sfinteimart 2010rezidenti romanilorchivasso 223 ferrarisparintele catre 24:00martaceea inviatnici necomparat2010 categoriarandul
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Programul de Pasti la bisericile romanesti din Piemonte

mart. 22, 2010, categoria Stiri.

Bisericile ortodoxe romane din zona Piemonte si-au anuntat programul de Pasti din acest an, asteptandu-i pe credincioii romani sa ia parte la acesta, transmite Romanian Global News, care citeaza Primaria din Torino.
Astfel, comunitatea ortodoxa romana "Sf. Parascheva" din Torino ii asteapta cu bucurie pe romani sa ia parte la Sarbatorile Invierii Domnului, incepand cu sfanta Saptamana Mare (28 martie – 04 aprilie 2010) dupa cum urmeaza: in Duminica Floriilor, 28 martie, "Intrarea Domnului in Ierusalim", la ora 10:30 are loc binecuvantarea ramurilor de salcie, maslin si dafin; dupa amiaza de la ora 19,30, are loc prima Denie, scoaterea Icoanei "Mirelui incoronat cu spini", si luni, 29, marti, 30, si miercuri, 31 martie, din Saptamana Patimilor, tot de la ora aun loc Deniile, in seara zilei de miercuri facandu-se randuiala "spalarii picioarelor". In Joia Mare, 1 aprilie, dimineata are loc Sfanta Liturghie si pomenirea mortilor, iar seara, de la ora 19:30, se oficiaza Denia celor 12 Evanghelii ale Patimilor Mantuitorului si scoaterea spre inchinare a Sfintei Cruci. In Vinerea Mare, 2 aprilie, credinciosii sunt asteptati de la ora 19:30 la Denia Prohodului Domnului si ocolirea cu Sfantul Epitaf, iar in Sambata Mare, 3 spre 4 aprilie, de la ora 24:00, se face impartirea luminii cu Slujba Sfintei Invieri, Canonul Invierii al Sf. Ioan Damaschinul si dumnezeiasca Liturghie a Pastilor.

In Duminica Sfintei Invieri, 4 aprilie are loc de la ora 17:30 Vecernia Mare numita "a doua Inviere", cu lectura Evangheliei in 12 limbi. Va urma agapa frateasca, cu daruri aduse de fiecare pentru binecuvantare (cozonaci, oua, branza, pasca si alte daruri traditionale).

La randul sau, Asociatia italiana-romana din Settimo T.se Amici di Romania Forum anunta ca slujba de Inviere va fi oficiata in noaptea de sambata, 3 aprilie, de la ora 24:00, de catre parintele Nicolae Vasilescu, in piata din fata bisericii Madona del Rosario Corso Galileo Ferraris n. 223, Chivasso.

Totodata, miercuri, 24 martie, de la ora 17.00, la Ivrea, la sediul Asociatiei ACERIC din via Varmondo Arborio n. 18, se vor reuni membrii asociatiei pentru a incondeia ouale asa cum se face in zona Radautiului, de unde provine cea mai mare parte a romanilor rezidenti in zona Canavese.

Pastile sunt o explozie de bucurie, care perpetueaza explozia de bucurie a ucenicilor care au vazut pe Domnul inviat. De aceea credinciosii se saluta cu vestea unei bucurii de necomparat cu nici o alta bucurie: „Hristos a inviat!", „Adevarat a inviat!", pana la Inaltarea Domnului, de cand se saluta cu alta veste tot asa de mare, legata interior de prima: „Hristos s-a inaltat!", pana la Cincizecime, care anticipeaza Cincizecimea deplina sau umplerea desavarsita a vietii de Duhul Sfant.



Romanie, plai de dor