mântuireaBest vps companyBest web hosting in australiaajunsesecarefebimagini rulaWeb site hosting servicesduminică februarie 2013după teofil măritat
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Hramul Sfanta Imparateasa Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei sarbatorit in Rochester, NY

feb. 6, 2013, categoria Stiri.

Duminică 17 februarie 2013 va fi zi de sărbătoare în comunitatea românească din Rochester /Victor NY pentru că împreună, ca o unică familie vor cinsti cum se cuvine pe unul din patronii spirituali, pe Sfânta Împărăteasă Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei. La cererea credincioșilor care au simțit ocrotirea și mijlocirea Sfintei, în anul 2008 Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi a aprobat al treilea hram al Bisericii din Rochester. În fiecare an de atunci în luna lui februarie în duminica cea mai apropiată zilei de cinstire a Sfintei, 11 februarie, credincioșii români din centrul și vestul statului New York se adună și cer Sfintei Teodora ajutor și mijlocire.

Sfânta Teodora s-a născut din părinţi străluciţi şi evlavioşi, care au crescut-o la Constantinopol, cetatea de scaun a împărăţiei. Era foarte isteaţă şi frumoasă. La 4 iunie 830, ea s-a măritat cu Teofil, la un an după cel el ajunsese împăratul Bizanţului. Au avut şapte copii împreună: cinci fete şi doi băieţi.

Dar căsnicia lor a fost umbrită de ura lui Teofil faţă de sfintele icoane ale Bisericii şi de silnica lui prigoană asupra celor ce nu încetau a le duce închinare. Teodora şi-a sfidat soţul în această privinţă, continuând să cinstească sfintele chipuri. Ea a izbutit să-l scape din închisoare pe cel mai strălucit zugrav de icoane din acea vreme, Sfântul Lazăr (17 noiembrie).

Când împaratul Teofil a murit, în 842, Sfânta Teodora a luat în stăpânire tronul pe seama fiului ei Mihail, care era prea mic să domnească singur. Ea a folosit prilejul spre a face să fie ales ca patriarh al Constantinopolului un iconodul, Metodie, şi spre a convoca un sinod al Bisericii în luna martie a anului 843, care a reaşezat în chip solemn închinarea sfintelor icoane. Totuşi, ea a stăruit ca sinodul să nu osândească pe soţul ei abia răposat, mărturisind că acesta se căise de iconoclasmul său pe patul de moarte.

Spre a prăznui reaşezarea icoanelor, Sfânta Teodora a condus un uriaş alai cu icoane pe străzile Constantinopolului, în duminica de 11 martie 843. Era prima duminică din Postul Mare din acel an. De atunci, Biserica prăznuieşte reaşezarea sfintelor icoane in prima Duminică din Postul Mare, printr-o slujbă cunoscută ca Biruinţa Ortodoxiei.

Cincisprezece ani mai târziu, după ce fiul ei Mihail a luat tronul de unul singur, a surghiunit-o pe ea şi pe cele patru surori ale sale la Mânăstirea Gastrion. Sfânta Teodora a primit cu bunăvoinţă aceasta, lucrând cu şi mai multă râvnă pentru mântuirea sa. A murit cu pace la 11 februarie 867. Mai târziu, moaştele ei au fost aflate neputrezite și așezate în catedrala de pe insula Corfu.

Duminică 17 februarie, Sfânta Liturghie va începe la orele 10 am și va fi urmată de o masă festivă în sala socială a bisericii. Tot atunci în sala socială vor rula imagini din călătoria în jurul lumii a familiei Mihai și Ileana Dascălu, membrii ai parohiei. Sub titlul “Frumusețea lumii create de Dumnezeu” filmul prezentat va împărtășii credincioșilor imagini și activități din călătoria de mai bine de 17 luni în jurul lumii.



Romanie, plai de dor