departamentuluicăroranovromânii uitat acordatînnovnovWindows hosting servicesWindows virtual hostingposibilitate mălainiţa
Radio Credinta Online
Asculta Radio Credinta
Winamp  windows Media Player  Real Player  QuickTime

Viitoatea Manastire „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfânta Parascheva” de la Malainita

nov. 2, 2010, categoria Stiri.

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfânta Parascheva", construită în anul 2004 în satul Mălainiţa din Timoc de preotul Boian Alexandrovici si care urmeaza sa se transsforme in manastire, a primit un ajutor din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, transmite Timoc Press.

Potrivit sursei citate, ajutorul respectiv va fi utilizat pentru proiectul de construcţie a unei case parohiale, destinată amenajării unor ateliere de lucru care se vor înfiinţa odată cu transformarea acestui sfânt lăcaş în mănăstire. „Dacă nu am fi avut acest ajutor, era puţin probabil ca să fi reuşit în altfel zidirea acestui obiectiv important pentru credincioşii noştri", a declarat Boian Alexandrovici.

Conform aceleiaşi surse, investiţiile făcute la Mălainiţa vor da posibilitate românilor din Serbia de nord-est să-şi înmulţească bisericile în acest spaţiu unde, după 1833, cele ridicate de domnitorii români şi comunităţile locale le-au fost confiscate. În opinia părintelui Boian, autorităţile de la Bucureşti manifestă un interes creştinesc pentru ca românii din Timoc, Morava şi sudul Dunării să nu-şi piardă identitatea şi, astfel, să asculte slujbele în limba maternă – limba română.

El este de părere că dacă comunitatea românească din Serbia nu ar fi beneficiat de finanţare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în Serbia nu s-ar fi produs redeşteptarea naţională a celor peste 300.000 de români din această regiune, iar procesul agresiv de asimilare din partea autorităţilor bisericeşti şi administrative sârbe ar fi adâncit şi mai mult confuziile, afectând astfel puternic identitatea, cultura şi spiritualitatea românească. „Aşa-numita „chestiune timoceană" trebuie definitiv soluţionată, în felul acesta românii având garanţia că pot să revină definitiv la credinţa lor strămoşească", a spus Alexandrovici. În context el a mai arătat că România dovedeşte, prin sprijinul acordat, că nu i-a uitat pe românii din Serbia, adevăr care infirmă vocile potrivit cărora patria-mamă i-ar fi abandonat.



Romanie, plai de dor