Best canadian web hosting companiesBest hosting webvictorin horiacanadadecaniversare
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Aniversarea de 40 de ani a Catedralei Sf. Ioan Botezătorul din Montreal

dec. 4, 2013, categoria Stiri.

Week-endul din 22-24 noiembrie 2013 a reprezentat o importantă dată istorică în viaţa comunităţii Sf. Ioan Botezătorul din Montreal. Biserica a sărbătorit cu mare bucurie a 40-a aniversare de la fondarea comunităţii. Noua parohie a fost înregistrată în luna noiembrie a anului 1973. Pe 23 decembrie 1973, duminica dinaintea Crăciunului, a fost săvârşită prima Sf. Liturghie de către P.C. Protopop Constantin Iuga şi de P.C. Pr. George Chişcă, nou hirotonit preot de către IPS Arhiepiscop Victorin.

 

În timpul celor 40 de ani de slujire a românilor ortodocşi din Montreal, parohia a fost martoră a multor evenimente istorice. În mai 1978, IPS Mitropolit Teoctist al Moldovei şi Bucovinei a condus slujba de sfinţire a bisericii. În mai 1979, PF Patriarh Iustin a vizitat parohia. Amintim deasemeni importantul eveniment din viaţa Arhiepiscopiei noastre care a avut loc pe 14 iulie 2002. PF Patriarh Teoctist a prezidat slujba hirotoniei noului Arhiepiscop, IPS Nicolae.

 

Sărbătoarea a început vineri 22 noiembrie cu slujba Sf. Maslu săvârșită de IPS Arhiepiscop Nicolae, PS Episcop Vicar Ioan Casian și sobor de 7 preoți. Sâmbătă seara la slujba Vecerniei credincioșii s-au bucurat să primească binecuvântarea și să asculte cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, invitat special la această aniversare și delegat al PF Patriarh Daniel.

Duminică dimineaţa 24 noiembrie ierarhi, preoţi şi credincioşi s-au adunat pentru Sf. Liturghie. La sf. altar au slujit IPS Mitropolit Teofan, IPS Arhiepiscop Nicolae, PS Episcop Ioan Casian, P. Cuv. Arhimandrit Nichifor Horia, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, Pr. Prot. George Chişcă, alături de alţi preoţi din Montreal. Au mai fost prezenţi Excelenţa Sa doamna Maria Ligor, Ambasadoarea României în Canada, Excelenţa Sa doamna Lucica Iaţic, Consulul General al României la Montreal, alţi oaspeţi de onoare. IPS Teofan a citit mesajul PF Patriarh Daniel la acest eveniment şi a oferit, în numele PF Daniel mai multe daruri.



Romanie, plai de dor