cevaBest offshore web hostingBuydomains promo codeCheap adult hostingCheap hosting reviewWeb site hosting servicesWhere to buy hostingWindows hosting services 
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Duminica Ortodoxiei Montreal

mart. 6, 2015, categoria Stiri.

14254_duminica ortodoxiei montreal 2015 11Duminica Ortodoxiei

Montreal 2015

 

Prima duminicã a Postului Paștelui este un popas important în pelerinajul cãtre sãrbãtoarea Învierii Domnului. Este numitã și Duminica Ortodoxiei pentru cã în aceasta zi întreaga Bisericã Ortodoxã cinstește evenimentul biruinței icoanelor și teologiei Întrupãrii Mântuitorului Hristos. Hotãrârea luatã de Sinodul al 7–lea ecumenic (787) și confirmatã definitiv de un al doilea Sinod ceva mai târziu (843) este ținutã și cinstitã de atunci în mod continuu pânã astãzi. În aceastã duminicã creștinii ortodocși de diferite etnii se reunesc seara pentru a cinsti momentul prin comuniune de rugãciune și învãțãturã.

 

Anul acesta în zona Montreal Vecernia Duminicii Ortodoxiei a fost gãzduitã de parohia ortodoxã românã Sf. Arh. Mihail și Gavriil a cãrui preot paroh este Pr. Constantin Ciubotariu. Manifestarea a fost pregãtitã de Asociația Clerului Orthodox din provincia Quebec. Vecernia a fost prezidatã de PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar (Arhiepiscopia Ortodoxã Românã a celor douã Americi). Au asistat IPS Arhiepiscop Gabriel (Biserica Ortodoxã Rusã din afara frontierelor în Canada) și PS Episcop Alexander (Mitropolia Ortodoxã Antiohianã din America de Nord). Au luat parte aproximativ 30 de preoți și diaconi și foarte mulți credincioși din toate etniile și jurisdicțiile ortodoxe.

 

În cadrul Vecerniei s-a citit Crezul și Sinodiconul Ortodoxiei în mai multe limbi. Cuvântul de învãțãturã a fost ținut de PS Ioan Casian de Vicina. Preasfinția sa a subliniat importanța istoricã și teologicã a deciziei Sinodului al 7–lea ecumenic. Icoana este mãrturisire în imagini a ceea ce Sf. Scripturã ne comunicã prin cuvânt. Icoana reprezintã continuitatea mãrturisirii istoricitãții venirii în trup a Mântuitorului Iisus Hristos pentru mântuirea noastrã. Icoana este reflectarea fidelã a teologiei celor douã firi, dumnezeiascã și omeneascã, prezente în persoana divinã a Mântuitorului Iisus Hristos. Icoana reprezintã nu firea dumnezeiescã nevãzutã, ci firea omeneascã circumscrisã a lui Hristos. Adorarea i se cuvine doar lui Dumnezeu, sfinților li se cuvine cinstire.

 

La sfârșitul Vecerniei s-a sãvârșit o scurtã slujbã de pomenire a tuturor creștinilor din Orientul Mijlociu și din alte zone ale lumii cãzuți din cauza persecuțiilor. În încheiere au fost adresate mulțumiri tuturor participanților de cãtre PS Ioan Casian de Vicin și de cãtre Pr. Elie Touma, președinte al Asociației Clerului Orthodox din provincia Quebec. Evenimentul s-a încheiat cu o agapã frãțeascã.    

 

 



Romanie, plai de dor