pamanteascapamanteascapredicatorperioadapatriarh noulnumeleparoh preot exceptieiangherlapamanteasca
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

10 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Vasile Vasilache

ian. 10, 2013, categoria Stiri.

In ziua de Boboteaza a anului 2013 se implinesc 10 ani de cand Parintele Arhimandrit Mitrofor Vasile Vasilache (cunoscut in S.U.A. cu numele putin modificat, Vasilachi) a trecut la Domnul, la New York, la cateva ore dupa ce slujise Sfanta Liturghie alaturi de IPS Nicolae, Arhipastorul credinciosilor romani din America si Canada. Neobosit, la varsta de aproape 94 de ani, avea sa-si incheie viata pamanteasca la datorie, in vizita pastorala la o familie de enoriasi romani cu ocazia Sarbatorii Botezului Domnului.

Parintele Vasile Vasilache s-a nascut in anul 1909 in satul Idrici, comuna Rosiesti, judetul Vaslui (fostul judet Falciu). A urmat Seminarul Teologic la Husi, apoi Facultatea de Teologie la Bucuresti si a obtinut Doctoratul in Teologie la Chisinau. La 26 ani a fost calugarit la Manastirea Neamt.

A fost slujitor si predicator al Catedralei Mitropolitane din Iasi (1935-1939), apoi predicator la Catedrala Patriarhala din Bucuresti (1940-1944) si staret al Manastirii Antim (1944-1948), destinul sau fiind marcat, inca din anii de Seminar, de intalnirea cu Episcopul Nicodim, cel ce avea sa devina Patriarh al Romaniei.

Anul 1948 a fost un an de cumpana pentru Parintele Vasile Vasilache. Din cauza "Rugului Aprins", un fenomen cultural-religios care inflorise la Manastirea Antim sub patronajul sau ca staret si cu binecuvantarea Patriarhului Nicodim, Parintele Vasile a fost inlaturat din manastire de catre noul Patriarh, la presiunea autoritatilor comuniste.

In anul 1959, cei doi frati Vasilache sunt scosi din monahism si opriti de la slujire iar dupa cateva luni sunt arestati si condamnati la ani grei de inchisoare, scrierile si predicile lor foarte curajoase, de multe ori cu puternice accente anti-bolsevice, fiind considerate capete de acuzare importante la proces. Parintele Vasile Vasilache a fost eliberat in 1964 din inchisoarea de la Gherla si a ramas in Eparhia Clujului, ca preot in satul istoric Bobalna.

Dupa cinci ani, perioada in care a zidit o comunitate ortodoxa de exceptie in aceasta zona, a primit chemare de la Episcopul Victorin Ursache din S.U.A. de a sluji ca preot pe continentul American.

Din 1969 pana in 2003, cand a trecut la Domnul, a desfasurat o activitata pastoral-misionara de exceptie ca preot paroh la Southbridge – Massachusetts, la Detroit, in Windsor – Canada si, timp de 19 ani, la New York, la Biserica "Sf. Nicolae". A indeplinit si functia de Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a romanilor din Cele Doua Americi. A continuat sa scrie si sa publice carti in limba romana si engleza si a ajutat la renovarea si zidirea multor lacasuri de cult.

Parintele Vasile Vasilache a trecut la cele vesnice in urma cu 10 ani. Este inmormantat la Cimitirul "St. Michael’s" din New York. Dar gandurile monahilor de la Manastirea "Sf. Dimitrie Basarabov" din Middletown si ale credinciosilor din New York se indreapta spre stramutarea osemintelor Parintelui, la vremea cuvenita, in locul de veci pregatit la manastire, langa biserica cu hramurile "Inaltarea Domnului" si "Sf. Vasile", pe care vrednicul de pomenire Parinte Vasilache si-a dorit-o atat de mult.



Romanie, plai de dor