2013ianBest web hosting in australia2013ianCheap hosting reviewian categoriaianiancategoria
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

IPS Arhiepiscop Nicolae a oficiat o cununie în Columbia, Mississippi

ian. 18, 2013, categoria Stiri.

IPS Arhiepiscop Nicolae a oficiat o cununie în Columbia, Mississippi
 
 
 
Sâmbătă 12 ianuarie 2013, IPS Arhiepiscop Nicolae împreună cu Pr. Vasile Mureșan au oficiat în Columbia, Mississippi căsătoria religioasă dintre doctorul neurochirurg Sebastian Koga din Charlottesville, Virginia și domnișoara Vaughan Simmons din Columbia, Mississippi. Sf. Liturghie s-a slujit dimineața, urmată de Taina Sfintei Cununii la ora 3:00 după amiază, ambele slujbe având loc în biserica anglicană Saint Stephen's, devenită lăcaș de cult ortodox pentru această ocazie. Nași de cununie au fost Cristian și Raluca Țopescu sosiți din București în acest scop.           

Mirele este de origine română, născut la Oradea și crescut în credința ortodoxă în Timișoara. Domnia sa este specializat în neurochirurgie și medicină de expediție, fiind medicul echipei naționale române de alpinism pe Muntele Everest în anul 2003. Dr. Koga a fost ales membru în mai multe Societăți Regale în Marea Britanie și este membru de onoare al Academiei de Științe Medicale a României. Mireasa a fost crescută în Biserica Anglicană și confirmată în Biserica Ortodoxă în cursul anului trecut. Tânărul cuplu au decis să organizeze o nuntă ortodoxă autentică în orașul natal al miresei, Columbia. Biserica Saint Stephen's, ctitorită de familia miresei, a fost pusă la dispoziția Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, iar Catedrala Ortodoxă Sf. Treime din New Orleans a împrumutat obiectele de cult necesare. Așadar, prin bunăvoința Bisericii și cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Nicolae, mirii, nașii și familia au avut privilegiul unei experiențe de neuitat primind Sfintele Taine într-un mic orașel din Mississippi.     

În cadrul cununiei, IPS Arhiepiscop Nicolae s-a adresat celor 200 de persoane prezente, majoritatea catolici și anglicani, explicând originea și profunzimea Tainei Sfintei Cununii în Biserica Ortodoxă. În cuvântul său, IPS Nicolae a subliniat veșnicia cununiei și importanța dăruirii în căsătorie, demonstrând că înțelesul creștin sacramental al cununiei întrece cu mult instituția modernă a căsătoriei.    

Pe 13 ianuarie, în duminica după Botezul Domnului, IPS Arhiepiscop Nicolae a slujit Sf. Liturghie la Catedrala Ortodoxă Greacă Sf. Treime din New Orleans, însoțit de Pr. Vasile Mureșan. Părintele paroh al Catedralei, Arhimandritul Maximos Pafilis, sub îndrumarea IPS Mitropolit Alexios, l-a primit pe IPS Nicolae cu tot fastul cuvenit rangului arhieresc după rânduielile Bisericii Ortodoxe. Slujba arhierească săvârșită în greacă, engleză și română a mișcat enoriașii prin frumusețea ei. La momentul predicii, IPS Nicolae a subliniat unitatea Ortodoxiei și importanța de a mărturisi în fața lumii că diferențele de etnie și tradiție în lumea ortodoxă nu ne separă de frații noștri întru Hristos. Drept exemplu al acestei frății, IPS Nicolae a reamintit credincioșilor din New Orleans de ajutorul acordat Catedralei în 2005 după uraganul Katrina, când voluntari din toată lumea ortodoxă, inclusiv reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, au contribuit la curățirea lăcașului. IPS Nicolae a mai vorbit și despre importanța pocăinței la început de an, reamintind credincioșilor că introspecția, pocăința și Taina Spovedaniei sunt indispensabile bunului creștin. Arhimandritul Maximos a exprimat mulțumirile IPS Mitropolit Alexios și al întregii parohii pentru onorea vizitei arhierești și mesajul pastoral al IPS Nicolae.   

În Catedrala plină s-au aflat și aproximativ 15 familii de români, reprezentați de Dl. Leonard Spânu care a adresat un mesaj de bun venit IPS Nicolae. Românii din parohie au auzit cu multă  smerenie și bucurie parte din Sf. Liturghie în limba română pentru prima dată în istoria recentă a Catedralei. Enoriașii au pregătit cozonac și alte specialități românesti în onoarea vizitei.  

Fondată în 1884, Catedrala Sf. Treime din New Orleans este prima parohie ortodoxă greacă din Statele Unite, construită în stil bizantin și activând fără întrerupere de 130 de ani. La încheierea vizitei în New Orleans, IPS Nicolae a vizitat Catedrala romano-catolică Saint Louis fondată de statul francez în 1727 și a admirat atmosfera franceză a orașului vechi.


Romanie, plai de dor