duminicacontribuitduminicaBuydomains promo codeaminteste duminicaCheap hosting reviewmartcitiremaretuturor
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Duminica Ortodoxiei la Chicago

mart. 12, 2014, categoria Stiri.

Duminica Ortodoxiei este prima duminica din Postul Sfintelor Pasti. Aceasta duminica aminteste de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, cand a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

Pentru ca aceasta zi a fost considerata o noua victorie a Ortodoxie impotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa aminteasca de biruinta Bisericii asupra ereziilor.

Mentionam ca in aceasta duminica se citea in cadrul Liturghiei un document care purta numele de Synodicon. Acest document condamna toate ereziile si celebra memoria tuturor celor care au contribuit la stabilirea si aplicarea credintei adevarate in Biserica. Avem documente care atesta ca aceasta citire se facea in secolele IX-X, in cadrul Sfintei Liturghii, intre "Sfinte Dumnezeule" si pericopa din Apostol. Mai tarziu, cand textul s-a extins, citirea Synodiconului era la finalul Utreniei sau in cadrul acesteia.

La aceasta lectura a Synodiconului participau si credinciosii cu raspunsurile "Anatema sa fie!", atunci cand se aminteau ereticii si "Vesnica pomenire!", cand erau mentionati aparatorii dreptei credinte.
Credinciosii ortodocsi din zona Chicago au participat si anul acesta la Vecernia Pan Ortodoxa, Duminica 9 Martie de la 6:30 PM – la St. John the Baptist, Greek Orthodox Church in Des Plaines.



Romanie, plai de dor