prezenţiimportante:Best video web hostingavutnordamerican nord teritoriuCheap hosting reviewurmãtoarecarefost iulie sâmbãtã
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

A doua Sinaxã monahalã a mãnãstirilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele douã Americi Middletown 13-14 iulie 2013

iul. 23, 2013, categoria Stiri.

În zilele de 13 – 14 iulie 2013 a avut loc la mãnãstirea cu hramul Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi cea de-a doua sinaxã a mãnãstirilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele douã Americi.

Au participat la întâlnire: IPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar, Arhim. Nicodim Bibarţ şi monahul Efrem (Parohia Înãlţarea Sfintei Cruci, USA), arhim. Nicholas Giroux (Mãnãstirea Sfânta Cruce, Canada), protosinghel Vincenţiu Temirov şi ierom. Paisie Buhnilã (Mãnãstirea Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi, USA), ierom. Peter Preble (Parohia Sf. Arh. Mihail, USA), rasofor Ilie (Mãnãstirea Acoperãmântul Maicii Domnului, Canada) şi maica Tatiana (Mãnãstirea Acoperãmântul Maicii Domnului, USA). 

Ordinea de zi a avut douã pãrţi importante: tematica legatã de sãrbãtorirea Sf. Împ. Constantin şi Elena şi redactarea statutului de funcţionare al mãnãstirilor din cadrul Arhiepiscopiei.

Ziua de sâmbãtã 13 iulie a fost deschisã prin sãvârşirea Sf. Liturghii de cãtre IPS Arhiepiscop Nicolae înconjurat de un sobor de preoţi.

Şedinţa s-a deschis printr-un cuvânt de bun venit adresat de  IPS Arhiepiscop Nicolae celor prezenţi.

Prima conferinţã a fost susţinutã de Protos. Vincenţiu Temirov şi a avut ca temã : ″Politica religioasã  a împãratului Constantin cel Mare dupã Sinodul I Ecumenic de la Niceea.  Conferinţa a subliniat importanţa sinodului I ecumenic şi a urmãrit felul în care deciziile acestuia s-au reflectat în perioada imediat urmãtoare pânã la moartea împãratului Constantin cel Mare. Au fost punctate complexitatea situaţiei politice şi religioase a acestei perioade şi eforturile Sf. Atanasie cel Mare în pãstrarea ortodoxiei niceene. Botezul împãratului Constantin pe patul de moarte va consfinţi crezul sãu profund de promovare în imperiu pacea inspirat fiind de învãţãtura creştinã.

A doua conferinţã susţinutã de ierom. Peter Preble a avut ca temã : Monahismul Ortodox în sec. al XXI – lea în America de Nord – perspectiva unei schimbãri radicale.Dupã o scurtã trecere în revistã a istoriei monahismului pe teritoriu nord american de la începuturile sale prin Sf. Herman de Alaska, ierom. Peter Preble, plecând de la un text a Sf. Vasile cel Mare – ″Despre dreptatea socialã″, aratã importanţa prezenţei aici în America de Nord a unui monahism deschis spre lume care sã aibã în vedere aspectul social ca mijloc concret şi imediat al cunoaşterii lui Dumnezeu. Au fost prezentate şi douã exemple în acest sens : monahismul inspirat de Sf. Benedict de Nursia şi maica Maria Skobţova.

La sfârşitul fiecãrei conferinţe au urmat discuţii care au abordat problemele impactului durabil al deciziilor împãratului Constantin asupra societãţii precum şi criza valorilor în societatea de astãzi şi dificultãţile pe care le întâmpinã monahismul în contextul contemporan secularizat. A urmat apoi o prezentare a ultimelor noutãţi despre fiecare mãnãstire.

Dupã amiazã întâlnirea a continuat cu discuţiile legate de redactarea statutului de funcţionare a mãnãstirilor. S-a subliniat necesitatea redactãrii acestuia şi adãugãrii lui la actualului statut de funcţionare al Arhiepiscopiei. S-au trecut în revistã punctele principale care vor trebui abordate : aşezãmintele monahale şi menirea lor, primirea în viaţa monahalã, conducerea şi organizarea internã a mãnãstirilor etc. A fost discutatã necesitatea adaptãrii acestui statut la legislaţia specificã din America de Nord. S-a decis ca un grup mai restrâns dintre cei prezenţi sã lucreze la redactarea statutului de funcţionare sub îndrumarea PS Ioan Casian de Vicina episcop – vicar. 

La sfârşitul zilei s-a slujit Vecernia Mare.

Duminicã 14 iulie s-a sãvârşit Sfânta Liturghie pomenindu-se ctitorii mãnãstirii Sf. Dimitrie, Arhim. Mitrofor Vasile Vasilachi şi dl. Dumitru Minciu.

În cuvântul rostit la Sfânta Evanghelie IPS Arhiepiscop Nicolae a subliniat importanţa curãţiei spirituale ca element important care sã asigure o vedere a realitãţii înconjurãtoare în lumina pe care Dumnezeu a dat-o la creaţie. 

Cu ocazia împlinirii în aceeaşi zi a 11 ani de la hirotonia întru arhiereu membrii sinaxei monahale au dãruit IPS Arhiepiscop Nicolae la sfârşitul Sfintei Liturghii mantia arhiereascã ca semn de apreciere pentru toatã activitatea de pânã acum.

Ziua s-a încheiat cu o agapa frãţeascã la care au participat şi credincioşii prezenţi la Sf. Liturghie.



Romanie, plai de dor