O varietate de carte religioasă din România poate fi găsită la pangarul Catedralei Sfintii Imparati Constatin si Elena din Chicago. De curand au fost aduse peste 600 de titluri noi de carte religioasa. Pentru detalii puteti vizita magazinul online la adresa www.bookstore.catedrala.org

Strangere de fonduri pentru sala sociala la parohia Sf. Maria din Dacula, Ga

miercuri, martie 5th, 2014

Strangere de fonduri pentru sala sociala la parohia Sf. Maria din Dacula, Ga
Dupa sfintirea Bisericii Sf. Maria din Dacula, Georgia, credinciosii insista in privinta obtinerii unei sali sociale atat de necesara in parohie.
Din nevoia de a socializa si organiza diferite activitati, sala ar servi atat evenimentelor culturale, cat si spirituale, organizate in special pt generatiile de tineri din comunitate.
O data convinsi de importanta si rolul unei astfel de sali sociale, Duminica, 18 August 2013 s-a lansat o campanie de strangere de fonduri necesare cumpararii unei cladiri modulare care va fi instalata pe noua proprietate si care va deveni sala sociala. Cladirea va acomoda aproximativ 200 de persoane si va fi echipata cu toate cele necesare unei bune functionari.
Suma necesara pt aceasta sala ajunge la $150,000.

Se face astfel un apel serios la toti membrii comunitatii, sau romanilor din Statul Georgia, ori imprejurimi sa contribuie la aceasta campanie financiara.
Pentru a face donatii sunteti invitati sa accesati pagina web www.saintmaryro.org