2013cauta2013acestnoiembrieCheap adult hostinglauntricavesnicenov2013 nov stiri
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Dogmatica Pr. Dumitru Staniloae in limba engleza

nov. 29, 2013, categoria Stiri.

In timpul lunii noiembrie, luna in care s-a nascut Parintele Staniloae in a 16-a zi in urma cu 110 ani, acum cand anul comemorativ dedicat dansului la 20 de ani de la trecerea la cele vesnice se apropie de sfarsit, a  aparut la Editura Holy Cross din Statele Unite ale Americii volumul 6 si ultimul din seria The Experience of God (Experienta lui Dumnezeu). Acest volum cuprinde versiunea in limba engleza a Dogmaticii celui mai mare teolog roman din toate timpurile, traducere dusa la bun sfarsit de Pr. Ioan Ionita, si  intitulat The Fulfillment of Creation (Implinirea Creatiei).
 
 Mitropolitul Kallistos de Diokleia scrie in Prefata la acest volum: "Cu publicarea volumului 6 din Experienta lui Dumnezeu, Editura Ortodoxa Holy Cross incheie proiectul inceput in 1994: traducerea integrala in engleza a Teologiei Dogmatice Ortodoxe a Protopresbiterului Dumitru Staniloae (1903-1993). Metoda dansului nu este nicidecum 'dogmatica' intr-un sens autoritar. El nu se multumeste niciodata de a declara in mod simplu adevaruri propozitionale intr-un fel doctrinar, ci cauta sa expuna ratiunile ce stau la baza invataturii Bisericii, aratand logica launtrica a credintei Ortodoxe, unitatea si coerenta ei precum si relevanta personala ce o are pentru trairea crestina cotidiana.

Acest al saselea si ultim volum din Experienta lui Dumnezeu are ca subiect ceea ce in teologia Occidentala sunt numite 'cele patru lucruri de pe urma': moartea, judecata, cerul si iadul. Parintele Dumitru sustine ca viata aceasta de acum reprezinta pentru fiecare din noi timpul alegerii decisive; si totusi exista in acelasi timp un progres dupa moarte. Credinta [dansului] neclintita in inviere—in biruinta ultima a vietii asupra mortii—confera intelegerii de catre Parintele Dumitru a lucrurilor de pe urma o nota accentuata de speranta.
Completarea cu succes a traducerii in engleza a Teologiei Dogmatice Ortodoxe este o realizare remarcabila. Aceasta va constitui pentru multi ani de acum inainte un izvor inestimabil pentru toti cei care cauta sa patrunda mai adanc in sensul launtric al Ortodoxiei."



Romanie, plai de dor