banca: sucursalarugaciunile inaltate aceastaBest web hosting in australiacifra estedobârlău comunadistanta timpdetaliu
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Manastirea Marcus, Romania

oct. 16, 2010, categoria Stiri.

Iata ca prin mila bunului Dumnezeu am avut sansa sa ajung intr-un loc binecuvantat care in profetia Parintelui Arsenie Boca este descris ca ‘loc Sfant’, si pe care in 1991, maica Stareta Serafima Comsa s-a invredincit a recladi manastirea  Marcus. Pe acest loc bunica maicii Serafima, Suzana a cladit cu 60 de ani in urma, o manastire care in vremea comunistilor a fost daramata. Mănăstirea a fost construită în urma unui vis în care Maica Domnului i-a arătat unde să aşeze temelia. Speriată, bunica Suzana l-a căutat pe părintele Arsenie Boca. „Suzana, tu vei face mănăstire acolo, dar nu va ţine mult. Eu nu voi mai fi, va fi o alta lume, dar cineva din neamul tău o va ridica şi va dăinui“ sant cuvintele parintelui Arsenie adresate Suzanei Comsa. Parintele Arsenie iubea acest loc si de multe ori se retragea in rugaciune pe acest locas. Bunica Suzana Comsa  a murit în 1994 şi a apucat să vadă primele lucrări la noua mănăstire.

Maica Serafima nu numai ca recladeste locasul de rugaciune, stabilind acolo o manastire de maicute dar isi asuma in acelasi timp puti mai tarziu, si responsabilitatea de a creste 10 copii  orfani pe care ii ia in ingrijire de la o varsta foarte frageda de 2, 3, 4 luni. Copii se aflau abandonati in spitaluri, multi dintre ei cu o stare de sanate precara, suferind de rahitism, handicap emotional si mental scotind sunete induiosatoare, carora nimeni nu le oferea nici o mangaiere.

 

            Sfantenia acestui loc se manifesta  poate cel mai evident prin bucuria launtrica a acestor copilasi, bucurie observata la prima vedere. La  Sfanta Liturghie ei recita puternic si rasunator Crezul, pe de rost, umpland cu lacrimi ochii pelerinilor surpinsi de aceasta prezenta neasteptata intr-o manastire. O manastire plina cu ingerasi care acum au intre 4-8 anisori (8 fetite cu varsta intre 7-8 ani: Maria, Elena, Mihaela, Alexandra, Nicoleta, Stefania, Ana, Sara si Alexandru si Ilinca de 4 ani) care stiu cantarile liturgice pe de rost,  sant impartasiti in fiecare Duminica si cu mare sfintenie respecta ritualurile manastirii sub indrumarea iubitoare a Maicii Serafima pe care o cheama cu mare drag ‘mami’.

Am ajuns acolo pe 1 Octombrie, cand Manastirea Marcus are Hramul, sub Acoperamantul Maicii Domnului. La Sfanta Sarbatoare, copilasii au fost adusi de la scoala aliniati unul cate unul, sa se inchine in fata Icoanei Maicii Domnului, protectoarea lor si a intregii Manastiri, dupa care cuminte s-au aliniat alaturi de maicute in strana unde au innobilat cu vocile cristaline cantarile liturgice.

 

            Maica  Stareta se straduie cu o putere supraumana sa tina totul in randuiala si in curatenie exemplara, mai ales cand este vorba de copilasi. Orfelinatul este aparte de chiliile maicutelor si este necesar ca prin rotatie sa fie in permanenta unul sau doua angajate laice ale manastirii care sa asigure mancarea, curatenia supravegherea si tot ce tine de buna randuiala a copilasilor in cursul zilei si al noptii, 24 de ore din 24.

            Copilasii sant transportati intr-un microbuz in fiecare zi spre scoala si gradinita si desigur adusi de la scoala, hraniti spalati, ingrijiti, calcati, imbaiati si aranjati cu mare grija; sant de o cumintenie si ascultare exemplara fata de “mami” in comparatie cu majoritatea copilasilor  pe care i-am vazut in biserica insotiti de parintii lor, detalii care cu siguranta nu scapa neobservate.

“Copii manaca la o masa o ‘ruda’ intreaga de parizer”, ne spune maica Stareta care cu ingrijorare de multe ori se intreba ce pune pe masa acestor copilasi in ziua urmatoare, cum va plati incalzirea, cu ce bani va cumpara lemne pentru iarna si benzina pentru transportul lor la scoala, intr-o situatie economica prezenta, extrem de tulbure in care salariile au scazut cu pana la 40%, cu demonstratii si nemultumiri populare majore si cu scumpiri continue la alimente, combustibil si energie. “Este o diferenta uimitoare” ne spune maica “intre donatiile pelerinilor in acest an fata de anii precedenti. Oamenii sant atat de apasati de greutatile zilei incat vin la Manastire si doneaza cate un leu pentru pomeniri”. Problema devine si mai grava in lunile de iarna in care pelerinii nu pot ajunge la manastire din cauza drumului care nu este accesibil pe timp de iarna, in ciuda promisiunilor zadarnice ale primariei de a amenaja si asfalta drumul pentru a usura accesul spre manastire.

 Maica Serafima este ferma in educatia copiilor, atenta le fiecare detaliu si extrem de iubitoare cu ei, dar ingrijorata de siguranta zilei de maine, cu multitudine de sarcini apasatoare pe umerii dansei; dar in acelasi timp Maica transmite o speranta sclipitoare in ochi ei vii, primind cu blandete si caldura pelerinii care poposesc aici si care sant invitati cu mare drag  la masa, in mijlocul familiei numeroase de la Marcus pe care o cladeste si o protejeaza cu atata dragoste. “Ma gandesc cu infrigurare la iarna care vine” spune maicuta “trebuie sa repar acoperisul cladirii, ploua pe pereti si sa instalez centrala de incalzire in chilii. Momentan acolo nu este foc intrucat nu avem inca nici o posibilitate  pentru lemne. Estimarile la o asemenea lucrare ajung la 16.000 EU” la care se adauga cheltuielile lunare cu orfelinatul. 

In dealurile Marcusului rasuna in vazduh cu voci cristaline, zece copilasi orfani care striga cu putere in fiecare Sfanta Liturghie catre Tatal lor Ceresc ”Cred intrunul Dumnezeu Tatal atottiitorul Facatorul cerului si al pamantului…” cerand cu aceasi convingere si rugatoare voce painea cea de toate zilele, recitand in vazduh cu ardoare Tatal nostru si cu voci melodioase: Sfinte Dumnezeule si Aparatoare Doamna.

 

 

 

Ne alaturam lor si facem apel la toti cei care au o inima deschisa pentru ai ajuta pe cei in nevoi si care cred cu tarie ca asa se dobandeste viata vesnica. Manastirea Marcus este situata pe soseaua nationala Sfantul Gheorghe-Ozun-Brasov, in perimetrul localitatii Marcus, la o distanta de 19 km de Sfantu Gheorghe si 22 km de Brasov, si toti sunteti bineveniti in acest lacas binecuvantat de Dumnezeu.  Parintele Partenie, preot care slujeste la manastirea Marcus transmite cuvant de suflet tuturor celor plecati in strainatate:”Haideti sa cream o punte de lumina intre noi cei de aici si toti cei plecati de peste ocean si sa ne intilnim, undeva la mijloc inaltand ochii nostrii, impreuna, spre cel de unde vine Lumina, Mantuitorul nostru Hristos”.

 

Rugaciunile si binecuvantarile inaltate la aceasta manastire i-i vor insoti pe toti cei care doresc să ajute aceasta misiune dificila si care pot face donaţii în contul Asociaţiei de Binefacere “Sfânta Iustina”, înfiinţată de maica Serafima Comsa.

Banca: BCR sucursala Sfântul Gheorghe

Cod IBAN: RO53RNCB0124009682180001 (LEI)

                    RO85RNCB0124009682180007 (EU)

Cod SWIFT (BIC): RNCBROBUCV0 (ultimul caracter este cifra zero)

Adresa Asociaţiei: Comuna Dobârlău, sat Mărcuş, nr. 161, jud. Covasna Cod Fiscal: 14152220

Tel: 0267/375.651 sau 0267/375.624 (momentan telefoanele manastirii sant nefunctionale). Maica stareţă Serafima poate fi contactată la numărul 0740.095.480.

 

Mariana Cuceu

 



Romanie, plai de dor