lemnbucureşti patriarhalăprin pământ în2010Buydomains promo codefostesteurmatWindows virtual hostingcategoria
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Patriarhul României a întâmpinat Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci la Catedrala Patriarhală

oct. 22, 2010, categoria Stiri.

Delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei, care a adus Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci a sosit în această seară la orele 20:30 la Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi a fost întâmpinată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. A urmat o slujbă de Polihroniu în prezenţa a sute de credincioşi, la această slujbă alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Înaltpreasfinţitul Pavlos, Mitropolit de Drama şi Exarh al Macedoniei, au mai fost şi următorii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa sosirii la Bucureşti a Cinstitului Lemn al Sfintei Cruci.

„Bunul Dumnezeu a binevoit ca anul acesta Hramul Cuviosului Părintelui nostru Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Catedralei Patriarhale şi Ocrotitorul Capitalei, împreună cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, să avem o bucurie deosebită şi anume bucuria pe care Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare a avut-o când a găsit Sfânta Cruce la Ierusalim. În Biserica noastră Catedrală primii ocrotitori sau patroni spirituali ai acestei Catedrale sunt Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Totdeauna ei sunt pictaţi având Crucea între ei, în mijloc. Unul, Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe Cer şi i-a spus Dumnezeu prin literele din jurul Crucii ‘În acest semn vei învinge’. A văzut-o în vis, apoi i s-a arătat pe Cer ziua, iar mama sa, Elena, a descoperit Crucea în pământ. Şi prin aceasta vedem că Sfânta Cruce leagă cerul şi pământul laolaltă, pentru că Hristos Domnul Cel pogorât din Ceruri pe pământ S-a răstignit, a fost înmormântat, a înviat şi S-a înălţat întru slavă la Ceruri. Deci, noi nu despărţim Crucea de Hristos şi nici pe Hristos de Sfânta Cruce”, a spus Preafericirea Sa.

„Avem o binecuvântare atât de mare în mijlocul nostru încât nici nu o putem exprima în cuvinte. Atât de mare este binecuvântarea aceasta să ne întâlnim cu Lemnul pe care Hristos Domnul a fost răstignit încât suntem copleşiţi de iubirea lui Dumnezeu arătată în Hristos Cel răstignit şi înviat. De aceea, noi mulţumim Bunului Dumnezeu, Preasfintei Treimi pentru această mare bucurie şi mulţumim în mod deosebit Înaltpreasfinţitului Mitropolit Pavlos, Mitropolit de Drama şi Exarh al Macedoniei pentru dragostea frăţească pe care ne-o arată şi aici la Bucureşti”, a mai subliniat Patriarhul României.

Înaltpreasfinţitului Mitropolit Pavlos a mulţumit Patriarhului României pentru invitaţia de a aduce la Bucureşti Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci cu ocazia Hramului Ocrotitorului Bucureştilor.

Racla cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci va fi aşezată spre închinare credincioşilor în baldachinul special amenajat din curtea Catedralei Patriarhale, mâine, după ce va fi purtată alături de moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în tradiţionalul pelerinaj „Calea Sfinţilor”.Cinstitul Lemn al Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos se va afla pentru prima dată în Capitala României. Fragmentul care va fi adus din Grecia este cel mai mare dintre cele trei pe care Mănăstirea Ikosifinissa le deţine. Cinstitul lemn a fost adus de la Ierusalim în anul 1960 de o maică pe nume Cristina, în urma unui pelerinaj la Locurile Sfinte.



Romanie, plai de dor